Moskova kan gölü: 37 ölü

Rusya'nın başkenti Moskova'da 2 ayrı metro istasyonunda meydana gelen patlamada 37 kişi hayatını kaybederken yaralı sayısının ise en az 33 kişi olduğu bildirildi. Yetkililer saldırıların iki kadın tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Yayınlanma: 29.03.2010 - 05:46
Abone Ol google-news

Rusya'nın başkenti Moskova'da meydana gelen patlamalarda ölü sayısının 37'ye yükseldiği, yaralı sayısının en az 33 kişi olduğu bildirildi. Rus güvenlik yetkilileri, ölü sayısının, ilk patlamanın meydana geldiği Lubyanka metrosunda 23'e, ardından Park Kulturiy metrosunda meydana gelen patlamada 14'e yükseldiğini belirtti.

Rusya Başsavcısı Yuriy Syomin, olayla ilgili terörist saldırı soruşturması açıldığını kaydetti.

Rusya'da internet sitelerinde Lubyanka metrosundaki kameranın görüntüleri yayımlanırken, görüntüde yerde yatan insanlar ve acil kurtarma ekiplerinin müdahalesi görülüyor.

Polis, görgü tanıklarının ifadelerine göre intihar eylemcisi kadınlara eşlik eden iki kişiyi arıyor.

Rus güvenlik yetkilileri, patlamaların meydana geldiği trenlerde intihar eylemcilerine ait ceset parçalarını araştırıyor. Saldırıyı şu ana kadar kimse üstlenmedi, ancak ilk şüpheler Doku Umarov liderliğindeki Çeçen ayrılıkçılara yoğunlaştırılmış durumda.

Adı açıklanmayan bir görgü tanığı Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Patlama olduğu sırada trenin ortasındaki vagondaydım. İlk veya ikinci vagonda çok şiddetli bir patlama oldu. İnsanlar cehennemdeymiş gibi çığlıklar atıyordu. Aşırı şekilde duman vardı, iki dakika içinde her yer dumanla kaplandı" dedi.

Nitekim, Umarov "Kavkazcenter" internet sitesine verdiği demeçte, "Kan bundan sonra sadece bizim şehirlerimiz ve kasabalarımızla sınırlı olmayacak, Savaş onların kentlerine de geliyor" ifadesini kullanmıştı.

Terör saldırısı düzenlendiği sırada, başkent Moskova'nın tüm metro sisteminde yaklaşık 500 bin kişi bulunduğu belirtiliyor.

Rusya'da Şubat 2004'te bir intihar eylemcisi, Moskova metrosunda üzerindeki bombaları patlatarak 39 kişinin ölmesine, 100'den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Interpol'den yardım teklifi

Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı INTERPOL, Moskova metrosunda bugün düzenlenen terör saldırılarıyla ilgili olarak Rusya'ya yardım teklif etti.

 

Patlamamış bomba bulunduğu iddiası

Rusya'nın başkenti Moskova'nın metrosunda ikinci saldırının düzenlendiği Park Kulturiy istasyonunda, içinde patlamamış bomba olan bir kemer bulunduğu bildirildi.

Rusya Genel Savcılık Soruşturma Komitesi Basın Merkezi'nden bir yetkili, kendilerinde böyle bir bilginin bulunmadığını belirterek, "Bu yüzden size evet veya hayır diyemem. Bu konuda sitemizi izleyin" dedi.

 

Putin: Teröristler bulunup, imha edilecek

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bu sabah Moskova metrolarındaki saldırıyı organize eden teröristlerin bulunup imha edileceğini söyledi.

Krasnayarsk kentinde temaslarda bulunan Putin, ilgili bakan ve kurumların yetkilileriyle video konferans aracılığıyla yaptığı toplantıda, Ulaştırma Bakanlığının ülke genelindeki toplu taşıma araçlarında güvenliğin nasıl artırılacağına dair önerilerini en kısa sürede hazırlaması talimatı verdi.

 

Medvedev: Teröristlerin kökü kazınacak

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Moskova metrosunda düzenlenen terör saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, "teröristlerin kökü kazınacak" dedi.
Kremlin'den yapılan açıklamada, Medvedev'in güvenlik yetkililerine "terörizmle sonuna kadar kararlılık içinde mücadele etmeleri" talimatı verdiği kaydedildi.


"Saldırıları 2 kadın intihar eylemcisi yaptı"

Bu arada Park Kulturiy metrosuna incelemelerde bulunmak için gelen Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, gazetecilere açıklamasında, "Bombalamaları 2 kadın intihar eylemcisi yaptı" dedi.

 

"Eylemciler Kuzey Kafkasya görünümlü"

Rusya'nın iç istihbarat servisi başkanı Aleksandır Bortnikov, Moskova'da Lubyanka ve Park Kulturiy metrolarına saldırıda bulunan intihar eylemcisi kadınların "Kuzey Kafkasya görünümlü" olduğunu söyledi.

 

"Saldırının arkasında iş adamı Boris Berezovski var"

Aşırı milliyetçi Rusya Liberal Demokratik Parti (RLDP) lideri Vladimir Jirinovski, saldırının ardından yaptığı açıklamada, İngiltere'de mülteci olarak yaşayan iş adamı Boris Berezovski'nin saldırıların arkasında olduğunu ima ederek, "şu anda Londra'da yaşayan eski yoldaşlarımız tarafından verilen bir savaş" ifadesini kullandı.


Medyadan saldırı yorumu

Rusya'nın internet haber portallarından "Newsru.com", yayımladığı analizde, Rus güvenlik güçlerinin Kafkasya'daki ayrılıkçı militanlara yönelik son dönemde çok başarılı operasyonlar yaptığını ve çok sayıda üst düzey militanın öldürüldüğünü belirterek, eylemin buna misilleme olduğu görüşüne yer verdi.

Russia Today gazetesi, görgü tanıklarının intihar eylemcilerine iki ayrı kişinin eşlik ettiğini ve polisin bu kişileri araştırdığını duyurdu.


Güvenlik üst düzeyde

Rusya'nın başkenti Moskova'da, bu sabah Lubyanka ve Park Kulturiy metrolarında meydana gelen patlamaların ardından güvenlik önlemleri artırıldı.

Saldırının yapıldığı Lubyanka ve Park Kulturiy metroları civarında uzaktan telefonla patlatılabilecek bombalar bulunacağı ihtimaliyle, GSM operatörlerinin bu bölgedeki sinyalleri kesildi.

Kent merkezinde metro ve ulaşım yerlerinin yanı sıra Moskova'daki havaalanlarında güvenlik önlemleri en üst seviyeye yükseltildi. Başkent Moskova dışındaki kentlerde de toplu taşım araçlarında güvenlik önlemlerinin olası bir terörist saldırıya karşı artırıldığı bildirildi.

 

Ruble değer kaybetti

Bu arada, sabah patlamaların ardından Rus rublesinin de değer kaybetmeye başladığı bildirildi. Rusya'da 34,25 ruble olan dolar-Avro sepetinin patlamaların ardından 24,13 rubleye düştüğü kaydedildi.


"Saldırının nedeni Kafkasya'daki sorunlar olabilir"

Bahçeşehir Üniversitesi Rusya Masası Direktörü Hakan Aksay, NTV'de yaptığı açıklamada, "Bu saldırının Kafkasya'daki sorunlarla ilgili olduğu söylenebilir. Ne zaman Rusya ekonomik olarak güçlendiğini ortaya koysa, o zaman eylemler gerçekleşiyor" dedi.

 

Taksiciler saldırıyı fırsata dönüştürdü

Kent merkezinde trafik kilitlenirken, polis kent merkezine araçla gidilmemesini istedi.
Bu arada metroları boşaltan halk, işyerine taksiyle ulaşmaya çalışırken, taksi fiyatlarının da 15 liradan 150 liraya yükseldiği bildirildi. Rus radyo ve televizyonları, taksicilere çağrıda bulunarak, insanların işyerlerine ulaşmasına yardımcı olmalarını ve durumdan fayda sağlamamalarını istedi.


İlgili haberler için tıklayınız;

DÜNYA RUSYA SALDIRISINI KINADI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler