Korsanlara Amerika ve Rus takibi

33 adet tank ve çok miktarda askeri mühimmat taşırken Somali açıklarında korsanlar tarafından ele geçirilen Ukrayna gemisini kurtarmak için Amerikan ve Rus savaş gemileri operasyon başlattı. Gemide bulunan bir Rus denizci, yüksek tansiyondan öldü. Korsanlar fidye miktarını 35 milyon dolardan 20 milyon dolara düşürdü.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 13:46
Abone Ol google-news

Kenya’nın Mombasa limanına tank ve mühimmat taşırken, önceki gün Somali açıklarında kaçırılan "MV Faina" adlı Ukrayna bandıralı şilebi kurtarmak üzere birkaç ülkenin donanması birden harekete geçti.

Korsanlar, 33 adet T-72 tipi tankın yanı sıra, çok miktarda patlayıcı, bomba atar düzenek ve cephane taşıyan şilebe karşılık istedikleri fidye miktarını 35 milyon dolardan 20 milyon dolara düşürdü. Silah satışı anlaşmasının tarafları olan Ukrayna ve Kenya hükümetleri, fidye ödemeye yanaşmıyor.

17 Ukrayna, üç Rusya ve bir Litvanya vatandaşı olmak üzere 21 kişilik mürettebata sahip geminin kurtarılması için dün operasyon başlatıldı. Cuma günü Hint Okyanusu sularında korsan avına başlayan Rus fırkateyni Nüstraşimi’nin (Korkusuz) ardından, ABD donanmasına bağlı USS Howard muhribi de bölgeye ulaştı. İsmi açıklanmayan AB ülkelerine ait iki savaş gemisi de, operasyonda USS Howard’a katıldı. İngiltere, Fransa ve Almanya, bu gemilerin kendilerine ait olmadığını açıkladılar.

Korsanların ele geçirdiği şilep, Somali’nin Puntland bölgesi açıklarında demir attı. Özerk bölgenin üst düzey yetkililerinden Bile Mohamoud Qabowsade, "Korsanların peşindeki üç savaş gemisinden ikisi, kaçırılan şilebe çok yakın" dedi. Kuşatmayı kıyıdan izleyen Somalililere göre, korsanların yükleriyle kaçma ihtimali yok.


Asker-korsan pazarlığı

Hobyo limanı ile Harardhere kasabası arasındaki Hinbargo köyü açıklarında başlayan kuşatmada, korsanlardan savaş gemilerine gelip masaya oturmaları istendi. Amerikalı ve Avrupalı deniz subayları, yaklaştıkları gemideki korsanlara hoparlörden seslendiler ve geminin yükünü asla denize boşaltmamaları uyarısı yaptılar. Fidye ödenmezse önce silah ve mühimmatı, ardından milyonlarca dolarlık tankları denize atacaklarını açıklayan korsanlar, fidye taleplerini 20 milyon dolara kadar indirdi.

Bu arada kaçırılan geminin kaptanı Viktor Nikolskiy, gemideki Rus bir denizcinin yüksek tansiyon yüzünden öldüğünü açıkladı. Ukraynalı kaptan, AP ajansını aramak için bir korsanın kendisine verdiği uydu telefonunu kullandı. Nikolskiy, mürettebatın diğer üyelerinin iyi durumda olduğunu ve Amerikan muhribinin bir mil mesafede beklediğini söyledi.
 

Silahlar nereye gidecek?

ABD, Somali açıklarında korsanlar tarafından el konulan gemideki tank ve silahların, Nairobi hükümetinin açıkladığı gibi Kenya'ya değil, Sudan'da bir alıcıya gittiğini savundu.
Bahreyn'deki Amerikan 5. filosunun sözcüsü Yüzbaşı Nathan Christensen, yükün ve silahların Sudan'a gitmekte olduğuna dair ellerinde istihbarat bulunduğunu söyledi. Sözcü, silahların Sudanlı alıcısının kimliğini açıklamadı ve "bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini" belirtti.

Kenya ve Ukrayna ise korsanların el koyduğu şilebin yükünün Nairobi hükümetine ait olduğunda ısrar ediyor.

Kenya Savunma Bakanlığı, Amerikan Deniz Kuvvetlerinin açıklamasının tersine, Ukrayna şilebinin taşıdığı yükün Kenya ordusuna ait olduğunu açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Somalili korsanların el koyduğu tank ve silahların, ABD donanmasının açıkladığı gibi Sudan'a değil, Kenya'ya gitmekte olduğunu bildirdi.

Tehlikeli sular

17 yıldır bölgede sözünü geçirebilen bir hükümete sahip olmayan Somali’nin Hint Okyanusu’na kıyısı var. Merkezi otorite boşluğu yüzünden Somali açıkları dünyanın en tehlikeli karasuları olarak biliniyor. Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’nde ocak ayından beri en az 55 gemi saldırıya uğradı. Somali açıklarında 24, Nijerya açıklarında ise 18 gemi korsanlar tarafından kaçırıldı. ABD savaş gemilerinin sürekli devriye gezmesine karşın, geçen yıl 25’ten fazla gemi korsanlarca ele geçirildi.

Uzmanlara göre, korsanların silahlara el koyması, Somali’deki iç savaş düşünülürse, çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler