ABD'de finansal krizde son durum

ABD’de, hükümetin 700 milyar dolarlık kurtarma planı yasa tasarısına ilişkin görüşmelerde, Demokrat ve Cumhuriyetçi Partinin önde gelen isimleri, paketin temel maddeleri üzerinde geçici anlaşmaya vardılar.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 15:06
Abone Ol google-news

ABD’de finansal krizin aşılması için planlanan 700 milyar dolarlık çözüm paketi için Bush yönetimi ile kongre üyeleri arasında devam eden müzakerelerde uzlaşmaya varıldı.

Kurtarma paketinin yarın, önce Temsilciler Meclisi’nde, ardından da Senato’da onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tasarının kabulünün büyük ilerleme olduğunu söylüyor.



Hacizli ipotek alacağı hazine tarafından alınacak

700 milyar dolarlık kurtarma paketi hazinenin, bankalar ve diğer yatırımcıların elindeki hacizli ipotek alacağı ve konut kredisi destekli menkul kıymetleri satın almasını, daha sonra da bu hacizli ipotek alacaklarını, en iyi fiyattan satmasını içeriyor.

Ellerindeki hacizli ipotek alacaklarından kurtulan sıkıntıdaki bankalar ve yatırım kurumları, yeni krediler oluşturarak, hem yeni finansman imkanı bulabilecekler, hem de piyasaya yeni kredi imkanı sunabilecekler.



İşten çıkarılan yöneticilere kıdem tazminatı

Yeni pakete göre, iflas etmiş ya da zor duruma düşmüş mali kurumların üst yöneticileri ile işten çıkartılan yöneticilere, sınırlı bir kıdem tazminatı paketi sunulacak.

Hükümet kurtarma paketi karşılığında, yardımda bulunduğu şirketlerden hisse senedi satın alarak, vergi mükelleflerine, bu şirketlerin gelecekteki karlarını paylaşma imkanı getiriyor.



Sonuçlar iyi olmazsa kongre pogramı bloke edebilir

Kurtarma paketinin zor durumdaki ev sahiplerine de, evlerini haciz etmek yerine, daha uygun konut kredisi ödeme koşulları sağlanması koşulu ise çoğunluğu Demokratlardan oluşan Kongrede henüz tartışılıyor.

Paketin uygulanması için ilk olarak 350 milyar dolar serbest bırakılacak. Eğer Kongre, programın iyi sonuç getirmediğine inanırsa, 350 milyar dolarlık ikinci dilimi bloke edebilecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler