Aydınlardan çağrı

AKP'nin hazırladığı, muhalefetin "yargıyı ele geçirme" paketi olarak niteleyerek destek vermediği anayasa değişikliği paketine karşı imza kampanyası düzenleyen aydınlar, yeni anayasanın tüm partiler ve sivil toplum kuruluşlarının aktif olarak katılacağı, en geniş mutabakatı hedefleyen demokratik bir süreçle oluşturulmasını istedi.

Yayınlanma: 22.03.2010 - 08:53
Abone Ol google-news

Aydınlar, hazırladıkları bildiri ile hükümetin sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve temsil yeteneği bulunan kesimlerin görüşünü almadan hazırlayarak gerçekleştirmeye çalıştığı anayasa değişikliği paketine yönelik önerilerde bulundu. Bugün Türkiyede demokratikleşmenin temel ihtiyacı, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan 1982 Anayasasının bütünüyle değiştirilerek eşitlikçi, özgürlükçü, demok-ratik bir anayasa yapılmasıdır ifadeleriyle başlayan bildiride, yeni anayasanın tüm partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının aktif olarak katılacağı, en geniş mutabakatı hedefleyen demokratik bir süreçle oluşturulması istendi.

Anayasa değişikliğinin toplumda siyasi kutuplaşma ve gerginliği arttırmayacak süreçlerle gerçekleşmesi gerektiği vurgulanan bildiride, enel seçimlerin demokratik koşullarda yapılabilmesi ve daha demokratik bir temsil imkânı yaratabilmesi için TBMMnin yapması gerekenler şöyle sıralandı: Anayasa ve seçim yasasında yapılacak değişiklik ile ülke seçim barajı kaldırılmalı, partilerin hazine yardımlarından adil biçimde yararlanmaları sağlanmalı. Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Yasasında değişiklik yapılarak antidemokratik sınırlamalar kaldırılmalı ve partilerin kapatılması Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu kriterleri çerçevesinde düzenlenmelidir. Milletvekilliği dokunulmazlığı, kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılarak TBMM siyasi etik yasası çıkarılmalıdır. Ordu, güvenlik ve yargı mensupları dışında kamu görevlileriyle ilgili siyaset yasağı kaldırılmalıdır. Kadınların eşit siyasi temsiline imkân verecek anayasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bildiriye, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, İsmail Beşikçi, Süleyman Çelebi, Prof. Dr. Halil Berktay, Hasan Saltık, İbrahim Betil, Kazım Genç, Oya Baydar, Pınar Selek, Sami Evren, Aydın Özyalçıner, Akın Atalay, Atilay Ayçin, Prof. Baskın Oran, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Ercan Kanar, Ece Temelkuran, Prof. Dr. Gürol Irzık, Semih Poroy, Doç. Semra Somersan, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Tayfun Görgün, Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, Prof. Dr. Yaman Barlas, Zozan Özgökçe, Zübeyde Kılıçın aralarında bulunduğu 200ün üzerinde aydın imza attı.

 

İlgili haberler;

ÇİÇEK: YENİ BİR ANAYASA İHTİYACI HERKESİN KABULÜDÜR

 ERDOĞAN'DAN ANAYASA PAKETİNE SON RÖTUŞ

PAKET CHP'YE SUNULDU

İŞTE YENİ ANAYASA PAKETİ 

ANAYASA PAKETİNDEKİ MADDELER NE ANLAMA GELİYOR?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler