Darfur'a 850 milyon dolar yardım

Mısır'da düzenlenen Uluslararası Darfur Donörler Konferansı'na katılımcı ülkeler, 850 milyon dolar yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Yayınlanma: 21.03.2010 - 17:26
Abone Ol google-news

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) tarafından Türkiye ve Mısır'ın eş başkanlığında düzenlenen Uluslararası Darfur Donörler Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferanstan sonra Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Kudüs'te İsrail'in uygulamalarına yönelik Türkiye'nin bir girişimde bulunup bulunmayacağı yönündeki soruya cevap veren Davutoğlu, Kudüs'le ilgili her konuyla yakından ilgilendiklerini belirtti.

Bakan Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin tutumunun, hem bakanlık tarafından, hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan tarafından defalarca söylendiğini de belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Kudüs'ün kültürel kimliğinin korunması ve özellikle de başta Mescid-i Aksa olmak üzere, İslami mekanların korunması doğrudan ilgi gösterdiğimiz bir konudur. Bu konuların yakından takipçisi olacağız. Bu bizim için tarihi bir sorumluluktur. Hem Filistinli kardeşlerimize dönük olarak bir sorumluluktur, ama onun ötesinde kendi dedelerimize dönük bir sorumluluktur. "

Davutoğlu, Darfur donörler toplantısının birçok açıdan başarılı bir toplantı olduğunu da belirterek, Türkiye'nin Darfur meselesiyle çok uzun zamandan beri ilgili olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Bizim yakın ilgimiz bilindiği için bizim eş başkanlık yapmamız istendi. Bu konferans bizim açımızdan iki açıdan önemlidir. Birincisi insani açıdan her şeyden önce, insani bakımdan bütün uluslararası toplumun Darfur'daki gelişmelere kayıtsız kalmaması lazım. Sudan hükümetiyle Darfur'daki gruplar arasında hem siyasi bir uzlaşının hem ekonomik bir projenin devreye sokulması lazım. Bu bakımdan Türkiye ciddi inisiyatifler almıştır" dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar çok önemli bir insani paketi devreye soktuğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar 150 milyon dolar civarında gerek resmi gerek sivil kuruluşların katkısı oldu. O bakımdan bugün toplanan 850 milyon dolarlık yardım başlangıç yardımıdır. 2 milyar dolarlık banka kurulacak. 200 milyon doları başlangıç sermayesi olarak açıklandı."

Davutoğlu, toplantının zamanlamasının çok önemli olduğunu, bu konferansın siyasi uzlaşı sürecine de katkıda bulunmasını istediklerini belirtti. 23 Şubat'ta Darfur'da Katar'ın girişimiyle bir ön anlaşma sağlandığını ve gelecek günlerde Sudan'da seçim yapılacağını anımsatan Davutoğlu şunları kaydetti:
"Daha sonra da kapsamlı barış anlaşması gündeme gelecek. Dolayısıyla bu ön anlaşmayla seçim arasında bu toplantıyı gerçekleştirerek Sudan'a mesaj iletmek istedik. Bu mesajda ulusal uzlaşı çalışmaları daha da ivme kazanarak sürdürülmelidir. Sudan herhangi bir ülke değildir. Türkiye muhabbetiyle çok yoğun olan bir ülkedir. Bugün tarihi borçlarımız var. Sudan'ın istikrarı Afrika'nın istikrarı demektir. Sudan Afrika'nın neredeyse yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Bu açıdan Sudan'ın istikrarı, barışı, esenliği bizim için çok önemlidir. Bu açıdan konferans stratejik açıdan da ekonomik açıdan da son derce başarılı geçmiştir."

Davutoğlu, Türkiye'nin yapılan çalışmayı insani görev olarak telakki ettiğini de belirterek, "Nerede insani açıdan sıkıntı yaşayan bir bölge, ülke varsa biz orada her zaman barış yönünden çabalarımızı katkılarımızı sürdüreceğiz. Biz Sudan'daki ve Darfur'daki kardeşlerimize desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, nisandaki seçimlerin ülkedeki gelişmeleri nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine, seçimlerin suhuletle ve şeffaflık içinde yapılmasının önemli olduğunu, bunun Sudan'da önemli bir geçiş aşamasını oluşturacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Sudan'da yeni bir siyasi tablonun olması önemli bir siyasi başarı olacaktır. Türkiye olarak bu seçim sürecine katkı vereceğiz. Seçim sırasında gözlemci olarak katkı gibi, seçim sonrasında sürecin daha sağlıklı işleyebilmesi için biz elimizden geleni yapacağız. Sudan da Türkiye'nin görüşlerine itibar eden bir ülkedir. Dolayısıyla biz buradaki çıkar çatışmasının bir parçası değiliz. Bizim burada çıkarımız bölgede istikrarın sağlanması. Bunu da herkes gayet iyi biliyor. Hemen hemen her konuda, Türkiye'nin görüşüne başvuruluyor. Ayrıca önümüzdeki aylarda Türkiye, Somali konusunda da önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler