'Fuhuş çetesi' davası

Transseksüel olduktan sonra evlenen Bursa'daki Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren Özen ile eşinin de aralarında bulunduğu 16 sanığın, ''örgütlü şekilde fuhuş yaptırmak, aracılık ve yer temin etmek'' suçlarından yargılanmasına başlandı. Sanıkların 7,5 ile 27,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 12:11
Abone Ol google-news

Transseksüel olduktan sonra evlenen Bursa'daki Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren Özen ile eşinin de aralarında bulunduğu 16 sanığın, ''örgütlü şekilde fuhuş yaptırmak, aracılık ve yer temin etmek'' suçlarından yargılanmasına başlandı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Öykü Evren Özen ve eşi Mehmet Özen'in de aralarında bulunduğu 11'i tutuklu 15 sanık katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Öykü Evren Özen, daha önce travesti olarak fuhuş yaptığını, ameliyat olduktan sonra evlenip fuhuşu bıraktığını söyledi.

Travesti olduğu dönemde çektiği zorlukları bildiği için Bursa'daki 70-80 civarında travesti, gay ve lezbiyene yardımcı olmak amacıyla Gökkuşağı Derneği'ni kurduğunu ifade eden Özen, şöyle devam etti:

''Benim bu konuda meşru birtakım şeyler yapmam emniyeti ve bazı kesimleri rahatsız etti. Bunun üzerine bana baskı uygulanmaya başlandı. Ben bu insanların sıkıntılarıyla ilgilendim. Onların psikolojik yardım almaları için devlet hastanesinde doktorlarla görüştüm. Emniyetin yaptığı baskı üzerine emlak odası bu kişilere ev verilmemesi kararı almış. Tanıdığım emlakçılar vasıtasıyla kendilerine ev bulunması konusunda yardımcı oldum ama hiçbir zaman bu insanlara fuhuş yapılması için ev bulmadım. Fuhuş yapmaları için zorlamadım. Onlardan da fuhuş yaptıkları zaman herhangi bir ad altında para talep etmedim. Para toplanması için kimseyi görevlendirmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum.''


Zorla altın isteme iddiası

Özen, derneğe bağış yapılması konusunda kimseye baskı uygulamadıklarını dile getirerek, evlenirken de kimseden zorla altın istemediğini söyledi.

Samimi arkadaşı olan mağdurlardan birinin kendisine "hediye olarak, şakayla 5 tane küçük altın takacağını" söylediğini ifade eden Özen, ''Bu camiada kolay para kazanıldığından, 'bana bunu mu layık görüyorsun' diye kendisiyle şaka yollu konuştum ama zorla altın istemedim'' dedi.

Öykü Evren Özen'in eşi Mehmet Özen de Gökkuşağı Derneği aracılığıyla fuhuş yapıldığını görmediğini, sanıklardan bir kısmının fuhuş yaptığını bildiğini ancak onlara yer temin etmediğini kaydetti.

Travestilerden herhangi bir ad altında bir para talep etmediğini anlatan Mehmet Özen, ''Evleneceğim zaman da insanları, bana veya eşime herhangi bir şey takmaları için zorlamadım. Samimi olan bir arkadaşımla sadece takı konusunda telefonda şakalaştık. O da samimiyetin getirdiği bir konuşmadır'' dedi.

 

'Öykü adına para topladım'

Sanıklardan Atilla Eren ise Öykü Evren Özen'e ait olduğu söylenen travestilerin kaldığı apartmanda işe başladığını belirterek, ''Burada kalan travestilerden Öykü adına para topluyordum. Öykü 'bana borçları var' dediği için paraları topluyordum. Evde kalan 3 kişiden 60-80 YTL arasında günlük para topluyordum. Para ilişkileri rahatsız ettiği için ayrılmak isteyince Öykü, 'Nereye gidersen seni bulur öldürürüm' diye beni tehdit etti. Ben de ayrılamadım'' diye konuştu.

Duruşmada ifadeleri alınan bazı sanıklar da hayatlarını travesti olarak sürdürdüklerini ve fuhuş yaptıklarını ancak Öykü Evren Özen'in kendilerinden zorla para almadığını ve fuhuş yaptırmadığını söyledi.

Duruşmada hazır bulunan bazı müdafiler ise Öykü Evren Özen ve eşi Mehmet Özen tarafından kendilerine baskı ve şiddet uygulandığını, zorla kumar oynatıldığını, fuhuş yaptırıldığını öne sürdü.

Müdafiler, dosyanın mağdurları arasında yer alan ve intihar eden Bayram Teke'nin de Özen çifti ile bazı sanıklar tarafından hortumla dövüldüğünü iddia etti.


Duruşma ertelendi

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Mahmut Tolga, Burak Günsoylu, Nurettin Büyükkeskin, Şuayip Yurtdaş, Hamdullah Çelik ve Bilal Özden'in tahliyelerine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianamede, Bursa'da kısa adı Gökkuşağı olan ''Travestileri, Lezbiyenleri, Transseksüelleri, Eşcinselleri Koruma Yardımlaşma Kültür ve Etkinlikleri Geliştirme Derneği'' Başkanı transseksüel Öykü Evren Özen'in de aralarında bulunduğu 16 sanığın, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak'', ''fuhşa teşvik etmek, fuhuş yaptırmak, fuhşa aracılık etmek'' ve ''fuhuş için yer temin etmek'' suçlarından 7,5 ile 27,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler