Çiçek: Paniğe gerek yok

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dünyada yaşanan ekonomik krize ilişkin “Alınması gereken kararlar varsa, zaten zamanında alınır ve alınabilir. Bir panik havasını estirmenin anlamı yok. " dedi.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 13:36
Abone Ol google-news

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dünyada yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak yaşanan gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, “Alınması gereken kararlar varsa, zaten zamanında alınır ve alınabilir. Bir panik havasını estirmenin anlamı yok. Türkiye, zaten uzunca bir süreden beri kendi ekonomik bünyesini sağlamlaştırmak için, bu türlü şoklara karşı daha dayanıklı olabilmek için, uyguladığı bir istikrar programı var, mali disiplin var. O, zaten en önemli tedbirdir” dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin bayramını kutlayan Çiçek, kurulda genel bir durum değerlendirmesinin yapıldığını söyledi. Çiçek, toplantıda, yürürlüğü giren Sosyal Güvenlik Yasası’nın ele alındığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in konuyla ilgili bir sunum yaptığını açıkladı. İstihdam üzerindeki yükler konusunda sık sık kendilerine talepler geldiğini söyleyen Çiçek, “Yasanın yürürlüğe girmesiyle işveren payı üzerindeki 5 puanlık indirim gerçekleşmiş durumdadır” dedi.

 

"Alınması gereken kararlar alınır"

Dünyada yaşanan ekonomik krizle ilgili kurul gündeminde bir değerlendirmenin yapılıp yapılmadığına dair bir soru üzerine Çiçek, “Biz zaten dünyada bu gelişmeler olduğu günden beri, ilgili arkadaşlarımız bazen tek tek, bazen birlikte bazen de sayın Başbakanla birlikte bu değerlendirmeler yapıyoruz. Bugün de bazı konular konuşulmuştur. Ama sadece bu gündemle toplanmadık.” dedi. Çiçek, konuyla ilgili başka bir soru üzerine de şöyle konuştu: “Biz bunları takip ediyoruz. Alınması gereken kararlar varsa zaten zamanında alınır ve alınabilir. Bir panik havasını estirmenin anlamı yok. Türkiye zaten uzunca bir süreden beri kendi ekonomik bünyesini sağlamlaştırmak için, bu türlü şoklara karşı daha dayanıklı olabilmek için uyguladığı bir istikrar programı var, mali disiplin var. O zaten en önemli tedbirdir. Bu noktadaki kararlılık zaten Sayın Başbakanın bayram öncesinde yaptığı açıklamada da var. Dolayısıyla politikalarımızı büyük bir kararlılık ile sürdürmeye devam ediyoruz. Tabiatıyla dünyadaki gelişmenin Türkiye’de de belli yansımaları olabilir. Bu da yakın takip konusudur. Alınacak tedbir varsa bunu da alabiliriz. Arkadaşlarımız yakından takip ediyor.”

 

Yeni yasama yılını bekleyen yasalar

Yeni yasama yılında takvimin nasıl olacağının sorulması üzerine de Çiçek, şöyle konuştu: “Bayram öncesi bir açıklama yapmıştım. Yıl sonuna kadar belli yasaların çıkarılmasını arzu ediyoruz. çünkü parlamento ayrı bir erk, ayrı bir güç. Biz sadece temennimizi ve bu noktadaki düşüncelerimizi parlamentoya getiriyoruz. Muhalefet ile beraber kararlaştırıp gündem tespitini ona göre yapıyoruz. 16-17 kadar yasa var. Bunların bir kısmı AB reformları ile ilgilidir, bir kısmı güncel konularla ilgilidir. Bir kısım çalışmalar ise, denetim faaliyetleri ile alakalı. Önümüzdeki hafta, Meclis açıldığında Çarşamba günü 17 Ekim 2008’de süresi dolan, sınır ötesi operasyonlarla ilgili Meclis kararının yenilenmesi icap ediyor. Onun gelecek Çarşamba günü TBMM’de konuşulmasını arzu ediyoruz. Tabii bunlar Danışma Kurulu’nda oturup kararlaştırılacak. 16-17 yasadan mesela Türk Ticaret Kanunu’nun çıkmasını istiyoruz. Bir kısmı da yine Türkiye’de önemli alanlarda düzenlemeler yapan yasa” Yükseköğretimde öğrenci affı ile ilgili bir soru üzerine de Çiçek, bu tasarının ilgili komisyonda olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler