Fındık üreticisinin yeni gözdesi: Pepino

Fındık'ta yüzü gülmeyen Giresunlu üreticiler şansını pepinoda deniyor. Giresun'da birim alanda sağladığı yüksek gelirden dolayı yörenin lokomotif ürünü olan kividen sonra pepino da, fındık üreticisinin yeni gözdesi olmaya aday hale geldi. Pepino tropikal bir meyve olmasına karşın Karadeniz Bölgesi'nin sahili boyunca yetiştirilebiliyor.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 12:12
Abone Ol google-news

Pepino üreticisi Mehmet Yüksel, Keşap ilçesinin Fındıklı Mahallesi'ndeki arazisinde, kivi bahçesinde oluşturduğu alanda pepino yetiştirdiğini söyledi.

Pepinonun birim alanda fındıktan 15 kat daha fazla gelir sağladığını, bunun üzerine bu yemişi yetiştirmeye karar verdiğini ifade eden Yüksel, ''İlk kez geçen yıl deneme üretimi yaptım ve 300 kilogram ürün aldım. Türkiye'de yeni üretilmeye başlanan ve anavatanı Peru olan pepinonun yöreye uyum sağlaması üzerine bin kök pepino fidanı diktim. Bunlardan bu yıl yaklaşık 3 ton ürün almayı hedefliyorum'' dedi.

Bir dekar alanda pepinodan 4 ile 6 ton ürün alınabildiğini belirten Yüksel, şunları söyledi:

''Pepino gerçekten birim alanda yüksek gelir sağlıyor. Armut, kavun ve şeftali tadını anımsatan pepinoyu vatandaşlarımız yeni tanımaya başladı. Pepino, hemofili hastalığına, eklem romatizması hastalığına, çocuklarda kemik gelişimine ve şeker hastalığına iyi gelmektedir. Pepino, Karadeniz Bölgesi'nin tüm sahil kesiminde yetiştirilebilmektedir. Pepinodan hava sıcaklığının 14 derecenin, toprak sıcaklığının ise 4 derecenin altına düşmemesi halinde yılda 2 kez ürün alınabilmektedir. Pepinonun, kısa zamanda yörede kivinin yanında fındığa alternatif bir ürün haline geleceğine inanıyorum.''

 

Pepinoya büyük ilgi

Pepino hasadına Ekim ayının ilk haftasında başlayacağını anlatan Yüksel, ''Şu an pepino olgunlaşma aşamasında. Ürünün tamamına İstanbul'daki bir firma talip oldu. Ürünü bu firmaya kilogramını 2 YTL'ye satmayı düşünüyorum. Pazar ve pazarlama sorunu yok'' diye konuştu.

Pepinoda fidan sorunu yaşandığını kaydeden Yüksel, ''İhtiyacım olan fidanı kendim üretmeye çalışıyorum. Yoğun fidan talebi var. Daha ilk yıldan vatandaşlar pepinoya büyük ilgi gösterdi. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü mutlaka bir çalışma yapmalı. Pepino yetiştiriciliğini yöre insanının kısa sürede benimseyeceğine inanıyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler