'Sorunların kaynağı ABD'de'

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, küresel finansal krizin kaynağının ABD olduğunu söyledi. Steinbrück, ''Der Spiegel'' dergisinde yayınlanan röportajında, ''Sorunların kaynağı ve ağırlıklı noktası ABD'de yatıyor. Bunun çeşitli nedenleri var'' dedi. Çin Başbakanı Wen Jiabao ise, ABD'deki mali krizle ilgili olarak "şimdi piyasaları sakinleştirmek için işbirliği zamanı" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 16:20
Abone Ol google-news

Dünya borsalarında yaşanan kriz nedeniyle ''bir uçurumun dibine baktıklarını'' ifade eden Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, ''Her ne kadar ABD'de 1929 yılında yaşanan büyük kriz ile kıyaslama konusunda dikkatli olmamız gerekse de, onlarca yıldan bu yana meydana gelen en büyük mali krizi yaşıyoruz. Ve bu krizden sonra kesin olan bir şey, dünyanın eskisi gibi olmayacağı. Mali yapı dünya çapında değişecek'' şeklinde görüş belirtti.

Amerikan hükümetinin hazırladığı acil yardım planının da dünyadaki rekabeti artırmasından ve bunun Alman bankalarının aleyhine olmasından da endişe duyduğunu ifade eden Steinbrück, Alman kuruluşları zarar ederken Amerikan hükümetinin desteğiyle Amerikan şirketlerinin bu krizden daha da güçlenmiş olarak çıkabileceklerini kaydetti.

Almanya Ekonomi Bakanı Michael Glos da, 2009 yılındaki ekonomik büyüme tahminlerini büyük ölçüde aşağıya çekmek zorunda kalabileceklerini söyledi. Glos, Almanya'da şimdilik, Amerikan hükümetinin hazırladığı gibi bir acil yardım planını gerekli görmediklerini kaydetti.

Focus dergisi ise, Alman hükümetinin böyle bir acil yardım planını hazır tuttuğunu, gerektiği takdirde bankaları ve kredi kuruluşlarını kredilerle destekleyeceğini yazdı.

Çin Başbakanı Wen Jiabao ise, ABD'deki mali krizle ilgili olarak "şimdi piyasaları sakinleştirmek için işbirliği zamanı" açıklamasında bulundu.

CNN televizyonuyla mülakat yapan Wen, Pekin'in, ABD finans piyasasındaki karmaşanın yatırımlarını etkilemesinden endişe ettiğini belirterek, ancak şimdi piyasaları sakinleştirmek için işbirliğinin zamanı olduğunu söyledi.

"Amerikan mali sektörü Çin mali sektörüyle yakın bağlantılıdır" diyen Wen, ABD finans sektöründe yanlış giden bir şey olduğunda, Pekin'in güvenliği ve asayişiyle ilgili olarak kaygılandıklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler