Belarus'taki seçimler

ABD, Belarus'ta dün yapılan genel seçimlerin, uluslararası standartlara uygun olmadığı yorumunu yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood, Belarus'taki seçimlerin uluslararası gözlemciler tarafından eleştirildiğini belirtti. ABD, Belarus ile ilişkilerin düzeltilmesi yolunda adımlar atmadan önce bu ülkede yapılacak seçimleri değerlendireceğini bildirmişti.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 17:08
Abone Ol google-news

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Batı'ya açılma isteğinin sınavı olarak görülen genel seçimlerle ilgili Avrupa Güvenlik ve işbirliği Teşkilatı (AGİT), demokratik kriterlere uygun olmadığı açıklamasını yapmıştı.

Seçimleri izleyen 450 AGİT gözlemcisi ile AGİT Parlamenterler Asamblesinin 66 temsilcisi tarafından hazırlanan ve Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen bir basın toplantısıyla duyurulan raporda, önceki seçimlere göre bazı küçük iyileştirmeler yapılmasına karşın, bu milletvekili seçimlerinin, demokratik seçimler için AGİT tarafından aranan kriterleri yerine getirmediği kaydedilmişti.

Raporda, seçim kampanyalarının sıkı kontrol altında yapıldığı ve oy sayım sürecindeki şeffaflık koşulunun yerine getirilmediği belirtilmişti. Belarus yetkilileri, özgür ve adil bir seçim yapıldığında ısrar ederken, muhalefet ABD ve AB'ye seçim sonuçlarını tanımamaları çağrısında bulunmuştu.

Gene seçimlerde, muhalefeti temsil eden 70 adayın hiçbiri milletvekili seçilememişti. 110 sandalyeli meclise girebilmek için 263 adayın yarıştığı seçimlerde oy kullanma oranı yüzde 50'yi geçtiği için de ikinci tura gerek kalmadığı bildirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler