Belçika'nın bankalarla başı dertte

Belçika, Fortis'ten sonra şimdi de Dexia'yı kurtarma çabasında. Yapılan plana göre, federal hükümetle 3 otonom bölge arasında sağlanan anlaşma sayesinde Dexia'ya 7 milyar avro sermaye enjekte edilerek faaliyetlerinin devamı garanti altına alınacak. Belçika, kurtarma planı kapsamında Dexia'nın diğer büyük ortaklarından da destek isteyecek.

Yayınlanma: 30.09.2008 - 07:14
Abone Ol google-news

Hollanda ve Lüksemburg'la birlikte bankacılık devi Fortis'i 11,2 milyar avroya kısmen kamulaştırarak iflastan kurtaran Belçika, diğer sorunlu bankası Dexia'yı da düze çıkarma kararı aldı.

Hazırlanan plana göre; sermaye sıkıntısı çeken Dexia'ya Belçika ve Fransa 3'er milyar avro aktarma konusunda anlaşırken Lüksemburg da 376 milyon avro katkıda bulunacak.

Sermaye sıkıntısı yaşadığı söylentileriyle dün Brüksel borsasında yüzde 29,65 gerileyerek piyasa değerinin neredeyse 3'te birini kaybeden Dexia için acil önlem arayışına giren Belçika hükümeti, payına düşen 3 milyar avroyu Flaman, Valon ve Brüksel otonom bölgelerinin ve belediyelerin desteğiyle toparlayacak.

Fransa'nın payına düşen 3 milyar avronun ise 1 milyarı bütçeden, 2 milyarı kamu yatırım şirketinden (Caisse des Depots) temin edilecek.

Kurtarma planının yürürlüğe konmasının ardından halen Daxia hisselerinin yüzde 11,7'sine sahip olan Fransız kamu yatırım şirketinin payı yüzde 25'e ulaşacak. Böylece Fransa, Belçika yasalarına göre Dexia'da kararları veto gücüne erişecek.

Dexia'nın sermaye ihtiyacı, tahvil sigortası yapan New York merkezli Financial Security Assurance Inc. biriminin yılın ikinci çeyreğinde 331 milyon dolar zarar açıklamasıyla artmıştı.

Belçikalı Credit Communal'la Fransız Credit Local'ın 1996 yılındaki birleşmesinden doğan Dexia'nın 2 ana pazarıyla birlikte faaliyet gösterdiği Türkiye, Lüksemburg ve Slovakya'da 5,5 milyon müşterisi bulunuyor. Bankanın uzmanlık alanı olarak yerel yönetimlerin finansmanı öne çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler