'Kredi kartı borçları yapılandırılsın'

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mal ve hizmet piyasalarında yaşanan durgunluğu; pek çok yurttaşın kredi kartının limitinin dolması nedeniyle harcamaların azalmasına ve bunun piyasalarda durgunluk yaşanmasına neden olduğunu belirterek, bu durumu aşmak için bankaların söz konusu borçları yeniden yapılandırması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 30.09.2008 - 08:42
Abone Ol google-news

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartlarında yapılandırmaya gidilmesiyle, piyasaların rahatlayacağını belirterek esnaf ve sanatkar kesiminin de yıllarca ''veresiye defteri'' uygulamasıyla vatandaşı finanse ettiğini söyledi. Palandöken, şöyle devam etti:

 

Eskiden yurttaş faize maruz kalmıyordu

''Kredi kartları hayatımıza girmeden önceki zamanlarda mahalledeki bakkal, manav, kasap yurttaşa veresiye satış yapardı. Ekonomik anlamda sıkışan yurttaş veresiye olarak ihtiyaçlarını giderebiliyordu. İnsanlar borçlarını geç ödedikleri için faize maruz kalmıyorlardı. 4 milyon esnaf bunu yapıyordu. Her esnafın bu sistemde alacağı olduğunu varsayalım katrilyonlar yapar... Bu görünmeyen bir para olarak yurttaşların hizmetindeydi. Yurttaş kredi kartları çıkınca hayat standartlarının yükseldiğini zannetti. Aldığı ücretten çok daha fazlasını harcadı, ama ödeyemediği için kartların limitleri doldu, birçok kart bloke oldu. Şimdi bankaların da böyle bir sorumluluğu üstlenmesi, kart borçlarının yeniden yapılandırılması lazım. Bu fedakarlığı bu kez de bankalarımızdan bekliyoruz. Bu uygulama piyasaya sıcak para girişi sağlayacağından canlanma olacaktır.''

Palandöken, bunun için bankaların Bankalar Birliği öncülüğünde alacakları bir kararla kredi kartları üzerindeki faizlerden fedakarlıkta bulunmaları ve borçları taksitlendirmek suretiyle yurttaşa kredi kartı borçlarını ödeme ve kartları yeniden kullanma olanağı sağlamaları gerektiğini söyledi.

TESK Başkanı, piyasalarda bir müddet daha canlılık sağlanamazsa, bu durumdan sadece reel sektörün değil, mal ve hizmet piyasalarına bağlı olan tüm finans kesiminin de zarar göreceği uyarısında bulundu. Palandöken, ''sanayi ve tarım sektörüyle ticaret ve hizmet sektörlerinin ayakta kalmakta güçlük çektiği böylesi ekonomik krizlere finans kesiminin duyarsız kalması akılcı değildir'' diye konuştu.

Bendevi Palandöken, Türkiye'de 40 milyonun üzerinde banka kartı bulunduğuna işaret ederek, bankalardan bu kartlardan ''kart masrafı'' adı altında aldıkları ücretlerden de vazgeçmelerini istedi.

 

Yurttaşın alım gücünü yükseltin

Hükümete de çağrıda bulunan Palandöken, alım gücünün düşük olduğunu belirterek, hükümetin mevcut şartlarda asgari ücretin 450-500 YTL olamayacağını bilmesi gerektiğini söyledi. Yıl başından bu yana elektrik ve doğal gaza çok büyük oranlarda zam yapıldığına işaret eden Palandöken, kamuda çalışanların maaşlarına da bu oranlarda zam verilmesi gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler