Kolestrol ilacının artıları

Cambridge Üniversitesi'nden doktorların yaptığı araştırmada, 'statin' adı verilen kolesterolü düşürücü ilaçların, atardamar iç çeperinin yaşlanma sürecini de geciktirdiği ortaya çıktı. Statin kullanan kalp hastaları üzerinde yapılan araştırmada, atardamar hücrelerinin bölünme oranı normalden 7-13 kat hızlandı.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 13:58
Abone Ol google-news

Bilim adamları, bu ilaçların sadece kandaki kolesterol seviyesini düşürmediğini, atardamarların iç çeperini oluşturan hücrelerin yaşlanmasını geciktirdiğini de belirtti.

Cambridge Üniversitesinden doktorların yaptığı araştırma, statinlerin bu hücrelerin DNA'sının onarılmasında rol oynayan NBS-1 proteini seviyesini artırdığını gösterdi.

Bu hücrelerin en önemli rollerinden birinin, atardamarları tıkayarak kalp krizine yol açan yağ plaklarının birikimini engellemek olduğunu belirten araştırmacılar, NBS-1 proteininin yaşam süresini uzattığına ve atardamar hücrelerinin işlevini düzelttiğine, dolayısıyla kalp krizi riskini azalttığına dikkati çekti.

Araştırmada ayrıca, bu mekanizmanın kemoterapi ya da radyoterapi sırasında sağlıklı hücrelerin korunmasına da yardımcı olabileceği ve bu tedavilerin yan etkilerini azaltabileceği vurgulandı.
"Kalbin penisilini" olarak bilinen statinler, yan etkilerine rağmen kalp hastalıklarıyla mücadelede halen kilit rol oynuyor. Araştırma, "Circulation Research" dergisinde yayımlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler