Erdoğan, Alman basınında

Alman Rheinische Post gazetesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bazı konulardaki görüş ayrılıklarına rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı takdir ettiğini belirtti.

Yayınlanma: 25.03.2010 - 14:13
Abone Ol google-news

Gazetenin yorumunda, "Merkel, yıllardan beri Başbakan Erdoğan'ı devlet işlerinde çetin ceviz olarak görüyor. Ancak açık olduğu için de kendisini bir şekilde takdir ediyor. Erdoğan gibi politikacıların avantajı, ne istediklerinin bilinmesi" ifadesini kullandı.

Yorumda, Erdoğan'ın Die Zeit gazetesine verdiği demeçteki ifadelere ilişkin olarak, "Almanya'da Türk liselerinin kurulması isteğinin, Türk kökenli gençlerin kendi geçmişleri ile daha fazla ilgilenmesine neden olacağı ve erken yaşta Almanca öğrenilmesini engelleyeceği" görüşü savunuldu.

"Stuttgarter Nachrichten" gazetesi de "Erdoğan'ın Almanya'da elçi istediği, ancak Almanya'nın vatandaşa ihtiyacı olduğu" yorumunu yaptı.

"Westdeutsche Allgemeine Zeitung" gazetesi ise "Erdoğan'ın, Almanya'da yaşayan Türk kökenli çocukların önce Türkçe'yi iyi öğrenmesi gerektiği şeklindeki görüşünün eğitim uzmanları tarafından da paylaşıldığını, ancak bunun Türkleri bir arada tutarak, uyumun sağlanmasını zorlaştıracağını" savundu.

"B.Z" gazetesi, göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in de Erdoğan'ın bu isteğini uyuma katkı sağlamayacağı gerekçesiyle eleştirerek, sadece Almanca'yı iyi konuşanların ülkede yükselme şansı olduğuna dikkati çekti.

"Berliner Morgenpost" gazetesi de "Erdoğan'ın Türk liseleri ile ilgili girişimine eleştiri" başlığıyla verdiği haberde, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi Genel Sekreteri Alexander Dobrindt'in "Der Spiegel" dergisinin internet sayfasına yaptığı açıklamada, Erdoğan'ı, "uyum çabalarını kendi siyasi çıkarlarına alet etmeye çalışmakla" suçladığını belirtti. Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören'in de Erdoğan'ın girişimini yanlış bir sinyal olarak nitelendirdiği kaydedildi.

"Die Welt" gazetesi, CSU'nun, Erdoğan'ın Türk liseleri ile ilgili girişimini "Merkel'e karşı cephe alınması olarak" değerlendirdiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler