Talat, AKPM'de konuştu

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakerelerde en büyük sorunun, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini tanımaktaki isteksizliği olduğunu'' söyledi. Talat, Kıbrıslı Türklerin çözümü, adada iki toplumunu siyasi eşitliğini temel alan ve iki eşit statünün garanti altına alacağı bir devlet yapısında gördüğünü ifade etti.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 09:48
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kuruluna hitap eden Mehmet Ali Talat, Rumların adada egemenliği Türklerle paylaşmak istememelerinin en önemli sorunların başında geldiğini bildirdi. Talat, Kıbrıslı Türklerin çözümü, adada iki toplumunu siyasi eşitliğini temel alan ve iki eşit statünün garanti altına alacağı bir devlet yapısında gördüğünü ifade etti.

Konuşmasında Kıbrıs Rum yönetiminin eski lideri Tasos Papadopulos'a sert eleştiriler yönelten KKTC Cumhurbaşkanı, Rum kesimindeki yeni yönetimin çözüm için müzakereleri başlatma isteğini memnuniyetle karşıladıklarını ve görüşmelere derhal başladıklarını belirtti.

 

İzolasyonlar devam ediyor

Kıbrıs Rum kesiminin Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyon politikasını eleştiren Talat, geçen hafta Rum yönetiminin Türk kesiminden gelen bir geminin Suriyeli kaptanını tutuklayarak, bu konudaki katı tutumunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

AKPM'de bugün tartışılacak Kıbrıs ile ilgili rapora da atıfta bulunan Talat, bu raporun Rumların Türklere uyguladığı izolasyon politikasına karşı çıkmamasını sert bir biçimde eleştirdi.

AKPM'nin BM barış planının Rumlar tarafından reddedilmesinden sonra aldığı bir kararla, Kıbrıslı Türk parlamenterleri ve yerel yönetim temsilcilerinin Avrupa Konseyi toplantılarına katılmasına izin verdiğini hatırlatan Talat, Avrupa Konseyinin bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

İzolasyonlar karşısında sadece Türkiye'nin desteğiyle ayakta kaldıklarını belirten Talat, ''Türkiye olmasaydı, Kıbrısta Kıbrıslı Türk kalmazdı'' dedi

''Kıbrıslı Türklerin siyasi, ekonomik ve sosyal izolasyonla karşı karşıya kaldıklarına'' işaret eden Talat, ''bu ablukalardan belki en önemlisinin Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda siyasi görüşlerini dile getirememesi olduğunu'' kaydetti. Talat, Kıbrıs'taki gelişmelerini çoğu zaman tek taraflı ve gerçeğe uygun almayan bir biçimde dünya gündemine getirildiğine dikkati çekti.

Konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gelen Rumların başvurusuna da atıfta bulunan Talat, KKTC'de Rumların mal ve mülkiyet taleplerine ilişkin kurulan tazmin komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Talat, bu komisyonla birlikte, AİHM'ye gelecek başvuru sayısının da düşeceğine ve mahkemenin böylece önemli bir yükten kurtulacağına işaret etti.

KKTC Cumhurbaşkanı, genel kuruldaki konuşmasından önce AKPM Başkanı İspanyol parlamenter Lluis Maria de Puig ile bir araya geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler