"AB, Kıbrıs meselesini kullanıyor"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''AB, Türkiye'den, başka üyelerden istemediğini talep etmektedir.Türkiye'yi üye yapmak istemediğinden Kıbrıs meselesini de kullanmaktadır'' iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 19.03.2010 - 13:53
Abone Ol google-news

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) düzenlenen, ''1. Uluslararası Geleceğin Liderleri ve Vizyon Sempozyumu'' nda konuştu.

Kıbrıs'ın stratejik konumunu izah ederken Atatürk'ün Kıbrıs meselesine nasıl baktığını anlatan Denktaş, şunları söyledi:
''Atatürk, 1938'de harp oyununda askerlere soruyor. 'Yeniden bir İstiklal Savaşı verecek olsak, bizim ikmal yollarımız, giriş ve çıkış yollarımız nelerdir?' Genç subaylar, Suriye, İran ve Irak üzerinden yol gösterirler. Atatürk, haritaya gider ve, 'Beyler, Kıbrıs'a dikkat ediniz. Kıbrıs, düşman elindeyse ikmal yollarınız tıkanmıştır' der. Kıbrıs'ı aklından çıkarmış değildir.''

Atatürk'ün karakterinin iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Denktaş, O'nun, cesur ama maceracı olmadığını, uzağı gördüğünü ifade etti.

Bir liderin düşmanı dost edecek, cesur, geniş yüreği olması gerektiğini belirten Denktaş, Atatürk'ün İstiklal Savaşı sonunda Türk Yunan dostluğunu meydana getirdiğini bildirdi.

Bu dostluğun Kıbrıs yüzünden Yunanistan tarafından 1954'te yıkıldığını dile getiren Denktaş, Yunanistan'ın, Kıbrıs'ı Rumlar vasıtasıyla kendine mal etmek için elinden gelini yaptığını kaydetti.

 

"Yunansitan, Türkiye'nin adadan çıkması için uğraşıyor"

Rauf Denktaş, Yunanistan'ın, Türkiye'nin adadan çıkması için uğraştığını, ''Kıbrıs meselesi 1974'te başlayan bir işgal meselesidir'' iddiasında bulunan Rum liderleri sonuna kadar desteklediğini ifade eden Denktaş, ''İnsanları topyekun, köy köy kurşuna dizip gömen insanları bugün ABD de, dünya da dost biliyor. AB, hiç çekinmeden bu insanları Kıbrıs'ın meşru hükümeti diye kabul etmiş. Bizim bütün itirazlarımıza kulak tıkıyorlar'' dedi.

''AB, Türkiye'den, başka üyelerden istemediğini talep etmektedir. Türkiye'yi üye yapmak istemediğinden Kıbrıs meselesini de kullanmaktadır'' diyen Denktaş, şöyle konuştu:
''Bizim arzuladığımız iki devletli, iki halka dayalı bir anlaşma, sınırlarımızın ortadan kalkmayacağı, Rumların yeniden, 'Ben bütün Kıbrıs'ın hükümetiyim' diyemeyeceği bir formül olmalı. Rum, AB'ye niye müracaat etti biliyor musunuz? 1960 anlaşmasının temelini ortadan kaldırmak için. Ve büyük ülkeler Rum'u AB'ye aldılar. Kıbrıs üzerinde oyunlar oynanmaktadır, Türkiye üzerinde de oyunlar oynanmaktadır''

Denktaş, daha sonra öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, konuşmasının ardından Denktaş'a plaket verdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler