Çiçek: Yeni bir Anayasa ihtiyacı herkesin kabulüdür

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bugün görücüye çıkacak olan Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak "Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğu hemen herkesin kabulüdür" dedi.

Yayınlanma: 22.03.2010 - 06:38
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ anayasa değişikliği paketi hakkında TBMM'de bir basın toplantısı yaptı. AKP heyeti, Anayasa değişikliği taslağıyla ilgili olarak CHP, BDP ve MHP gruplarını ziyaret edecek. Heyet, DSP Genel Başkanı Masum Türker ile DSP Genel Merkezi'nde, Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile de Celal Bayar Köşkü'nde görüşecek.


Arınç: Gelişmeleri görelim, açıklama yaparız

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin olarak ''Gelişmeleri görelim, sonra açıklama yaparız'' dedi.

İstanbul'dan Ankara'ya gelen Arınç, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin soruları üzerine Ürdün'den yeni döndüğünü hatırlatarak, ''Türkiye'ye yeni geldim. Gelişmeleri görelim, sonra açıklama yaparız'' dedi.

Bülent Arınç'ı Esenboğa Havalimanı'nda Vali Yardımcısı Fevzi Güneş ve öteki ilgililer karşıladı.

 

Cemil Çiçek'in konuşmasından notlar

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği konusunda, "Hükümetin hazırladığı Anayasa değişikliği" denildiğini belirterek, "Bu Anayasa açısından doğru değildir. Hükümetin Anayasa değişikliği ile ilintisi yoktur. Anayasa değişikliğini yapacak yegane merci Meclis'tir ve milletvekilleridir" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'la birlikte Meclis'te Anayasa değişikliğiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Anayasa değişikliği ile ilgili belli noktaya geldiklerini ifade eden Çiçek, bugün saat 11.00'den itibaren Meclis'te muhalefet parti gruplarını ziyaret edeceklerini bildirdi. Yarından itibaren de yüzde 1'in üzerinde oy almış siyasi partilere meslek örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine bilgilendirmede bulunacaklarını belirten Çiçek, düzenledikleri basın toplantısını milletvekili sıfatıyla yaptıklarını kaydederek, "Burada milletvekili sıfatıyla bulunuyoruz. Hükümetin hazırladığı taslak deniliyor. Bu Anayasa açısından doğru değildir. Hükümetin Anayasa değişikliği ile ilintisi yoktur. Anayasa değişikliğini yapacak yegane merci meclistir ve milletvekilleridir" diye konuştu.
Çiçek bugün saat 18.00'de de medyanın Ankara temsilcilerine Anayasa değişikliği paketiyle ilgili bilgilendirme yapacaklarını kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Mart ayı çıkmadan Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunacaklarını bildirdi.

Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliği ile kendi iktidarlarını güçlendirmek değil iyi işleyen bir demokrasi ve halkın iradesinin egemen olmasını istediklerini söyledi.

Anayasa değişikliğinde AB normlarını esas almaya çalıştıklarını kaydeden Çiçek uzlaşı metni ortaya koymaya çalıştıklarını da ifade etti. Değişiklik teklifini Meclis'e sunduklarında da tekliflere açık olacaklarını kaydeden Çiçek, uzlaşı arayışında sn derece samimi olduklarını bildirdi. Çiçek anayasa yapacak ya da Anayasayı değiştirecek tek mercinin TBMM olduğunu ifade ederek 'Anayasa için Kurucu Meclis' gerektiği yönündeki görüşlere ise, "Bu görüşleri benimsemiyoruz. Meclis bu yetkinliktedir, bu değişikliği yapabilir" dedi. AKP'nin kendi Anayasasını hazırladığı eleştirilerine ise Çiçek, "Hayır biz bir taslak metin hazırlıyoruz. Her kademede tartışacağız. Sonra gelen eleştirileri alıp son bir değerlendirmeden sonra Meclis'e sunacağız. Katkılara da hazırız dedik" diye konuştu. Bazı çevrelerin 'Siz yapmayın Meclis yapsın, Meclis başkanı inisiyatif alsın' dediğini hatırlatan Çiçek, "Biz üzüm yemekten yanayız bu Anayasanın değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. İster bizim yöntemimizle ister başka yöntemle nasıl olursa olsun bu Anayasa değişsin" dedi. 4 Eylül 2008 yılında eski Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın Anayasa değişikliği konusundaki girişimlerini ve siyasi partilere gönderdiği yazıyı hatırlatan Çiçek, "Uzlaşarak değiştiremiyoruz, birileri teklif verince o olmaz deniyor. Herkes istiyor ama her seferinde bir gerekçe bulunarak bu Anayasa değişikliği başka bahara bırakılıyor" diye konuştu. Taslak metninin saat 11.00'den itibaren kamuoyunun bilgisine sunulacağını da bildiren Çiçek Mart ayı çıkmadan da teklifi Meclis'e sunacaklarını kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma arayışında samimi olduklarını ve komisyon aşamasında tekliflere açık olacaklarını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'la Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, muhalefete sunulan Anayasa değişikliği taslağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısını milletvekili sıfatıyla yaptıklarını belirten Bakan Çiçek, "Burada 3 arkadaş milletvekili sıfatı ile bulunuyoruz. Bunu söyleyişimizin sebebi şudur; Zaman zaman medyamızda, bazen alt yazı, bazen haber olarak 'Hükümetin hazırladığı Anayasa taslağı paketi' deniliyor. Bu Anayasa açısından doğru değildir. Çünkü Hükümetin Anayasa değişikliği ile bir ilgisi yoktur. Anayasa değişikliğini yapacak yegane makam, merci, TBMM'dir, bunu gerçekleştirenler de milletvekillerimizdir. Dolayısıyla bugün burada 3 milletvekili olarak, milletvekillerinin hazırladığı taslak metni siyasi partilere takdim edeceğiz" dedi.

"Tek merci TBMM"

Çiçek, Anayasa değişikliğinin hükümetin konusu olmadığını, bunu yapacak tek mercinin de TBMM olduğunu söyledi. 1982 Anayasasının yürürlüğe girdikten sonra dünyanın en çok tartışılan Anayasası olduğunu, artık yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Çiçek, uzlaşma arayışında samimi olduklarını ve komisyon aşamasında da tekliflere açık olacaklarını bildirdi. Çiçek, "1982 Anayasası, hazırlanışından yürürlüğe girdiği, yürürlüğe girdiği tarihten sonra da dünyada en çok tartışılan Anayasalardan bir tanesidir. O nedenledir ki en başta siyasi partilerimiz, meslek örgütlerimiz, sivil toplum kuruluşları, siyasete ilgi duyan herkesin, hiç şüphesiz sizin mesleğinizin mensupları, bu Anayasanın değişmesi gerektiği ile ilgili yazı yazmamış olsun, fikir beyan etmemiş olsun. Dolayısıyla yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğu kesindir. Ancak bu kesinliğe rağmen bir bütünlük içerisinde bir Anayasa değişikliği de gerçekleştirilemedi. Parça parça, ihtiyaç hasıl oldukça bazen birkaç, bazen daha çok madde TBMM tarafından değiştirildi ve yürürlüğe girdi. Hiç şüphesiz bizim parti olarak, 5 madde dışında ki- bazı akademisyenler 5 maddenin yazılım açısından yeniden düzenlenebileceğini ifade ediyor- biz 1, 2, 3 maddeleri, bunların değiştirilemeyeceği ile ilgili hususu teminat altına alan 4. madde ve 174 madde dışındaki tüm maddelerin bir bütünlük içerisinde ele alınmasını istedik, arzu ettik. Bununla ilgili de epey de çalışma yaptık. Ancak, Türkiye şartları içerisinde, böyle bir bütünlük içerisinde Anayasa değişikliğini yapma imkanı, geriye dönük süreçte mümkün olmadığı için bugün kamuoyunun bilgisine, siyasi partilerimizin ilgi ve değerlendirmesine sunacağımız kısmi bir anayasa değişikliği olarak kamuoyunun önüne çıkıyoruz" diye konuştu.

"Bugünün işini yarına bırakmak akıl karı değil"

1982 Anayasasının Türkiye'ye dar geldiğini, Anayasa değişikliğinin de AB ile müzakere süreci açısından gerekli olduğunu vurgulayan Çiçek, yeni Anayasayı Kurucu Meclis'in yapması gerektiği yönündeki görüşlere "Meclis bu konuda yetki ve yetkinliğe sahip olduğuna göre, bunu da geciktirmenin anlamı yok. Madem ki hepimiz bu Anayasanın günün şartlarına uymadığı, değişmesi gerektiği noktasında ittifak halindeyiz, o zaman bugünün işini yarına bırakmak da akıl karı bir iş de değildir" karşılığını verdi.

"Üzüm yemekten yanayız"

Anayasanın uzlaşı metni olduğunu, uzlaşmayı geriye dönük zaman içinde hep aradıklarını belirten Çiçek, 2007 yılı seçimlerine girerken parti olarak kamuoyuna bir taahhütleri olduğunu, bununla ilgili olarak bilim heyetinin hazırladığı taslak metnin tartışıldığını ve bazı çevrelerin kendilerine, "AK Parti kendisi için bir Anayasa mı hazırlıyor? Anayasa, ülke ve millet için olur. Kapalı kapılar ardında siz Anayasa taslağı hazırlıyorsunuz" dediğini hatırlattı. Bu eleştirilere 'Hayır, biz bir taslak metin hazırlıyoruz, bunu her kademede tartışacağız, herkesin bilgisine sunacağız. Oradan gelen eleştirileri değerlendirdikten sonra teklif olarak Meclise sunacağız' karşılığını verdiklerini kaydeden Çiçek, yine bazı çevrelerin buna karşılık "Hayır bu işi siz yapmayın, TBMM yapsın. TBMM Başkanı inisiyatif alsın. Bu uzlaşma çerçevesinde bu işler götürülsün" dediğini kaydetti. Çiçek "Biz üzüm yemekten yanayız, biz Anayasanın değişmesi gerektiğini düşünüyoruz, buna inanıyoruz. Bu bizim vaadimiz. İster bizim, ister başka yöntemle nasıl olursa olsun, biz uzlaşmayı önemsiyoruz, yeter ki Anayasa değişsin" dedi.

Eski Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın 2008'de yürüttüğü girişimi ve siyasi partilere gönderdiği yazıyı hatırlatan Cemil Çiçek şöyle devam eti:
"Uzlaşma Komisyonu, ittifakla karar aldığı ve grubu bulunan tüm siyasi partiler orada temsil edildiği için sayın başkanın 'uzlaşarak bir anayasa yapalım' talebi ve teklifi askıda kalıyor ve bugüne kadar da gerçekleşmiyor. O zaman uzlaşarak değiştiremiyoruz, bir parti teklif verdiğinde 'olmaz.' Herkes bu Anayasanın değişmesini istiyor. Ama her defasında bir gerekçe bulunarak, o Anayasa değişikliği bir başka bahara, bir başka döneme öteleniyor. Bunun sıkıntısı o zaman milletin karşısına problem olarak çıkıyor. Bugün yaşadığımız problemlerin temelinde de bu Anayasanın yattığını açıklıkla ifade etmek istiyoruz. Dolayısıyla, dağıtılacak olan bu metin, kamuoyunun bilgisine sunulacak. İnanıyoruz ki konu toplumumuz tarafından da ilgiyle karşılanacak. Herkes bununla ilgili görüşlerini, düşüncelerini rahatlıkla ortaya koyacak. Biz de bunları takip edeceğiz, değerlendireceğiz ve çok kısa süre sonra da daha fazla geciktirmeden, -Sayın Başbakanımızın ifade ettiği gibi Mart ayı içerisinde dedik-, Mart ayı çıkmadan bu teklifi TBMM Başkanlığına vereceğiz. Süreç bununla bitmiyor olmuyor, esas müzakere süreci komisyonlardadır. Orada da bunun gereği yapılabilecektir, bu değerlendirmeler orada da tekrar gündeme gelebilecektir."
 

"Umarım 23'ncü dönem parlamentosu kısmi de olsa topluma anayasa değişikliğini armağan eder"

Anayasa değişikliğinin bugün yapılabileceği kanaatinde olduklarını her geçen günün Türkiye için kayıp olduğunu vurgulayan Çiçek, "Anayasa değişikliği konusunda ilgili tüm tarafların bir sorumluluk altında olduğunu ve bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceklerini umuyor ve buna inanıyoruz. Hepimiz siyaset kurumu, siyasetçiler ve siyasi partiler olarak tarihi bir sınavla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz. Bu sınavdan siyaset kurumunun başarıyla çıkması hepimizin arzusudur. Bu arzuyla çalışmaları bugün başlatmış oluyoruz. Ümit ederim, 23. Dönem Parlamentosu kısmi bir değişiklik de olsa Türk milletine bir anayasa armağan etmiş olur" dedi.

Anayasa değişikliğini çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partilerle değerlendireceklerini kaydeden Çiçek gazetecilerin, 'Yapılan görüşmelerde bir siyasi partinin 'şu madde olmasın, şöyle bir madde olabilir' demesi halinde tavırlarının ne olacağına' yönelik sorusuna, "Biz bunlara varız. Makul olan her türlü teklifi, değişikliği ve ilaveyi saygıyla karşılarız. Gerçekten bu noktada iyi niyetliyiz. Metni gördüğünüzde şu ana kadar yazdığınız çizdiğiniz unsurları da görebileceksiniz. Bu bizim uzlaşma arayışımızın en açık göstergesidir" karşılığını verdi. Muhalefetin taleplerinin dikkate alınıp alınmadığı sorusuna Çiçek, "Biraz sabredersen, fazla bir zaman kalmadı" yanıtını verirken, takvimle ilgili soruya da, "Ziyaret edeceğimiz kurum ve kuruluşların esas itibariye Anayasa konusundaki görüşlerini biliyoruz. Ama son değişiklikleri bir defa daha onlarla müzakere etme imkanı bulacağız. Ay sonuna kadar TBMM'ye vereceğimizi ifade ettik" karşılığını verdi. Yüzde 1 ve üzerinde oy almış siyasi partileri ziyaret edeceklerini hatırlatan Çiçek, "Tabiatıyla diğer partilerle de görüşmeyi arzu ediyoruz. Hiçbirisini önemsemediğimizden değil... Benim bildiğim 66 parti var. Hepsini ziyaret etme imkanımız keşke olsa, onlarla görüşmekten de büyük memnuniyet duyarız. Ama buna zaman elvermiyor. Bir kısmına da zaten sitemize koymak ya da göndermek suretiyle de bu ihtiyacı karşılamış olacağız" dedi.

Çiçek, Türkiye Barolar Birliği, Noterler Birliği, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TİSK, Türk-İş Hak-İş, DİSK, Kamu Sen, Memur Sen, KESK, TZOB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret edeceklerini bildirdi. Çiçek, "Ne zaman Meclis'ten çıkarmayı düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, "Bugün başlıyoruz. Bir işe başlamak işin yarısıdır" dedi. Çiçek medyanın Ankara temsilcilerine, bugün saat 18.00-20.00 arasında bilgilendirme değerlendirme daveti yaptıklarını da bildirdi.

 

İlgili haberler;

ERDOĞAN'DAN ANAYASA PAKETİNE SON RÖTUŞ 

AYDINLARDAN ÇAĞRI

İŞTE YENİ ANAYASA PAKETİ

PAKET CHP'YE SUNULDU

ANAYASA PAKETİNDEKİ MADDELER NE ANLAMA GELİYOR?

YARGITAY BAŞKANLAR KURULU TOPLANACAK

ÖZBEK'TEN ANAYASA PAKETİ YORUMU

"YAPICI BİR MUHALEFETİN PARÇASI OLACAĞIZ"

ŞAHİN'DEN ANAYASA PAKETİ YORUMU

BAYKAL'DAN PAKETE İLK YORUM


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler