Bayram can almasın

Türkiye'de, yılda ortalama 10 bin kişi yalnızca trafik kazalarından yaşamını yitiriyor, binlerce insan da sakatlanıyor. Bu sayı bayramlarda diğer günlere oranla daha da artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl Şeker Bayramı tatilinde 64 kişi yaşamını yitirdi, 102 kişi de yaralandı. Bu yıl 9 günlük Şeker Bayramı öncesinde de 18 kişi yaşamını yitirdi, 66 kişi ise yaralandı.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 09:37
Abone Ol google-news

Türkiye'de, yılda ortalama 10 bin kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan trafik kazaları, bayramlarda diğer günlere oranla daha da artarak, bayramı acıya dönüştürebiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl Şeker Bayramı tatilinde meydana gelen 46 ölümlü trafik kazasında, 64 kişi yaşamını yitirdi, 102 kişi de yaralandı. Son 10 yıl da Şeker Bayramı'nda 1180, Kurban Bayramı'nda ise 2130 kişi trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Bu yıl 9 günlük Şeker Bayramı'nda özellikle uzak mesafelere gidecek sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyaran uzmanlar, vatandaşlardan mecbur kalmadıkça kendi araçlarıyla yola çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istedi. Uzmanlar, bayram tatillerinin ilk ve son günlerinde trafik kazası sayısının arttığını belirterek, tatilin ilk ve son günü yola çıkılmamasını önerdiler.

 

40 bin kilometrelik yol güvensiz

Trafik Güvenliği Vakfı Başkanı Ekrem Bulgun, Türkiye'deki yaklaşık 65 bin kilometrelik karayolunun yüzde 40'ının güvenli olmadığını savundu. Bulgun, trafik kazalarının sürücü hatalarının yanı sıra karayollarındaki altyapı eksikliğinden de kaynaklandığına dikkati çekti.
Sürücülerin, ''kara nokta'' diye tabir edilen trafik kazasının yoğun olduğu güzergahlarda daha dikkatli olmasını isteyen Bulgun, daha önce belirledikleri 486 kara noktadan büyük bölümünün iyileştirildiğini ancak çok tehlikeli bazı yollarda düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.
 


Duble yolda hız yapmayın!

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla ise sürücüleri özellikle bölünmüş yolda hız yapmamaları konusunda uyardı.

''Duble yol'' diye bilinen bölünmüş yolun, karşıdan gelen trafiği ortadan kaldırdığı için güvenli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yayla, ''Ancak, bu seferde karşımıza hız faktörü çıktı. Sürücüler, bölünmüş yolda hız yapıyor. Bölünmüş yollar yeniden projelendirilmedi, eski yola uydurularak yapıldı. Dolayısıyla sürücüler, eski hız ölçülerine göre hesaplanmış virajlarda savrularak kaza yapıyorlar'' diye konuştu.

Prof. Yayla, istatistiklere göre, sabırsızlık ve yorgunluktan dolayı yolculuğun sonuna doğru, varılacak noktalara yakın yerlerde daha çok kaza yapıldığını kaydetti ve sürücüleri uyardı.
Prof. Dr. Nadir Yayla, bayramda yola çıkacak sürücülere şu önerilerde bulundu:

''Araçla ilgili eksiklikler giderilmeli. Lastiklerin aşınmamış, hava basıncının kontrol edilmiş olması gerekli. Aracın ışık ve silecek sistemi ile arka cam ısıtıcısı kontrol edilmeli. Araçta bulundurulması gerekli ilk yardım çantası, zincir, çekme halatı ve yangın söndürme cihazı kontrol edilmeli. Alkollü, uykusuz ve yorgun halde araç kullanılmamalı. Her 2 saatte bir kısa molalar verilmeli. Araçtaki herkes emniyet kemeri takmalı. Aracın arka camının önüne fren yapıldığında fırlayabilecek ağır cisimler bırakılmamalı. Araç belirlenen hız sınırlarının üzerinde kullanılmamalı. Hız, hava, yol ve trafiğin durumuna göre ayarlanmalı. Araca taşıma sınırı üzerinde yük ve yolcu alınmamalı. Öndeki araç, hızın yarısı kadar mesafeden takip edilmeli. Sollama kurallarına dikkat edilmeli. Trafik işaretlerinin ikaz ve anlamlarına uyulmalı.''



Bayramda bilanço: 18 ölü, 66 yaralı 

Bayram öncesi yoğunlaşan trafik ve olumsuz hava koşulları nedeniyle dün yurt genelinde meydana gelen kazalarda 18 kişi öldü, 66 kişi yaralandı.

Samsun’un Vezirköprü İlçesinde, Hüseyin Alınaçık (46) yönetimindeki 34 EH 853 plakalı yolcu otobüsü, Kızılcıören köyü mevkisinde şarampole yuvarlandı. 3 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı. Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’nde, Ömer Tüfekçioğlu (34) idaresindeki 34 EE 5322 plakalı otomobil, Abdurrahmanlı Köyü mevkisinde şarampole devrildi. İkisi çocuk 4 kişi hayatın kaybetti 2 kişi de yaralandı öldü. Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde, Yüksel Demir’in (32) kullandığı 25 D 0235 plakalı minibüs, İdris Akçay yönetimindeki 55 K 5695 plakalı tırla çarpıştı. İki kişi öldü 8 kişi yaralandı. Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi’nde, Ahmet Eryılmaz (44) idaresindeki 33 ND 541 plakalı otomobil, Hilvan’ın Kırbaşı köyü yakınlarında devrildi. Zülfiye (38) ve Şükrü Eryılmaz (8), olay yerinde öldü. Yaralanan sürücü Ahmet ile Ali (14) ve Mehmet Eryılmaz (12), Şanlıurfa Devlet Hastanesine kaldırıldı. İstanbul Maslak’ta, Kerem Güvenir (19) idaresindeki 34 AZ 5083 plakalı otomobil, önce bariyerlere sonra da duvara çarptı. Sürücü Güvenir, olay yerinde yaşamını yitirdi. Araçtaki Can Gürkan (18) ise hastaneye kaldırıldı. Bitlis’te ise kamyonun çarptığı Yıldırım İlbeyli (14) adlı çocuk öldü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler