UAEK 52. Genel Kurulu toplantısı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun 52. genel kurul toplantısı, Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 145 ülkeden üst düzey diplomat ve nükleer enerji uzmanı katılımıyla Viyana'daki merkezinde bugün başladı. Toplantının gündeminde, İran, Kuzey Kore, Suriye'nin nükleer programlarıyla ilgili son gelişmelerle görev süresi dolan yönetim kurulu üyesi 11 ülkenin yerine yenilerinin seçilmesi yer alıyor.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 12:14
Abone Ol google-news

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) 52. genel kurul toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başladı. Toplantıya, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 145 ülkeden üst düzey diplomat ve nükleer enerji uzmanı katılıyor. Türkiye, toplantıda UAEK nezdindeki Daimi Temsilci Ahmet Ertay başkanlığında 5 kişilik bir heyetle temsil ediliyor.

İtalya'nın UAEK nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Gianni Ghisi, katılımcı ülkeler tarafından oybirliğiyle genel kurul başkanlığına seçildi.

Toplantının gündeminde, İran, Kuzey Kore ve Suriye'nin nükleer programlarına ilişkin son gelişmeler ile görev süresi dolan yönetim kurulu üyesi 11 ülkenin yerine yenilerinin seçilmesi ilk sırada yer alıyor.

 

İran'a uyarı

Toplantının açılış oturumunda konuşan UAEK Başkanı Muhammed El Baradei, kurumun faaliyetlerini anlattı ve akil adamlar komisyonunun hazırladığı "UAEK'nın 2020 yılı vizyonu ve hedefleri" raporunda belirtilen hedeflere ulaşabilmek için tüm üye ülkelerin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasında İran'ın nükleer programına ilişkin son gelişmelere de değinen El Baradei, geçen hafta yönetim kuruluna sunduğu rapordan bazı bölümleri yineleyerek, "İran'ı, UAEK ile tam işbirliği yapması ve BM Güvenlik Konseyinin kararlarını uygulaması konusunda bir kez daha uyarıyorum" dedi.

El Baradei, İran'a, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) ani denetimleri ön gören ek protokolünü onaylaması çağrısını da yineledi.

Libya'nın nükleer programı konusunda UAEK ile işbirliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren El Baradei, "Kuzey Kore'nin de nükleer tesislerini UAEK denetimine yeniden açmasının olumlu bir gelişme olacağını" kaydetti.

 

Yönetim Kurulu üyeliği

Genel kurul toplantısında UAEK'nın 35 ülkeden oluşan yönetim kurulunun görev süresi dolan 11 üyesinin yerine yenileri seçilecek.

Türkiye'nin Batı Grubundan yönetim kurulu asil üyeliğine iki yıllık süre için seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye'nin üyeliği konusunda herhangi bir sorun olmadığını belirten Türk diplomatları, genel kurul toplantısının ardından 6 Ekim'de yapılacak olan ilk yönetim kurulu olağan toplantısında Türkiye ve seçilen diğer üyelerin, asil üye olarak yerlerini alacağını bildirdi.

Yönetim kuruluna seçilecek 11 yeni üyenin belirlenmesinde İran'ın üyeliği konusunda sorun çıktığı öğrenildi.Yönetim kurulu asil üyeliği için Asya ve Orta Doğu grubundan aday olan İran'a, "Nükleer programı sorunlu olduğu ve nükleer dosyası BM Güvenlik Konseyine havale edildiği için tepki gösterildiği" belirtiliyor.

Asya ve Orta Doğu grubunda yönetim kurulu asil üyeliğine İran'ın yanı sıra Suriye, Afganistan ve Kazakistan'ın da aday olduğunu ifade eden diplomatik kaynaklar, "Grup üyelerinin ortak bir aday üzerinde anlaşamaması halinde gruptan seçilecek ülke için genel kurulda gizli oy açık tasnifle oylama yapılacağını" bildirdi.

Diplomatik kaynaklar, genel kurulda Asya ve Orta Doğu grubundan Afganistan'ın yönetim kurulu asil üyeliğine seçilmesine yönelik görüşün ağırlık kazandığını belirtiyor.

UAEK'ın 52. genel kurul toplantısının 4 Ekim'e kadar devam etmesi öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler