İZTO'dan açıklamalar

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Alsancak Limanı'nda büyük sıkıntı yaratan, gemilerin yükleme-boşaltma işlemi için günlerce beklemesine yol açan ve dış ticareti olumsuz etkileyen sıkışıklığın çözülmesi için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Yayınlanma: 30.09.2008 - 14:55
Abone Ol google-news

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, geçici işçi alınıp ücretlerinin ödenmesinden, ekipman kiralanmasına kadar oda olarak maddi ve manevi her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade eden açıklamasında şunlara yer verdi:

''Limanda işleri geciktiren en önemli etken, özelleştirme sürecinin davalık olması nedeniyle ne TCDD'nin, ne de özelleştirme ihalesinde limanı alan firmanın gerekli yatırımları yapamaması. Limanın şu anda sahibi yok. Danıştay nezdinde ayrıca girişimde bulunup, özelleştirmeyle ilgili davanın görüşülmesini erkene almalarını isteyeceğiz. İsteğimiz hukuki sürecin bir an önce tamamlanıp, kararın açıklanması, herkesin önünü görmesinin sağlanması. Alınacak her türlü karar limandaki sıkışıklığın çözülmesi için en önemli adım olacaktır.''

Yıllık 12 milyon ton kapasitesiyle İzmir Alsancak Limanı'nın sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin de en önemli konteyner ve dış ticaret limanı olduğuna dikkati çeken Demirtaş, önemi nedeniyle bu limanda yaşanacak olan her türlü aksiliğin İzmir ve ülke ekonomisini, dış ticaretini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Her gün çok sayıda büyük yük gemisinin İzmir Körfezi'nde yükleme ve boşaltma için beklemesini üzülerek izlediklerini belirten Demirtaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Son aylarda bekleyen gemi sayısı daha da arttı. Bazen bu bekleme süresi büyük zararlara yol açacak kadar uzuyor. Mallar indirilemiyor, ihracat yapılamıyor, tarım ve gıda ürünlerinde bozulmalar, sıkıntılar yaşanıyor, iş adamlarımız taahhütlerini yerine getiremiyor. Gereken yatırım ve girişimlerin devamlı gecikmesi bu sıkıntıya yol açıyor. Geçtiğimiz yıllarda devamlı olarak liman tevsi ve yaklaşım kanalı yatırımlarının gerçekleştirilmesini istedik. Ancak bu taleplerimiz devamlı olarak özelleştirme engeline takıldı. En sonunda özelleştirme için ihale yapıldı, sonuçlandırıldı ama bu seferde özelleştirme süreci davalık oldu. Gerekli devir işlemi tamamlanamadığı için liman yeni sahibine devredilemiyor ve gerekli yatırımlar yapılamıyor. Ancak bu süreçte olan iş adamlarımıza, ihracatçılarımıza, ithalatçılarımıza oluyor.''

Özelleştirme sürecinde olan liman için şu anki mülk sahibi TCDD'nin de gerekli yatırımları yapamadığını, liman personelinin yeterli olmadığını kaydeden Demirtaş, yetersiz personelin yanı sıra, emekli olanların yerine yeni elemanların gönderilmemesinin sıkıntıyı daha da büyütüğünü bildirdi.

İZTO yönetim kurulu üyeleri ve oda uzmanlarıyla birlikte bu sorunu görüşmek üzere Alsancak Limanı'nı ziyaret ettiklerini ve TCDD İzmir Alsancak İşletme Müdürü İsmet Canbaz ile görüştüklerini belirten Demirtaş, TCDD'nin haklı olarak sahibi olmadığı bir yere kamunun kaynakları ile yatırım yapamadığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler