Eryılmaz ile ilgili iddialar incelenecek

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'a ait olduğu öne sürülen ses kaydıyla ilgili savlar incelenecek. İçişleri Bakanlığı, Çankaya Belediyesi ile ilgili rüşvet iddialarını araştırmak üzere iki mülkiye başmüfettişi görevlendirdi. CHP lideri Deniz Baykal, Eryılmaz ile ilgili iddiaların basına yansımasının ardından "Hemen incelensin" talimatı verdi.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 12:29
Abone Ol google-news

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’a ait olduğu öne sürülen ses kaydında, belediye meclis üyelerinin rüşvet istediği kaydediliyor ve bu üyelerden “yamyamlar” diye söz ediliyordu. Eryılmaz, bu kaydın “montaj” olduğunu söyledi.

CHP lideri Deniz Baykal, bu haberlerin basına yansımasından sonra  “Hemen incelensin” talimatı verdi. Baykal, “Yolsuzluğu kim yaparsa benim için fark etmez, ucu nereye dayanırsa dayansın yolsuzlukların peşini bırakmam. Hemen iddiaların incelenmesi talimatını verdim” dedi. 

MYK içinde oluşturulan komisyon iddiaları incelemeye başladı. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, “Belediye başkanı ile belediye meclis üyeleri dinlenecek. Hazırlanacak rapor MYK’ye kısa sürede gelir ve bu raporun gereği yapılır. Gerek görülürse disiplin kuruluna sevkedilir” dedi.

Belediye başkanlarının dokunulmazlığı olmadığını vurgulayan Özyürek, “Yargının önünde bir engel yok. Ancak kasetler delil olmayacağı için ona bağlı bir yargı süreci başlatılacağını zannetmiyorum. Tavacı Recep Usta da rüşvet vermediğini söylüyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı da, basın yayın organlarında yer alan iddiaların araştırılması ve gerekiyorsa soruşturma açılması için iki mülkiye başmüfettişi görevlendirildi. Müfettişlerin, “imar uygulamaları karşılığında belediyeye bağış adı altında usulsüz minibüs ve araba alınması, belediye meclis üyelerinin para karşılığında iş takibi yaptıkları, belediye başkanının belediye meclis üyelerine rüşvet vermeden iş yaptıramadığı, Ankara’da bir restorandan gelecek 150 bin YTL rüşvetin dağıtılması, tanesi bin 500 dolardan alınan 50 dizüstü bilgisayarın belediye meclis üyelerine dağıtılması, belediye bütçesinin onaylanması karşılığında Eryılmaz tarafından meclis üyelerine hediye verilmesi ve para dağıtılması” iddialarını araştıracakları belirtildi.

CHP Ankara İl Başkanı Yaşar Çatak, yaptığı yazılı açıklamada, birkaç gündür görsel ve yazılı medyada yer alan iddiaların parti örgütlerince dikkatle izlendiğini belirtti.

“İktidara mensup ve yandaşların, usulsüzlük, yolsuzluk, hortumculuk gibi marifetlerinin partilerince somut olarak belgeleriyle sergilendiği ortamda, partili bir belediye ile ilgili gündeme taşınan söylentilerin, hiçbir kuşkuya yer bırakmamak adına değerlendirmeye alındığını” ifade eden Çatak, “Tüzüğümüze göre konunun parti Merkez Yönetim Kurulu’nu ilgilendiren boyutu, anılan parti organına aktarılmış, İl Yönetim Kurulumuzun görev ve sorumluluğundaki işlemler de ivedi olarak yürütülerek, gerekli soruşturma başlatılmıştır” dedi.

Çatak, önce ahlak anlayışını içselleştiren CHP’de, tüzük ve etik kurallarının işlerliğinden kimsenin kuşku duymaması gerektiğini kaydetti.

 

Eryılmaz’dan çağrı

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, bütün belediye başkanlarına çağrıda bulunarak mal varlıklarını açıklamaya davet etti. Eryılmaz, dün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

 “Çankaya Belediyesi’nin adını kullanarak son günlerde suyu bulandırmayı amaçlayıp AKP’yi sıkıştığı köşeden kurtarmak isteyenler yanlış bir hedef seçmişlerdir. Çankaya Belediyesi’ni hedef seçenler AKP’nin adındaki ‘Ak’ın aslında ‘Kara’ olarak okunmasının iyice belirginleştiği bir ortamda umutsuzca bir çırpınış içine girmişlerdir. Ben ilke adına, ahlak adına ve ülkem adına konuştum. Toplumun hiçbir zaman, hiçbir koşulda, hiçbir pisliğe göz yummamasını istedim. Montajlarla yüklü ses kasetinin ötesinde benim dile getirdiğim gerçek Türkiye’nin eli vicdanında yöneticilere sahip olmasına yöneliktir. Tolstoy için dünyanın gelmiş geçmiş en iyi insanı derler. Çünkü O, hiçbir canlıyı kırmamak ve maddi heveslere yan gözle bakmamak gibi bir erdeme sahiptir. Şunu herkes bilsin ki; maddi şeylere yan gözle bakmamak bizim de en büyük erdemimizdir. Buradan tüm kamuoyuna bir çağrıda bulunuyorum; tüm belediye başkanları ve Ankara’da da özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı ile diğer belediye başkanları da dahil herkes göreve geldiği zaman ile şimdiki mal varlıklarını bir arada açıklasın... O zaman herkes Çankaya Belediye Başkanı’nın aslında tüm Türkiye’ye örnek olması gereken büyük bir mücadele için bir adım attığını herkes bir kez daha görmeli ve düşünmelidir. Kişisel ikbal peşinde koşmadığımızın kanıtı olarak belediye başkanlarını mal varlıklarını açıklamaya davet ediyorum. Benim kişisel olarak malvarlığım seçimlerden önceki mal varlığıma göre hiçbir artış kaydetmemiştir. Bu da göstermektedir ki; benim haykırışlarımın özü dikkatli her yurttaşın hemen görebileceği üzere yanlışlara tavır koymaktan kaynaklanmaktadır. Eğer benim suçum rüşvete ve hırsızlığa karşı olmaksa buradan ilan ediyorum ki; bu suçu her gün işlemeye devam edeceğim. Her gün rantçılarla mücadelemi amansız bir biçimde sürdüreceğim... Burada toplum vicdanına sesleniyorum: Ben kirli işlere, rüşvet gibi son derece aşağılayıcı bir işe göz mü yummuşum, yoksa karşı mı çıkmışım? Bunu herkesin özellikle bilmesini istiyorum ki; ben kirli olan işlere dur demek için uğraş verdim ve şimdi bu sanki bir kabahatmiş gibi önüme sürülüyor. Ben ise herkesin bravo demesini beklerdim...”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler