Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde anma ve kutlama programları icra ediliyor.

Yayınlanma: 18.03.2010 - 08:28
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adına İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile diğer yetkililer Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.


ERDOĞAN'IN ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN YILDÖNÜMÜ KONUŞMASI


Gelibolu Yarımadası'ndan getirilen toprak, deniz suyu ve Türk bayrağından oluşan emanetler, aletler tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edildi.

Cumhurbaşkanı Gül, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. yıl dönümü nedeniyle Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre kabulde, heyetteki atletler, Cumhurbaşkanı Gül'e, Gelibolu Yarımadası'ndan getirilen ve Çanakkale'den Ankara'ya kadar 200 öğrencinin taşıdığı bayrak, toprak ve deniz suyunu takdim etti.

''Vatanımızın her toprağı değerli ama Çanakkale'den gelen bu toprak çok daha farklı bir anlam ifade ediyor ve siz bu toprağı getirmek için emek verdiniz'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale Savaşı'nın sadece Türkiye Cumhuriyeti'ni değil tüm dünyayı ilgilendiren tarihi bir hadise olduğunu, bu savaşla dünya tarihinin gidişatının değiştiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Başta Büyük Atatürk olmak üzere pek çok komutan ve devlet adamı ilk defa kendini Çanakkale'de göstermiştir. Bu zaferi en iyi Mehmet Akif'in 'Çanakkale Şehitlerine' şiiri anlatır. Onu okuduğunuz zaman taşıdığınız toprağın değerini daha çok anlarsınız'' diye konuştu.

Bayrağı, öperek kendisine takdim eden atletten öperek teslim alan Gül, atletlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yunus Akgül de kabulde, başta 2011'de Erzurum'da düzenlenecek Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ve 2012 yılında İstanbul'da düzenlenecek Dünya Salon Atletizm Şampiyonası olmak üzere, genel müdürlüğün faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde kabule ilişkin bilginin bulunduğu sayfada, Mehmet Akif Ersoy'un ''Çanakkale Şehitlerine'' isimli şiiri de yer aldı.
 

 

Edirnekapı Şehitliği'nde tören

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü dolasıyla Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlenen törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile gaziler ve şehit aileleri katıldı.

Çelenklerin konulması ile başlayan törende, şehitler için saygı duruşu ile saygı atışı yapıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende konuşan 1. Ordu Komutanlığından Topçu Albay Konuralp Derkan, Çanakkale Zaferi'nin 95. Yıl Dönümü ile Şehitleri Anma Günü'nün haklı gururunu ve heyecanını yaşadıklarını bildirdi.

Topçu Albay Derkan, 18 Mart'ın, Çanakkale'nin geçilmeyeceğini ve Türk vatanının parçalanamayacağını tüm dünyaya duyurduğu bir gün olduğunu ifade etti.

Derkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Terörle mücadelede eri, astsubayı, subayı, generali, öğretmeni, polisi şehit verdik. Onlar kahraman ve cesurdular. Onlar canlarını bu vatan için vermişlerdir.
Türk milleti tarih boyunca destanlar yazmış ve her güçlüğü yenmeyi başarmıştır. Türk milletinin namusunu ve şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz, manevi varlığınızdan güç alan bizler, emanetinizi her zaman yükseklerde taşıyacağız.''

Türkiye Harp Mahlulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Gönül Alpaydın ise Çanakkale Zaferi'nin 95. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını ve bütün şehitlere herkesin şükran borcunun olduğunu belirtti.

Vatan için toprağı kanı ile sulayan ve canlarını feda eden şehitleri burada andıklarını dile getiren Alpaydın, ''oğullarını bu vatan için şehit veren anne ve babalara selam olsun'' dedi.

Törenin ardından İstanbul Valisi Güler ile öteki ilgililer, polis, kara, deniz, hava ve THY şehitliklerini sırayla ziyaret ederek karanfil bıraktı.

 

İzmir'de tören düzenlendi

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla İzmir'deki Kadifekale Hava Şehitliği'nde tören düzenlendi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler ve üst düzey protokolün katılımıyla gerçekleşen törende çok sayıda şehit ailesi ve yakını da yer aldı.

Şehitler için saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Valilik, Belediye, Ege Ordusu ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri anıta çelenk koydu.

Vali Kıraç, Hava Şehitliği ziyaretçi defterine yazdığı yazıda ''Mücadelemiz sadece geçmişimizin bir hatırası olarak değil, aynı zamanda aydınlık geleceğimize kararlı yürüyüşümüzde bize ilham kaynağı olmaya devam edecektir'' ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Yarbay Saim Kaya da Türk insanı için en kutsal görevin askerlik olduğunu ve Türk milletinden başka hiçbir millette insanların canlarını ülkesi uğruna bu kadar severek feda etmediğini belirtti.

Kaya, şunları kaydetti:
''Bu vatan topraklarında Türk milleti, bugün şanlı bayrağımız altında özgür yaşıyorsa bunu şehitlerine borçludur. Onlar bu toprakların sadece üstünü değil altını da vatan yapmışlardır. Şimdi sıra bizlerde. Her şeyden önce onları ve yaptıklarını unutmadan aynı ruhu ve terbiyeyi genç nesillere de vermek zorundayız. Bu aziz memleket üzerinde kenetlenmek, tek yumruk olmak, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak, gecemizi gündüzümüze katara çalışmak temel hedefimizdir. Bu hedeflere ulaştığımız zaman kendimizi şehitlerimize borcumuzu ödemiş addedeceğiz.''

 

Ankara'daki anma töreni

18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Cebeci Şehitliği'nde anma programı düzenlendi.
Şehitlikteki tören, Ankara Valisi Kemal Önal'ın ''Ankara Valiliği'', 4. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman'ın ''TSK'' adına şehitliğe çelenk koymasıyla başladı. Törende, Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına kurum temsilcisi tarafından çelenk konuldu.

Subay, astsubay, gaziler ve şehit yakınlarının katıldığı tören, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Şehitler Günü dolayısıyla yayımladığı mesaj okundu. Orgeneral Başbuğ'un mesajı, şehit yakınlarınca alkışlandı.

 

Köln'deki anma etkinlikleri

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü vesilesiyle Almanya'nın Köln kentinde anma etkinliği düzenlendi.

Köln Başkonsolosluğu'nun himayesinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Hürth camisinin konferans salonunda düzenlenen etkinlikte "1915 Çanakkale Destanı" belgeseli gösterildi.

Yönetmen Kürşat Kızbaz tarafından çekilen ve 54 ülkede gösterilen belgesel bazı izleyicilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Kızbaz, yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı'nın dünyanın en büyük amfibi harekatı olduğunu belirterek, amacının yaşananları yeni nesile aktarmak ve onların da bu savaşın idrakine varmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Vatan uğruna ölen tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayan etkinlikte konuşan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, kendisinin de bir şehit torunu olduğunu belirterek, "Annemin dedesi de Çanakkale'de şehit olmuş. Çanakkale'de şehit düşenler için Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları karşısında saygıyla eğiliyorum" dedi.

Türkiye'de 2002 yılında kabul edilen yasa ile 18 Mart'ın Şehitler Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Basa, Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'nda kendisine ölmesi emredildiğinde bunu yapan bir ordu olduğunu, dünyada bunun başka bir örneğinin olmadığını kaydetti.

Başkonsolos Basa, Çanakkale Savaşı'nı anlatan gazetecilerin bildirdiğine göre, İngiliz askerlerinin savaş sırasında gaz maskesi takmayı reddettiğini de belirterek, "İngiliz askerlerine gaz maskesi takılması emrediliyor. Ancak bunu yapmıyorlar. 'Türk askeri kimyasal silah kullanmaz' diyorlar. Türklerin bu savaşta ne kadar dürüst olduğunu dönemin gazetecileri ülkelerindeki gazetelerde yayımladı. İngilizler bu dürüstlüğün verdiği rahatsızlık ile yalan haberlere yer veren broşürler bastırdı. Ancak bu broşürlerde yazılanların gerçek olmadığı Türk bilim adamları tarafından ispatlandı" diye konuştu.

Basa, gelecekte ülke olarak şehitler verilmemesi temennisinde bulundu.


Berlin'deki törenler

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğu'nda da anma töreni düzenlendi.

Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, törende yaptığı konuşmada, Birinci Dünya Savaşı sırasında tarihin en kanlı sayfalarından biri olarak bilinen Çanakkale Savaşı'nın, Türk'ün sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihinin en parlak sayfalarından biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çanakkale Savaşı Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus devlet olarak tarih sahnesine çıkışının habercisidir. Dünya tarihinde birçok önemli gelişmeye yol açan bir dönüm noktasıdır. Ancak hepsinin önemlisi bir milletin kutsal saydığı vatan toprağını savunmada gösterdiği benzersiz azmin ve mücadelenin, tükenen bir devletin yerine yenisini kuracak güçlü yeni ruhun ve 20. yüzyıla damgasını vuracak bir liderin, bir dahinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğuşudur."

Törende, şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Çocukların şiirler okumasıyla devam eden anma törenine, muavin konsoloslar Mert Doğan ve Işıl Doğan ile Berlin'de görev yapan ataşeler, sivil toplum temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.


KKTC'deki anma törenleri

Çanakkale, kara, hava ve deniz şehitleri, 18 Mart Şehitleri Anma Günü çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) düzenlenen törenlerle anıldı.

Gün dolayısıyla, üst düzey protokolünün katılımıyla Girne Boğaz Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Derviş Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer üst düzey komutanlar, bazı bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, dernek ve kurum temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı tören, protokol sırasına göre çelenklerin şehitliğe sunulmasıyla başladı.

Saygı marşı, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunması ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından, KTBK Komutanlığından Hava Savunma Kurmay Yüzbaşı Murat Sönmez günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Şehitlik Özel Defterinin imzalanmasının ardından, Anıtkabir'e konulmak üzere Boğaz Şehitliğinden alınan toprak Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer tarafından Büyükelçisi Şakir Fakılı'ya teslim edildi.

Tören, şehitliğin gezilmesi ve şehit kabirlerine çiçek konulmasıyla sona erdi.

KTBK'ndan Hava Savunma Kurmay Yüzbaşı Murat Sönmez, konuşmasında, Çanakkale Zaferi'ni anlatarak, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ve Kıbrıs'ta vatan uğruna canlarını feda eden birçok şehit bulunduğuna işaret etti.

Vatanın her karış toprağını kanlarıyla sulayan şehitlerin rahat uyumasını isteyen Sönmez, vatan emanetinin sonsuza dek yaşatılacağını kaydetti.

18 Mart Şehitleri Anma Günü çerçevesinde ayrıca, Lefkoşa'da Tekke Bahçesi Şehitliği'nde, Gazimağusa'da Çanakkale Şehitliği'nde, Girne'de Karaoğlanoğlu Şehitliği'nde, Güzelyurt'ta Atatürk Anıtı önünde, İskele'de Larnaka Şehitleri Anıtı'nda, Lefke'de ise Lefke Şehitliği'nde törenler düzenlendi.


Aşkabat'ta tören düzenlendi

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü vesilesiyle Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta tören düzenlendi.

Aşkabat Anadolu Lisesinde düzenlenen törene, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı ile büyükelçilik çalışanları, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Tören, Büyükelçi Bıçaklı'nın Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Çanakkale Şehitleri ile birlikte Türk ve Türkmen büyüklerinin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından iki ülkenin milli marşları okundu.

Büyükelçi Bıçaklı, yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı'nın Türk milletinden başkasına nasip olmadığını ifade ederek, bu şanlı zaferin Atatürk gibi bir lideri Türk milletine armağan ettiğini söyledi.

Daha sonra okul öğrencileri Çanakkale Zaferi'ni konu alan tiyatro oyunu sahnelerken, okul korosu da zaferle ilgili türküleri seslendirdi. Türkmen öğrenciler, Çanakkale Zaferi ile ilgili şiirler okurken, Çanakkale Zaferi ile ilgili kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Budapeşte'de anma törenleri

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü vesilesiyle Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de tören düzenlendi. Törende Macaristan Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen askeri tören bölüğü de hazır bulundu.

Budapeşte'nin 10. bölgesinde bulunan, 480 şehidin yattığı Türk Şehitliği'nde düzenlenen törenin ev sahipliğini Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Oya Tuzcuoğlu ve Askeri Ataşe Kurmay Albay Muzaffer Şen yaptı.

Törene, Macaristan Savunma Bakanlığı adına Tuğgeneral İstvan Gyenes, Macaristan Genelkurmay Başkanlığı adına Tuğgeneral Laszlo Domyan, Pakistan ve Azerbaycan'ın Macaristan Büyükelçileri, Macaristan'da görev yapan yabancı ülkelerin askeri ataşeleri ile büyükelçilik çalışanları ve Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Tören, şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından önce İstiklal Marşı, daha sonra Macaristan Milli Marşı çalındı. Büyükelçi Tuzcuoğlu'nun yaptığı konuşmanın ardından, şehitlik anıtına çelenkler konuldu.

 

Türkiye Gaziler Vakfı sergi düzenledi

Türkiye Gaziler Vakfı tarafından Çanakkale Savaşı ile ilgili materyallere yer verilen sergi düzenlendi.

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla Optimum Alışveriş Merkezi'nde açılan sergide, savaşta kullanılan kılıçlar, el bombaları, Çanakkale Savaşı'na Ankara'dan katılan ve şehit olan askerlerle ilgili bilgiler, savaşı anlatan yazılar ve kitaplar yer aldı.

Serginin açılışı dolayısıyla alışveriş merkezine gelen gazilere vakıf tarafından öğle yemeği verildi. Sergi, 21 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

 

ÇANAKKALE ZAFERİ'NDEN FOTOĞRAFLAR

"ÇANAKKALE GEÇİLMEZ..."

BAŞBUĞ'DAN ŞEHİTLER GÜNÜ AÇIKLAMASI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler