Metin And yaşamını yitirdi

Yazar-araştırmacı-bilim adamı Metin And, 81 yaşında Ankara'da vefat etti. And'ın cenazesi, 3 Ekim Cuma günü Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kalınacak cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı'nda defnedilecek.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 13:01
Abone Ol google-news

Yazar-araştırmacı-bilim adamı Metin And'ın geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı Güven Hastanesi'nde dün akşam saatlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

And'ın cenazesi, 3 Ekim Cuma günü Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kalınacak cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı'nda defnedilecek.

Metin And, 17 Haziran 1927'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren And, yüksek lisans yapmak için Londra'ya, daha sonra bale, opera ve tiyatro eğitimi için Rockefeller Vakfı bursuyla New York'a gitti.
Yazı yaşamına edebiyat, opera ve bale eleştirmenliği ile başlayan And, Ulus gazetesinde 15 yıl boyunca tiyatro eleştirileri yazdı.

Kuruluşundan itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde otuz yılı aşkın süre öğretim üyeliği yapan And, 1994'te emekli oldu.
Emeklilikten sonra Boğaziçi ve Bilkent üniversitelerinde üçer yıl ''Kültür Tarihi'' dersleri verdi.

And, bazıları yabancı dillerde olmak üzere 50 kadar kitap, 1500 kadar bilimsel inceleme, tanıtma-eleştiri yazısı ve ansiklopedi maddesi kaleme aldı.
Metin And, Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü (1970), Türkiye İş Bankası Bilimsel Araştırma Ödülü (1980), Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (1983), Fransa Hükümeti'nin ''Officier de l'ordre des Arts et des Letres'' nişanı (1985), İtalya Cumhurbaşkanı'nın ''Şövalyelik'' nişanı (1991), Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü (1998) gibi ödül ve nişanlar aldı.


Günay'dan başsağlığı mesajı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yazar, araştırmacı, bilim adamı Prof. Dr. Metin And'ın vefatının, Türkiye'nin kültür ve sanatı açısından önemli bir kayıp olduğunu belirtti.
Bakan Günay, And'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
Araştırmacı, yazar ve bilim adamı Metin And'ın vefatını üzüntüyle öğrendiğini ifade eden Günay, mesajında şunları kaydetti:
''Tiyatro ve gösteri sanatları alanında birçok eser veren Metin And, bu alanda çok sayıda araştırma ve incelemeye sahip ülkemizin yetiştirdiği önemli değerlerden birisidir. Meslek hayatı boyunca edebiyat, opera ve bale eleştirmenliği de yapmış olan And'ın vefatı, ülkemiz kültür ve sanatı açısından önemli bir kayıptır. Başarılı çalışmalarıyla, birçok ödüle layık görülmüş Metin And'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve halkımıza başsağlığı dilerim.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler