'Buket'imiz yaşamak için direniyor'

Zeytinburnu'ndaki tramvay kazasında ağır yaralanan Buket Bulut'un amcası Yılmaz Bulut, doktorunun söylediğine göre, yeğeninin durumunun dün ve önceki güne nazaran daha iyi olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 17.03.2010 - 11:59
Abone Ol google-news

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören Buket Bulut'un yakınları, hastane bahçesindeki bekleyişlerini sürdürüyor. Amca Yılmaz Bulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeğenini bugün ziyaret ettiğini ve 'Buket, Buket' diye birkaç kez bağırınca kendisine sanki kafa salladığını gördüğünü ifade ederek, Buket'in düne göre yüzündeki şişlerin indiğini ve vücut ısının da düzeldiğini söyledi. Yılmaz Bulut, Buket'in doktorlarından da bilgi aldığını kaydederek, ''Doktorların söylediğine göre çocuk, dün ve önceki güne nazaran daha iyi. Tansiyonunu ilaçsız olarak kendisi koruyabiliyor'' dedi. Bulut, Buket'in boynundan aşağı kısımında tedavi gerektirecek bir durumun olmadığını da belirterek, doktorların, Buket'in durumuna ilişkin, ''Çok genç. Düşünün bir rampa çıkıyorsunuz, rampanın sonunda uçurum mu var ne var göremiyorsunuz. Biz de iyi olmasını bekliyoruz'' ifadesini kullandıklarını anlattı.

''Buketimiz yaşamak için çok mücadele veriyor, direniyor'' diyen Bulut, Buket'in sağ kalması durumunda adını aynı kazada hayatını kaybeden ilkokul ve lise arkadaşı olan İrem'i de hatırlayarak ''Buket İrem'' olarak değiştireceklerini de söyledi. Amca Bulut, Buket ile İrem'in ölüme kol kola yürüdüklerini, İrem'in hayatını kaybettiğini ama Buket'e kavuşacaklarına inandıklarını belirterek, herkesten Buket için dua beklediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde özel kaleminde görev yapan Buket'in büyük dayısı İsmail Engin de kök hücre tedavisini ilk kez beyin operasyonlarında uygulayan Prof. Dr. Haluk Deda'nın dünkü ziyareti hakkında bilgi verdi. İsmail Engin, Buket'in annesi Vesile Bulut'un, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan, ziyareti sırasında Prof. Dr. Deda'nın kızını muayene etmesini istediğini kaydetti. Engin, Topbaş'ın telefonla durumu ilettiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da gerekli talimatı vermesi üzerine Prof. Dr. Deda'nın Buket'i muayene ettiğini anımsattı.
''Anne-babası ve bizler hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik'' diyen Engin, Buket'in tedavisinin Prof. Dr. Deda ile haberleşerek süreceğini söyledi.

İsmail Engin, tüm Türk milletinin dua ettiği Buket'in, bu durumu ''Allah'ın izniyle'' yeneceğini kaydetti. Engin, Buket'i hastanede gerek arkadaşlarının gerekse Türk milletinin yalnız bırakmadığını, devletin de yanında olduğunu ifade ederek, Beyoğlu'nda başına cam düşerek yaralanan Ece Turhan'ın annesinin de dün ziyarete geldiğini, Zeytinburnu'ndaki tramvay kazasında hayatını kaybeden İrem'in babasının da sürekli burada olduğunu ve ailelerin birbirlerine kenetlendiğini söyledi.

İrem'in babası Zafer Dinçsoy da Buket'i en son dün gördüğünü ve kurtulacağına inandığını belirterek, ''Onu kendi evladımın yerine koydum. İnşallah Rabbım onu bize bağışlayacak'' dedi. Dinçsoy, Buket'in ve İrem'in eğitim gördüğü okuldaki öğrencilerin yarın bir eylem yapacağı haberinin kendisine geldiğini belirterek, bu tür olayları tasvip etmediğini ve arkadaşlarından eylem yapmamalarını istediğini söyledi. Kazanın, ''takdiri ilahi'' olduğunu ifade eden Dinçsoy, bir eksiklik, noksanlık söz konusuysa gereğini hukukun yapacağını, eylemle hak aranamayacağını kaydetti.

Veysel Bulut da kızının durumunu ilk günden beri takip ettiğini, vücut olarak direncini sağladığını ve çaba gösterdiğini belirterek, doktorların da elinden geleni yaptığını ancak Yaradan'ın bildiğini, doktorların da vesile olduğunu söyledi. Bir gazetecinin, ''Bugün yüzünüz gülüyor'' sözleri üzerine de Veysel Bulut, ''Evet, yüzüm gülüyor. Ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim'' dedi.

 

Umut verici konuşan Deda'ya organ nakli uzmanları tepki gösterdi

Zeytinburnu'ndaki tramvay kazasında ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Buket Bulut'un sağlık durumu hakkında, ''Bundan sonra hastamızın iyileşmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz'' açıklaması yapan beyin cerrahı Haluk Deda'ya organ nakli uzmanları tepki gösterdi. Gazi Üniversitesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Transplantasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aydın Dalgıç, Türkiye'de binlerce organ bekleyen hasta bulunmasına rağmen, organ bağışının çok yetersiz olduğunu anlattı. Türkiye'de 80 bin kronik karaciğer hastası olduğunu, 61 bin kişinin böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdiğini, tedavisi mümkün olmayan bu hastaların ilaç masraflarının ise yüz binlerce doları bulduğunu belirten Dalgıç, toplumda organ bağışıyla ilgili daha fazla farkındalık yaratılmasının gerekli olduğunu söyledi.

İslam dininin organ bağışını yasaklamadığını, aksine teşvik ettiğini vurgulayan Dalgıç, ''Öldükten sonra organları alınan kişinin vücut bütünlüğü bozulmaz. Organlar sadece küçük bir kesiyle çıkartılır'' dedi. Bir yoğun bakım merkezinde, yılda, solunum cihazı sayısı kadar beyin ölümü bildirimi yapılması gerektiğini, ancak bunun Türkiye'de yapılamadığını kaydeden Dalgıç, ''Demek ki biz beyin ölümü olan kayıpları değerlendiremiyoruz'' şeklinde konuştu.

'Buket'i maalesef dün kaybettik, tıbben ölüdür'

Zeytinburnu'ndaki tramvay kazasında ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Buket Bulut'un durumunu da değerlendiren Dalgıç, şöyle konuştu: ''Beyin ölümünün gerçekleşmesiyle Buket'i maalesef dün kaybettik, tıbben ölüdür. Bunu ilgili uzmanlar tespit etti. Sayın Başbakan'ın büyük bir özveriyle görevlendirdiği Haluk Deda'nın 'bundan sonra hastamızın iyileşmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz' şeklindeki açıklaması aileyi ümitlendirmiştir, ancak, böyle bir hasta için bu şekilde ümit verici konuşmak büyük hatadır. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın tekrar yaşama dönebileceğini söylemek büyük hatadır. Bu, ölen bir kişinin tekrar canlanmasını beklemek gibi bir şeydir. Bu tür açıklamalar hem bugüne kadar yakınlarının organlarını bağışlayan ailelerin, hem de Buket'in ailesinin kafalarını karıştırır. Dün aileye 'Buket'i kaybettik, başınız sağ olsun' denmiştir. Buket tıbben ölmüştür. Bundan sonra ancak başka bedenlerde yaşayabilir. Ailesi genç kızın organlarını bağışlamayı tekrar düşünmelidir.''

Türkiye'nin önde gelen kalp-damar cerrahlarından, bugüne kadar çok sayıda kalp naklini başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan da, hekimler için hastalarını kurtarmanın birinci planda olduğunu, ancak tıbbın tüm olanakları kullanılmasına rağmen bazen hastaların tekrar yaşama döndürülemediğini söyledi. Buket için de bu durumun söz konusu olduğunu kaydeden Özdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Tüm imkanlar kullanılmasına rağmen maalesef Buket'in beyin ölümü gerçekleşti. Bunu da uzmanlar tespit ettik. Ben yıllarca yurt dışında çalıştım, inanın oralarda beyin ölümü tespiti bizim ülkemizdeki kadar hassas yapılmıyor. Bir aile için yakınının organlarını bağışlamak çok zor. Ama biz bunu kendimiz için istemiyoruz. Bir gün sizlerden birinin, yakınınızın da organa ihtiyacı olabilir. Ne yazık ki bunun başka bir tedavi yolu yok. Bir insanın yaşaması, başka bir insanın hayatını kaybetmesiyle mümkün olabiliyor. Buket'in ölümünden dolayı son derece üzgünüz, ama genç kızımız başkalarının umudu olabilir.''

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Çelebi de, bir hastanın beyin ölümü tespiti yapılırken izlenen yol ile ilgili bilgi verdi. Öncelikli hedeflerinin hastalarını yaşatmak olduğunu vurgulayan Çelebi, Buket'in beyin ölümünün klinik, laboravutar ve kan dolaşımı testleri yapılarak tespit edildiğini bildirdi. Çelebi, ''Hastanın beyninde dolaşım yoksa, beyin ölümü gerçekleşmiş demektir'' dedi. Daha sonra kalp, böbrek ve karaciğer nakli olan hastalar birer konuşma yaparak, organ bağışının artması çağrısında bulundular.

Özdoğan'ın kalp nakli yaptığı Cemile Yıldırım isimli genç kız, ''Hastalığımın son dönemlerinde artık çok zor nefes alıyordum. Bunun ne kadar zor bir şey olduğunu bilemezsiniz. 1.5 aylık ömrüm kalmıştı. Benim gibi hastaların yaşaması için Buket'in ailesine organ bağışı yapmaları çağrısında bulunuyorum'' diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler