"İnadınızdan vazgeçin"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün muhalefet partilerine sunulan Anayasa değişikliği paketi konusunda AKP'ye "Gelin inadınızdan vazgeçiniz, değişiklikleri bir uzlaşma komisyonu kurup ayrıntılarıyla görüşelim" çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 23.03.2010 - 08:45
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Meclis Grup toplantısında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. 21 Mart'ta yapılan Nevruz kutlamalarının AKP'nin sergilediği acz ile bölücülük, isyan ve eylem gününe dönüştüğünü savunan Bahçeli, "Bu yılki ayaklanma provolarındakı en büyük değişiklik bundan öncekilerde görülmeyen sloganların Başbakan Erdoğan'ın açılımla ilgili söylemleriyle gösterdiği şaşırtıcı benzerlikler olmuştur. Bu gösterilerde Başbakan Erdoğan'ın fikir birliği içinde olduğu İmralı Canisi hükümete doğrudan muhatap olarak işaret edilmiştir" dedi.

Terörün sözde bitirilmesi için Anayasa çözüm süreci başlatıldığını, bölücülüğün meşruiyetini amaçlayan çabaların siyasi çözümle eş zamanlı ilerletilmeye çalışıldığını öne süren Bahçeli, "Bu itibarla hükümetin Anayasa değişiklikleri çabasını bir toplumsal ihtiyaçtan da öte bu sinsi niyetin hayata geçirilme arayışı olarak görmek gerekmektedir. Ve bu maksada ulaşmak için atılacak adımlar, bilinmelidir ki, PKK'nın siyasi gündem ve stratejisinin adım adım ilerletilmesine imkan sağlanması, devletin terör ve bölücülük karşısında teslim olması anlamına gelecektir. Türkiye'nin böylesine büyük bir tehdit ve tehlikelere maruz bırakıldığı bu gergin ortamda, AKP hükümeti maksatlı bir sessizliğe bürünmüştür. Türkiye'yi enkaza çeviren Başbakan Erdoğan ve hükümeti, hiç sıkılmadan hayali başarı masallarıyla Türk milletinin aklı ve idrakiyle alay etmekle meşguldür" diye konuştu.
 

"Başbakan'ın kimliğini Çanakkale Şehitliği'nde araması abesle iştigaldir"

Başbakan Erdoğan'ın bir yandan 'kendi milletini faşistlikle suçlayıp ecdada hakaret ederken Ermenistan'la protokolleri utanmadan imzalarken diğer yandan Çanakkale Şehitliğinde tam bir hamaset istismarıyla tarihimize yapılan haksızlıklardan' bahsettiğini kaydeden Bahçeli, Başbakan'ın Türk milletinin haklarını savunacağı, ecdadın şerefini koruyacağı yerin Çanakkale Şehitliği olmadığını söyledi. Bahçeli, "Milletimizin haysiyetinin korunacağı yerler Çanakkale Şehitlikleri değil, AKP'nin boyun eğdiği uluslararası müzakere salonlarıdır. Ecdadımızın itibarının savunulacağı yer, il başkanlarının toplantı salonları değil, Zürih'te Ermenilerle imzalanan protokol masalarıdır. Başbakan Erdoğan'ın kaybettiği değerleri ve bir türlü bulamadığı kimliğini Çanakkale Şehtliklerinde araması abesle iştigaldir. Bizim tavsiyemiz; Washington'da, Brüksel'de, Erbil'de ve Erivan'da teslimiyet mekanlarında düşürdüğü yerde aramasıdır" diye konuştu.
 

"Referandum kumar oynayacak düello alanı değil"

AKP'nin Anayasa değişikliği paketini dün MHP'ye ulaştırdığını hatırlatan Bahçeli, hangi öneriler gelirse gelsin partisinin bu konudaki duruşunun tartışmaya imkan vermeyecek kadar net olduğunu kaydetti. Anayasa değişikliği konusunda daha önce dile getirdikleri tavrı yineleyen ve partisinin önerilerinin sonuna kadar arkasında olduğunu ifade eden Bahçeli, şöyle konuştu:
"Anayasa değişiklik taslaklarını istişare adı ile dosya içine koyup partileri turlamak, 'toplumsal uzlaşma' olmayacağı gibi, yıllarca bekleyip şimdi acele cevap için vade vermek de 'müzakere' anlamı taşımayacaktır. Bu konuda AKP ve BDP'nin ortaklık yaparak, Anayasa değişikliklerini referanduma götürecek sayısal çoğunlukları vardır. Ne var ki, referandum seçeneği yasal olmakla beraber üzerinde kumar oynanacak düello alanı da değildir. Şayet gelişmeler referandum sürecine kadar giderse MHP Anayasa değişiklikleri dayatmasına dair gördüğü bütün sakıncaları milletine meydan meydan gezerek anlatmaya hazır ve kararlıdır. Gelin inadınızdan vazgeçiniz. Değişiklikleri bir uzlaşma komisyonu kurup ayrıntılarıyla görüşelim, mutabık kaldıklarımızı milletimize duyuralım ve ilk genel seçimde milletin iradesine teslim edelim."

"İşe dokunulmazlıkların kaldırılması ile başlanmalı"

Anayasaların siyasi partilerin işine gelmediği yerleri değiştireceği, işine gelenlere ise göz yumacağı alelade metinler olmadığını kaydeden Bahçeli, Anayasa değişikliğinde işe dokunulmazlıkların kaldırılması ile başlanması gerektiğini ifade etti.

"Ali Dibo markası alnına kazınmışlara siyaset bile yaptırmayız"

Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile MHP'li Belediye Meclis Üyesi'nin MHP'den istifa etmesinin takdir uyandırdığını, konunun ve adaletin tecellisinin takipçisi olacaklarını belirten Bahçeli, "Elbette ki bizim için Büyükşehir belediye başkanlığına sahip olmak önemli, ancak bundan daha da önemli olan; şerefemiz, namusumuz, ahlakımız ve haysiyetimizdir. Biz AKP gibi yolsuzluk iddiaları karşısında kulaklarımızı tıkamayız. Ali Dibo markası alnına kazınmışlara, bırakın bakan yapmayı, siyaset bile yaptırmayız" diye konuştu.
 

"Yolsuzlukların markası olmuş belediyelerinizden hesabı biz soracağız"

Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın il başkanlarıyla yaptığı toplantıdaki 'Güya dürüstlük örneği vermeye çalışıyor' şeklindeki sözlerine "Bu şahısların yolsuzluklarını işitmişse, görmüşse neden dört yıl boyunca AKP içinde siyaset yaparken müdahale etmediğini, ne uğruna sustuğunu insan olana sorarlar" karşılığını verdi. Bahçeli, "Yolsuzluklar konusunda duyarlı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan'a ve ekibine bizim müjdemiz olacaktır. Hiç merak etmesinler, madem ki yolsuzluklar konusunda bu kadar hassassınız; yıllardır yolsuzluklarınızın markası olmuş belediyelerinizden hesabı mutlaka biz soracağız. Soygun çetelerinin yakasına mutlaka biz yapışacağız. Özellikle Ankaralının ve İstanbullunun nasıl soyulduğunu bir bir ortaya çıkartacağız" diye konuştu.
 

Yolsuzlukla mücadele çağrısı: Milli program hazırlayalım

Yolsuzlukla mücadelenin Anayasa değişikliğinden çok daha önemli olduğunu vurgulayan Bahçeli, 'temiz siyaset-temiz yönetim-temiz toplum'un tesisinin artık kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti. Siyasi partilere yolsuzlukla mücadele için çağrıda bulunan Bahçeli önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Yolsuzluklarla topyekün mücadele için bir 'Milli Program' hazırlanarak, önlenmesi, takibi ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla özerk yapıda bir 'Yolsuzlukla Mücadele Kurulu'nun oluşturulması, Türkiye Denetim Kurumu kurulması, milletvekili dokunulmazlıklarının makul esaslara bağlanması, belediye şirketleri de dahil kamu kaynağını kullanan bütün kuruluşlara yönelik denetim etkinliğinin artırılması, siyasi parti gelir kaynakları ve harcamalarının şeffaf hale getirilmesi ve etkin denetimi, milletvekili, belediye başkanı ve üst siyasi yönetim kadrolarının görev öncesi ve sonrası mal bildirimlerini kamuoyuyla paylaşması, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında olabilecek yolsuzluk iddialarının adli soruşturmasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılmasına imkan sağlayacak yasal düzenleme yapılması, yolsuzluk yoluyla elde edildiği hukuki olarak tespit edilen her türlü kazanca el konulması, devleti soyanlar, yağmalayanlar, örgütlü suç işleyenler ve bunlarla işbirliği yapanlar için söz konusu suç tanımlarının yeniden yapılması ve cezaların ağırlaştırılması suretiyle caydırıcılığın artırılması."

Anayasa ne kadar mükemmel yapılırsa yapılsın, arkasında ahlak sorunu olan kalkınma ve refah modelinde birilerinin haksız servet ve nüfuz elde ederken toplumun büyük kesiminin yoksullaşacağını ifade eden Bahçeli, "MHP, hiçbir siyasi ikbal beklentisi ve kaygı gözetmeksizin bugün TBMM'de bulunan bütün siyasi partileri, anayasamızın tali değişikliklerini bir kenara bırakıp öncelikle ve acilen tam bir ahlak ve fazilet sınavı vermeye çağırmaktadır" dedi.
 

"Bizim anlayışımızda bir elin verdiğini diğer al görmez"

Grup toplantısında ekonomideki gelişmeleri de değerlendiren Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın muhalefete yönelik 'kaç tane fakir fukara evi dolaştın' şeklindeki sözlerini eleştirdi. MHP'nin hiçbir ferdinin yapacağı yardımı, vereceği sadakayı gösteriş uğruna yapmadığını kaydeden Bahçeli, "Bizim anlayışımızda bir elin verdiğini, diğer elin bile görmemesi asıldır ve buna inancımız tamdır. Esasında yoksul kardeşimiz, Başbakan'ın umurunda değildir. AKP'nin oy hesabı ve kandırma üzerine kurulu siyasi stratejisi, devlet kaynaklarıyla yoksul hanelere ulaşılmasını gerektirmiştir" dedi.
 

"Türk borçlar ve ticaret kanunları konusunda harkete geçin"

AKP iktidarı süresince ekonominin yapısal sorunlarının ciddiyetle ve kararlılıkla ele alınamadığını vurgulayan Bahçeli, Meclis gündeminde bulunan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı ile Türk Ticaret Kanunu Tasarısının itirazlar giderildikten ve mutabakat sağlandıktan sonra yasalaşması gerektiğini ifade etti. Bahçeli, "MHP'nin bu kanun değişiklikleriyle ilgili ileri sürdüğü görüşleri saklı kalmak kaydıyla, iktidar partisinin atacağı adımla, buluşacağımız bir mutabakat zemininde Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu değişikliklerine vardır ve bu konuda hükümeti harekete geçmeye davet etmektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler