Turizm yüzümüzü güldürüyor

İktisatçı Mustafa Sönmez, ilk altı ayda 6 milyar dolara ulaşan turizm gelirlerine karşılık dışa yapılan seyahat harcamaların 1,8 milyar dolara çıktığını, net gelirin 4.1 dolar olduğunu ifade ederek, yıllık net turizm gelirinin de 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediğini kaydetti.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 07:12
Abone Ol google-news

İktisatçı Mustafa Sönmez“Turizm Gelirleriyle” ilgili yaptığı araştırmasında, turizmden elde edilen gelirlerin, birçok ülkenin döviz bilançosunda önemli bir kalem tuttuğunu belirterek, “Türkiye’de ödemeler dengesinde gösterilen turizm gelirleri içinde sadece yabancıların harcamaları değil aynı zamanda halk arasında ‘Alamancılar’ diye tabir edilen yurt dışında çalışan, yerleşik vatandaşların Türkiye’yi ziyaret ettiklerinde yaptıkları harcamalar da gösteriliyor” dedi. Turizm gelirlerini yabancıların harcamaları ve göçmen vatandaşların yaptıkları harcamalar olarak ikiye ayrılması gerektiğini kaydetti.


"Katkılı turizm geliri"

Son 3 yıldır yılda ortalama 4-4,5 milyar doları göçmen vatandaşların harcadığına dikkat çeken Sönmez, şöyle devam etti: “2005’te yabancılar 14 milyar dolar harcarken göçmen vatandaşlar 4,2 milyar dolar harcadılar ve ödemeler dengesinde turizm gelirleri 18,1 milyar dolar olarak yer aldı. Aynı şekilde bu ‘katkılı’ turizm geliri 2006’da 16,8 milyar dolar, 2007’de de 18,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin turizmden döviz kazancının gerçek boyutunu anlamak için, gerçek geliri bulmak da yetmez, turizm giderlerini de düşmeniz ve net turizm gelirine ulaşılması gerekiyor.”
 

"Net turizm gelirleri önceki yıllara göre arttı"

2008’in ilk yarısında da net turizm gelirlerinin önceki yıllara göre arttığına işarete eden Sönmez, ilk  altı ayda 6 milyar dolara ulaşan turizm gelirlerine karşılık dışa yapılan seyahat harcamalarının 1,8 milyar dolara çıktığını, net turizm gelirinin de 4,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

2008’in 27 milyon turistin ortalama 600 dolar harcamasıyla 16 milyar dolar düzeyinde turizm geliri ile tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Sönmez, turizm giderlerinin de 3,5 milyar dolarda kalması halinde 2008’de net turizm gelirinin 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşebileceğini belirtti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler