Sandıktan koalisyon çıktı

Avusturya'da bugün yapılan erken genel seçimde sandıktan tek başına iktidar olabilecek parti çıkmadı. Ülke genelinde oyların tümünün sayımının ardından devlet televizyonu ORF'ye açıklama yapan İçişleri Bakanı Maria Fekter,6 milyon 332 bin 921 seçmenden 4 milyon 526 bin 483'ünün oy kullandığını belirtti.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 17:30
Abone Ol google-news

İçişleri bakanı Maria Fekter'in verdiği resmi sonuca göre partilerin aldıkları oy oranı ile 183 üyeli Federal Mecliste kazandıkları sandalye sayısı ise şöyle belirlendi:

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): yüzde 29.7 ile 58 sandalye

Halk Partisi (ÖVP): yüzde 25.6 ile 50 sandalye

Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ): yüzde 18.0 ile 35 sandalye

Aşırı sağcı Avusturya'nın Geleceği İttifakı (BZÖ): yüzde 11.0 ile 21 sandalye

Yeşiller partisi (Die Grünen): yüzde 9.8 ile 19 sandalye

Bu arada Yeşiller partisinin ülke tarihinde ilk kez genel listenin 3. sırasında aday gösterdiği Türk kökenli Alev Korun'un da Federal meclise girmesi kesinleşti.

İçişleri bakanı Fekter, yurt dışında yaşayan veya ikamet bölgelerinin dışında oy kullanan seçmenlerin oylarının sayımı tamamlandıktan sonra kesin sonuçların 6 Ekim günü belirleneceğini bildirdi.

Seçimde sandıktan tek başına iktidar olabilecek partinin çıkmaması üzerine önümüzdeki günlerde partiler arası koalisyon görüşmelerin başlaması bekleniyor. Seçimde aşırı sağcı FPÖ ile BZÖ partilerinin oylarını artırması ise iktidardaki büyük koalisyona küskün olan seçmenlerin protesto oyları olarak değerlendiriliyor.

Yeşiller Partisi 19 sandalye sahibi oldu.

Avusturya'da bugün yapılan erken genel seçimde, ülke tarihinde Federal Meclise giren Türk kökenli ilk milletvekili olan Alev Korun, ''Ülkedeki göçmenlerin hayallerini gerçekleştirdiğim için çok mutluyum'' dedi.

Yeşiller Partisi listesinden meclise giren Korun, yaptığı açıklamada Avusturya'da 40 yılı aşkın süredir yaşayan göçmenlerin bugüne kadar federal mecliste temsil edilmemiş olmalarının büyük bir eksiklik olduğuna işaret etti ve ''Yeşiller partisinin attığı bu cesur adımla Federal Meclise girmekten büyük onur duyduğunu'' ifade etti.

 

''Büyük koalisyonun hataları aşırı sağcılara oy getirdi"

Korun, seçimin resmi ilk sonucuna göre aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ile Avusturya'nın Geleceği İttifakının (BZÖ) oylarını artırmasını, Sosyal Demokrat Parti(SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) arasındaki büyük koalisyon hükümetinin yanlış politikalarına bağladı.
Alev Korun, ''Koalisyon hükümeti iki yıl boyunca birbirleriyle kavga etmekten halkın ihtiyaçlarına cevap veremedi. Bu da aşırı sağcı iki partinin oylarını arttırmasına neden oldu'' dedi.

Kendisine ve Yeşiller Partisine destek veren ülkedeki Türk kökenli seçmenlere teşekkür eden Korun, kesin olmayan ilk resmi sonuçların değişebileceğini anımsatarak, ''Yurt dışında ve ikamet bölgelerinin dışında oy kullanan 500 bin seçmenin oylarının sayılmasından sonra Yeşiller Partisinin oy oranının yükselebileceğini'' söyledi.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini Avusturya'da sadece Yeşiller partisinin desteklediğini anımsatan Korun, kendisi ve partisinin, ''Türkiye'nin de diğer aday ülkelerle aynı koşullar altında AB üyesi olmasına destek verdiklerini'' kaydetti.

İçişleri Bakanlığından yapılan resmi açıklamaya göre, Yeşiller Partisi ülke içinde sayımı tamamlanan oylara göre yüzde 9.8 oy oranıyla 183 üyeli federal mecliste 19 sandalye sahibi oldu.

Korun, bir soru üzerine sandıktan tek başına iktidar olacak bir parti çıkmadığını belirterek, Yeşiller Partisinin koalisyon görüşmelerine açık olduğunu bildirdi.

İki dönem önce yapılan seçimde Hristiyan demokrat eğilimli ÖVP'den gelen koalisyon önerisi üzerine görüşmeler yaptıklarını belirten Korun, ÖVP'nin, ''taleplerini karşılamak istememesi üzerine görüşmenin sonuçsuz kaldığını'' kaydetti.

Korun, yurt dışında ve seçim bölgesi dışında kullanılan oyların da sayımı tamamlandıktan sonra partilerin Federal Meclisteki kesin üye sayısının belirleneceğini hatırlatarak, koalisyon görüşmelerinin de ancak bir hafta sonra şekilleneceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler