Ankara Üniversitesi'nden yurtdışı açılımı

ODTÜ ve İTÜ'den sonra yurt dışında şube açmaya hazırlanan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, şube için Azerbaycan'da veya Balkanlar'da bir ülkeyi düşündüklerini bildirdi. Taluğ, bu projenin hayata geçmesi halinde buradaki fakülte veya yüksekokullara ÖSYS kılavuzundan tercih edilerek girilebileceğini anlattı.

Yayınlanma: 30.09.2008 - 08:14
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, yaptığı açıklamada, dünyada yükseköğretim alanında büyük bir rekabet yaşandığını, Avrupa'da birçok üniversitenin başka ülkelerin gençlerini düşük ücretlerle okutabilmek için yarışa girdiklerini kaydetti. ''Mesela Polonya'da, Bulgaristan'da, Romanya'da ciddi üniversite yapılanmaları var. Dünyanın her yerinden genç beyinleri düşük ücretlerle çekmeye çalışıyorlar'' diyen Taluğ, Türkiye'nin de bu rekabette yer alması gerektiğini vurguladı. Bu yarışta ''Başka ülkelerde başka isimler altında üniversite açmak, şubeler veya ortak programlar oluşturmak'' gibi farklı seçeneklerin ön plana çıktığını dile getiren Taluğ, ''Ankara Üniversitesi olarak dünyada gittikçe küreselleşen yükseköğretim alanında daha etkin bir yer almak istiyoruz. Ankara Üniversitesi olarak yurt dışında yerleşkelerimiz, şubelerimiz olsun istiyoruz, buna önem veriyoruz'' dedi.

ODTÜ'nün KKTC'de yerleşke kurduğunu, İTÜ'nün de kurmaya hazırlandığını anımsatan Taluğ, Ankara Üniversitesi'nin de şu aşamada, Azerbaycan'da veya Balkanlar'da bir şube açmayı düşündüğünü bildirdi. Taluğ, ''Balkanlar'da değişik seçenekler var. Tek bir merkez ve değişik yerlerde fakülteleri, yüksekokulları olan geniş bir ağ şeklinde de olabilir. Bir-iki seçenek üzerinde çalışıyor. Şu anda düşündüğümüz bir şube olması yönünde. Bunlar dışında başka yerler de düşünüyoruz ama o yerler henüz olgunlaşmış değil'' diye konuştu. Taluğ, konunun üniversitenin yetkili kurullarında yapılacak değerlendirme sonucunda netlik kazanacağını ifade etti.

 

'Türkiye'nin birikimi var'

Üniversitelerin yurtdışında şubeler açmasını desteklediğini dile getiren Taluğ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ben bunları olumlu karşılıyorum. Türkiye yükseköğretimde önemli birikimi olan bir ülke. Köklü çalışmaları, çok sayıda yetişmiş akademisyeni ve güçlü üniversiteleri var. Bunu küresel anlamda yabancı öğrencilere de açmak gerekiyor. Ayrıca bulunduğumuz coğrafya yönünden de önemli çünkü bir coğrafyada iyi ilişkiler konusunda üniversitelerin önemli payı vardır. Üniversite yaşamı çok dinamikleşiyor ve büyük bir yarışmaya açılıyor. Bu yarışma içinde Türkiye'nin belli başlı üniversitelerinin daha atak olması gerektiği çok açık. Biz de kendi payımıza düşen rolü yerine getirmeye çalışıyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler