'Hükümlüler kaçmayı planlıyordu'

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Burhaniye cezaevinde isyan çıkaran bazı hükümlülerin, infaz koruma memuru üniformasıyla kaçmayı planladıklarını söyledi. Koşulların olumsuz olduğunu öne süren ve af isteyen 30 tutuklu ve hükümlü, sabah saatlerinde eylem başlatarak 5 gardiyanı rehin almışlardı. "İkna" sonucu olaysız bir şekilde son verilen eylemde, ölen ya da yaralanan olmamıştı.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 07:25
Abone Ol google-news

Burhaniye C Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 3 koğuşta koşulların olumsuz olduğunu öne süren ve af isteyen bazı tutuklu ve hükümlüler saat 02.30 sıralarında eylem başlatarak 5 gardiyanı rehin almışlardı. "İkna" sonucu eylemlerine son veren tutuklu ve hükümlüler koğuşlarına dönmüş, olaylarda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

 

Şahin: Hükümlüler kaçmayı planlıyordu

Antalya’da habercilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, cezaevindeki olaylarla ilgili bir müfettiş görevlendirildiğini söyledi. Cezaevinde kontrolün sağlandığını belirten Şahin, “5-6 hükümlü firar planlamış. Etkisiz hale getirdikleri infaz koruma memurlarının elbiselerini giyerek kaçmayı düşünüyorlarmış. Tabii amaçlarına ulaşamadılar.” dedi.

Burhaniye Cezaevi’ndeki koğuşlarda fazla mahkum kaldığını doğrulayan adalet bakanı, modern cezaevleri yapıldığını, önümüzdeki süreçte bu tür sorunların yaşanmayacağını söyledi.

İsyana öncülük eden 30 tutuklu ve hükümlü ise çeşitli cezaevlerine nakledildi. Burhaniye Cezaevi’nde sahurda isyan başlatan mahkumlar valiyle görüştükten sonra eylemlerine son vermişti.

 

Vali Hatipoğlu'nun konuşması

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, cezaevinde 250 tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirterek şöyle konuşmuştu: ''Cezaevinde başlayan isyan hareketi sukünetle sonuçlandı. Rehin alınan cezaevi infaz koruma memurları serbest bırakıldı. Tutuklu ve hükümlüler de koğuşlarına çekilmiş durumdadılar. Koğuşun bir kısmında yangın meydana gelmişti. Yatakları tutuşturmuşlar. O da söndürülmüş durumda. Kimsenin burnu kanamadan, müdahaleye gerek kalmadan bu eylemi sonuçlandırdık. Jandarma Komutanlığımıza ait güvenlik birimleri, emniyet teşkilatımız, Cumhuriyet Başsavcılığımız ve cezaevi yönetimi olağanüstü tedbir alarak, belediyemizden de iş makinelerinin katkısıyla müdahaleye hazır hale gelmiştik. Ancak biz de kuleye çıkarak, eylem yapanlara konuşma yaparak, onların da bazı talepleri vardı, onları çözeceğimizi ifade ettik. Onlar da olumlu yaklaştı ve eylem sonuçlandı. Sayım da yapıldı, herhangi bir eksiklik yok. Geçmiş olsun.''

 

Tutuklu ve hükümlülerin talepleri

Hatipoğlu, tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin, koğuşlardaki kalabalığın azaltılması ve cezaevi şartlarının iyileştirilmesi yönünde olduğunu belirtmişti.

Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte bu konuda değerlendirmeler yapıldığına dikkati çeken Hatipoğlu, şöyle devam etmişti: ''Eksiklikler zaten gideriliyordu. Her koğuşumuzda çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon var. Tek sorun koğuşların kalabalık olması.''

Vali Hatipoğlu sözlerine, 174 kişi kapasiteli cezaevinde, 250 kişinin kaldığını eklemişti.

 

'Anlaşma söz konusu değil'

Selahattin Hatipoğlu, ''Tutuklu ve hükümlülerle herhangi bir anlaşma yapıldı mı?'' yönündeki soruyu, ''Herhangi bir anlaşma yapılması söz konusu değil. 3 koğuşu kapsayan bir direniş, bunu 20-25 kişi yönlendiriyordu. Bu kişiler de daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığımızın cezaevi yönetimiyle yapacağı araştırma sonucunda ortaya çıkacak'' şeklinde yanıtlamıştı.

 

Cezaevinde arama

Olayın sona ermesinin ardından jandarmanın cezaevinde yaptığı aramada çok sayıda kesici ve delici alet ele geçirilmişti.

Bu arada, tutuklu ve hükümlülerin olay sırasında koğuşlardaki televizyon, buzdolabı ve dolapları da kırdıkları ve bahçeye attıkları gözlenmiş, cezaevinde yanan yataklar yine tutuklu ve hükümlüler tarafından el arabalarıyla taşınarak çöp alanına götürülmüştü.

Öte yandan, olayı öğrenen tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevi önüne gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler