Hz. Muhammed'in karikatürüyle ilgili başvuruya AİHM'den red

Zonguldaklı avukat Nedim Yüksel'in, Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgili Danimarka devletinin tazminat ödemesi talebiyle AİHM'e yaptığı başvurunun iç hukuk yollarının tüketme koşulunun yerine getirilmediği gerekçesiyle ''kabul edilmezlik'' kararıyla reddedildiği öğrenildi. Yüksel, "Bu karar Hristiyan şovenizmidir" dedi.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 14:06
Abone Ol google-news

Zonguldaklı avukat Nedim Yüksel'in, Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgili Danimarka devletinin tazminat ödemesi talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvuruyu görüşen mahkeme red kararı verdi.

Avukat Yüksel, Danimarka'da Jyllands-Posten adlı gazetede 30 Eylül 2005 günü yayımlanan ve Hz. Muhammed'i terörist gösteren karikatürlerin ardından yaşanan olaylardan dolayı Danimarka Hükümeti aleyhine 10 milyon Avro'luk dava açılması için 1 Mart 2006'da AİHM'e dilekçe gönderdiğini söyledi.

Başvurusunun 3 Mayıs 2007'de AİHM'de kabul edildiğine yönelik yazı geldiğini ve kendisinden belgeler istendiğini anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

''Bu ay içerisinde AİHM Beşinci Dairesi'nden tarafıma gönderilen yazıda ise üç yargıçlı komitenin yaptığı toplantıda verdiği kararla başvurum hakkında, iç hukuk yollarının tüketme koşulunun yerine getirilmediği gerekçesiyle 'kabul edilmezlik' kararı verildiği belirtildi. Benim iç hukuk yollarına başvurmam mümkün değildir. Ancak, Danimarka'da bazı Müslümanların bu konuda açtığı bazı davaların kabul görmediğini biliyoruz. AİHM, Türkiye aleyhine iç hukuk yolları tüketilmeden yapılan birçok başvuruyu kabul etmiştir. Mahkeme çifte standart uygulamaktadır. Önce dilekçem kayboldu, ondan sonra da böyle bir karar verildi. Bu karar Hristiyan şovenizmidir. Hukuki olarak girişimlerimi sürdüreceğim.''

Danimarka'da Jyllands-Posten adlı gazetede 30 Eylül 2005 günü yayınlanan ve Hz. Muhammed'i terörist gösteren karikatürlerin ardından Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile Dışişleri Bakanı Per Stig Möller'in tutumu nedeniyle çok sayıda olayda 200 civarında kişinin öldüğünü savunan avukat Nedim Yüksel, ölen insanların ailesine verilmek üzere Danimarka Hükümeti aleyhine 10 milyon Avro'luk dava açılması için 1 Mart 2006'da AİHM'e dilekçe gönderdi.

Dilekçesinin AİHM'den alındığına yönelik mühür ve görevli imzasının yer aldığı posta teslim kartı kendisine ulaşan Yüksel, yaklaşık 7-8 ay beklemesine karşın olumlu ya da olumsuz cevap alamayınca başvurduğu AİHM Türk masası yetkililerinden dava dilekçesinin kaybolduğunu öğrendi. Yüksel'in durumu aktardığı Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin girişimleriyle arşivleme hatasından kaybolduğu iddia edilen dilekçe bulunarak işleme konuldu.

Yüksel'e AİHM İkinci Dairesi'nden 3 Mayıs 2007'de gönderilen yazıda, başvurusundaki bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulacağı, yargılama usulünün de yazılı gerçekleştirilerek gerekli görülmesi durumunda başvurucunun mahkeme önüne çağrılacağı bildirildi.
Yazıda, konuyla ilgili bütün ulusal mahkeme kararlarının yanı sıra ek belgelerinin de açılan dosyaya gönderilmesi istenmesi üzerine Yüksel, mahkemeye hakaret içeren karikatürlerin, AİHM'nin din ve ifade özgürlüğü konusunda daha önce vermiş olduğu karar örneklerini gösteren yazıların da yer aldığı 9 maddelik delil gönderdi.

Bu ay içerisinde AİHM Beşinci Dairesi'nden Yüksel'e gönderilen yazıda, üç yargıçlı komitenin yaptığı toplantıda verdiği kararla başvuru hakkında, iç hukuk yollarının tüketme koşulunun yerine getirilmediği gerekçesiyle ''kabul edilmezlik'' kararı verildiği belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler