Hükümet yarın istifa edecek

Avusturya'da dün yapılan erken genel seçimin ilk resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından görevde olan koalisyon hükümetinin, yarın Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'e istifasını sunacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Fischer'in Başbakan Gusenbauer ve kabine üyelerini ''yeni hükümet kuruluncaya kadar görevlerini sürdürmelerini isteyeceği'' kaydedildi.

Yayınlanma: 29.09.2008 - 18:40
Abone Ol google-news

Avusturya'da Başbakanlık basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Halk Partisi'nden(ÖVP) oluşan koalisyon hükümetinin yarın yerel saatle 11:00'de Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'e istifasını sunacağı bildirildi.

Açıklamada, Başbakan Alfred Gusenbauer'in kabine üyeleriyle birlikte Cumhurbaşkanını ziyaret edeceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Fischer'in Başbakan Gusenbauer ve kabine üyelerini ''yeni hükümet kuruluncaya kadar görevlerini sürdürmelerini isteyeceği'' kaydedildi.

Erken genel seçimde sandıktan tek başına iktidar olabilecek sandalyeye sahip bir partinin çıkmaması üzerine, iki büyük parti SPÖ ile ÖVP'nin olası koalisyon arayışlarının kapalı kapılar ardında başlatıldığı bildiriliyor.

SPÖ ile ÖVP koalisyon hükümetinin iki yıl sonra dağıldığına işaret eden siyasi gözlemciler, bu iki partinin de sandıktan "anahtar parti" konumunda çıkan aşırı sağcı partiler FPÖ ve BZÖ ile koalisyon yapmak istemediklerini açıklamasının, yeni hükümetin kurulmasını zora soktuğu görüşündeler.

 

Partinin meclis grubu başkanı ve eski başbakan Wolfgans Schüssel de istifa etti

Avusturya'da pazar günü yapılan erken genel seçimde büyük oy kaybına uğrayan Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisinin (ÖVP) lideri Wilhelm Molterer görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Seçimde alınan büyük yenilginin sorumluluğunu üstlenen Molterer'in istifasını kabul eden parti yönetimi, halen görevde olan koalisyon hükümetinin Tarım Bakanı Josef Pröll'ün parti başkanlığına getirildiği bildirildi.

Koalisyon hükümetinin Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Molterer'in "büyük koalisyon hükümetinin dağılmasından da sorumlu tutulduğu" belirtiliyor. Molterer, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ), AB reform anlaşmasını referanduma sunmak istemesi üzerine geçtiğimiz haziran ayında koalisyon hükümetinin dağılacağını belirtmiş, ardından koalisyon ortakları bir araya gelerek erken seçim kararı almışlardı.

Bu arada, partinin parlamento grubu başkanı ve eski başbakan Wolfgang Schüssel'in de görevinden istifa ettiği açıklandı. Dünkü seçimde alınan büyük yenilginin tetiklediği istifaların devam edeceği ifade ediliyor.

Pazar günkü seçimde sandıktan birinci parti olarak çıkmasına rağmen 2006 seçimine oranla 18 sandalye kaybeden SPÖ yönetiminde ise henüz bir hareket gözlenmiyor. Başbakan ve partinin eski lideri Alfred Gusenbauer'in erken genel seçimlerden kısa süre önce istifa ettiğini hatırlatan siyasi gözlemciler, SPÖ yönetiminde radikal bir değişim beklenmediğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler