Rusya ve Ukrayna gaz fiyatını görüşecek

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov ile bugün bir araya gelerek, gaz fiyatında indirim yapılabilmesi için Ukrayna'daki boru hattına ortak olunması, eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko döneminde Rus şirketleri ve işadamlarından alınan varlıkların iadesi şartını sunacak.

Yayınlanma: 25.03.2010 - 09:55
Abone Ol google-news

Rus haber ajansları, Putin'in bugün Ukrayna'nın yeni Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in yakın müttefiki olan Azarov ile bir araya gelerek, Yuşçenko döneminde kötüleşen ilişkileri düzeltmeye çalışacağını kaydettiler.

Yanukoviç ve Azarov, daha önce yaptıkları açıklamada, zor dönemlerde ekonominin desteklenmesi için Rusya'dan aldıkları gaz fiyatının çok önemli olduğunu belirtmiş, boru hatlarının özelleştirilmesini yasaklayan yasaların değiştirileceği mesajı vermişlerdi.

Analistler, Ukrayna'nın doğal gaz boru hatlarının özelleştirilmesi önündeki yasağı kaldırmasının Rusya ve AB'nin bu ülkedeki boru hatlarını onararak kapasitesini artırmasını sağlayabileceği gibi, Kiev'in Rusya'yı Ukrayna'yı devre dışı bırakacak Güney Akım boru hattını inşasından vazgeçmesi konusunda ikna etmesine yardımcı olabileceğine dikkati çekiyorlar.

Rusya Başbakanlık Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, görüşmenin en önemli gündem maddesinden birinin Rusya'nın gazın yanı sıra, Rus işadamlarının Ukrayna'daki yatırım potansiyelinin oluşturacağı belirtilerek, "Ukrayna, Rus işadamlarının büyük yatırımları için kilit ülke konumunda" denildi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant, adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırarak yayımladığı haberde, Putin'in görüşmede Azarov'a Moskova'nın boru hatları üzerindeki anlaşmadan daha fazla taviz isteyeceğini belirterek, "Moskova şimdi Yuşçenko döneminde bu ülkedeki varlıklarını kaybeden Rus oligarkların varlıklarının iadesi konusunu gündeme getirecek" ifadesine yer verildi.

Haberde, Rus petrol şirketi Tatneft'in Ukrayna'ya ham petrol ve Ukrayna'daki en önemli rafinerilerinden birinin sahipliği için 1 milyar dolarlık dava açtığı hatırlatarak, "İki ülke arasındaki bir diğer konuyu da Rus işadamı Viktor Vekselberg'in gaz şirketinin malvarlığı konusu oluşturuyor. İki Başbakan ayrıca nükleer enerji santrali inşasıyla ilgili işbirliğini konusunu da ele alacak" denildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler