Şevardnadze: Rusya hata yaptı

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Rusya'nın, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımakla büyük risk aldığını belirtti. Şevardnadze "Abhazya bağımsız oluyorsa, 4,5 milyon nüfusa sahip ve Hazar denizine çıkışı olan Dağıstan niçin bağımsız olmasın" dedi.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 14:31
Abone Ol google-news

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Rusya'nın, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasıyla hata yaptığını söyledi.

Şevardnadze yaptığı açıklamada, Rusya'nın Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasının diğer özerk bölgeler için örnek teşkil edeceğini belirterek, "Abhazya bağımsız oluyorsa, 4,5 milyon nüfusa sahip ve Hazar denizine çıkışı olan Dağıstan niçin bağımsız olmasın" dedi.

Rusya Federasyonunda Dağıstan dışında Çeçenistan, İnguşetya ve Tataristan gibi özerk bölgeler de bulunduğunu hatırlatan Şevardnadze, "Rusya'nın kendisi için öldürücü karar kabul ettiğini" söyledi.

Şevardnadze, Gürcü hükümetinin Güney Osetya'ya geçen ay düzenlediği askeri operasyonu da eleştirerek, 12 yıldan beri Abhazları ve Osetleri sorunların barışçıl yoldan çözümüne inandırmak için çaba harcadıklarını, ancak Güney Osetya'da attıkları son adımların tüm barış umutlarının tükenmesine neden olduğunu ifade etti.

Güney Osetya'ya yönelik önceki dönemde ve bugün atılan askeri adımların "macera aramaktan başka işe yaramadığını" savunan Şevardnadze, Osetlerden bölgede şiddet kullanılmasından dolayı özür dilediğini kaydetti.

Bölgede her zaman kan dökülmesini önlemek için çaba harcadığını, bunun için devlet başkanlığı görevini dahi bıraktığını anlatan Şevardnadze, "Abhazlar ve Osetler, bizim barış istediğimize ve sorunları bu yolla çözeceğimize inanmıştı. Ancak son olaylar her şeyin bitmesine neden oldu" diye konuştu.

Ruslarla 200 yıl boyunca aynı çatı altında yaşadıklarını vurgulayan Şevardnadze, bugün içinde bulundukları durumun ise ilerisi için umut verici olmadığını kaydetti. Şevardnadze, "Abhazya ve Güney Osetya ile yaşadığımız sorunları, barışçıl süreci devam ettirmeyi başarabilseydik, birkaç yıl içinde çözüme kavuşturma umudumuz vardı. Ancak bugün ilerisi için hiçbir şeyi öngöremiyorum" ifadesini kullandı.

 

Patrik 2. İlia'dan barış çağrısı

Gürcistan Patriği 2. İlia, Rusya ile sorunların barışçıl yollardan çözümünün en doğru ve en iyi seçenek olacağını belirterek, barış çağrısında bulundu. Gürcistan Patriği, "Aynı dine hizmet eden iki halk, birbirinin düşmanı olamaz. Bu düşmanca tutumun bir geleceği yok" dedi.

Abhaz ve Oset halklarına da çağrıda bulunan Patrik 2. İlia, "Abhazların ve Oset halklarının varlığını devam ettirebilmeleri için Gürcistan ile bütünleşmelerinin şart olduğunu" kaydetti.

Öte yandan Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, yaptığı açıklamada, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin "savaş suçlusu olduğunu" iddia etti.

Güney Osetya'nın başsavcılığı tarafından "Saakaşvili hakkında arama emri çıkartılacağını" ifade eden Kokoeti, "Gürcistan lideri, Güney Osetya halkına karşı yaptıklarından dolayı hesap verecek. Bu kanlı rejimle hiçbir şekilde irtibatta olmayacağız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler