İran: BM'nin kararı yasa dışı

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer faaliyetlerini durdurmasını isteyen 1835 sayılı son kararını ''yasa dışı ve siyasi'' olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İran'ın nükleer enerji programının barışçıl olduğu, aksi yöndeki iddiaların karşı tarafça ispatlanması gerektiği belirtildi.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 13:24
Abone Ol google-news

İran Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer faaliyetlerini durdurmasını isteyen 1835 sayılı son kararı ile ilgili yaptığı açıklamada, ''BM Güvenlik Konseyi'nin kararı, hukuki temelden yoksundur. İran, nükleer enerji faaliyetlerine devam edecek. Güven ortamının oluşması için sorulara cevap verecek taraf varsa, o da 5 artı 1 ülkeleridir'' ifadeleri kullanıldı.

''İran'ın nükleer enerji faaliyetleri hiçbir tehdit içermediği için BM Güvenlik Konseyi kararına da gerek yok'' denilen açıklamada, söz konusu karardaki talepler ''kabul edilemez'' olarak değerlendirildi.

Açıklamada, ''Uranyum zenginleştirmeyi hakkımız olarak görüyoruz. Bunun askıya alınmasına ilişkin isteklerin kanunun dışına çıkmak olduğuna inanıyoruz. Uranyum zenginleştirme programı belirlendiği gibi devam edecek'' denildi.

İran Meclis Başkanlığı da kararı ''çifte standart ve siyasi'' olarak nitelendirdi ve mantık sınırlarını zorlayan taleplerin müzakerelere gölge düşürdüğünü bildirdi. Başkanlığın açıklamasında, İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili 5 artı 1 ülkelerinin tavırlarının güven verici olmadığı savunularak, ''1835 sayılı karar, İran'ın ilgili taraflarla yaptığı işbirliği ve müzakereleri etkileyecek yönde karar almasına yol açabilir'' ifadesi kullanıldı.

İran'ın BM temsilciliği de söz konusu kararı ''talihsiz ve yasal dayanaktan yoksun'' olarak değerlendirdi. Açıklamada, İran halkını yapıcı işbirliğine teşvik edecek bir karar beklentisine ''tatsız sürprizle'' karşılık verildiği, bunun da hayal kırıklığına neden olduğu belirtildi.

İran'ın nükleer enerji programının dünya güvenliği ve barışı için tehdit olmadığı kaydedilen açıklamada, kararın ''gereksiz'' olduğu ve ''savunulacak bir yanı olmadığı'' görüşü dile getirildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin önceki günkü kararı, İran aleyhinde yeni yaptırımları öngörmüyor, ancak Tahran yönetiminden önceki üç yaptırım kararının gereklerini yerine getirmesini istiyor.

Güvenlik Konseyi'nin ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşan beş daimi üyesi ile Almanya, İran'dan uranyum zenginleştirmeyi durdurmasını ve BM ile işbirliğini artırmasını talep etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon