Ege'de etnik kıvılcım!

Ege'nin yazlık beldelerinden Altınova'da, iki kişi arasında başlayan kavga, toplumsal olaya dönüşerek ilçeyi birbirine kattı. Etnik grupların "meydan muharebesine" dönüşen olaylarda iki kişi yaşamını yitirirken, önceki geceyi "ayakta" geçiren Altınova, bugün de cenaze gerginliği yaşadı. Bölgede çıkan olaylar socunu 22 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 16:25
Abone Ol google-news

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesi, iki gündür hareketli saatler geçiriyor. Önceki gün iki kişinin gürültü nedeniyle kavga etmesi üzerine başlayan gerginlik toplumsal olaya dönüştü. İlçenin çoğunluğu Boşnak kökenli yerlileriyle Güneydoğu kökenliler birbirine girdi. Polis olayları yatıştırmakta zorlanırken, çevre ilçelerdeki jandarma kuvvetleri Altınova'ya sevk edildi. Bursa'dan getirilen takviye birliklerle olaylar kontrol altına alınmaya çalışıldı.

İki kişi arasında olmaktan sıyrılan kavga, Güneydoğu kökenli grubun, bir kamyonete doluşup olay yerine gelmesiyle tırmandı. 18-19 yaşlarında olduğu öğrenilen  M.A, kamyoneti karşı grubun üzerine sürdü ve 18 yaşındaki Oğuz Dörtkardeşler ile 32 yaşındaki Ezer Kırca'nın ölümünün yol açtı. 5 kişi de yaralandı.

Ölümlerin ardından Güneydoğu kökenliler, kendi bölgelerine çekilirken, özellikle Ayvalık'tan gelenlerin de katıldığı karşı grup, Güneydoğuluların işyerlerini taşlamaya, cam ve çerçevelerini indirmeye başladı. Alınan güvenlik önlemleri ve yetkililerin çağrı üzerine önceki akşam yatışan olaylar, bugün de cenaze gerginliğiyle yeniden tırmandı.

Dörtkardeşler'in cenazesi öncesinde beldede "fırtına öncesi sessizlik" hakimdi. Kent merkezi öğle saatlerinde belirgin biçimde "kalabalıklaşmaya" başladı. Emniyet güçleri, esnafı işyerlerini kapatmaları konusunda uyarırken, belde "sıkıyönetim" ya da "olağanüstü hal" dönemlerini andırıyordu.

Ancak Dörtkardeşler'ın cenazesi beldedeki gergin durum da göz önüne alınarak Altınova'ya getirilmeden doğrudan Boşnak köyü Küçükköy'e götürüldü ve üç bini aşkın kişinin katılımıyla burada toprağa verildi.



Yolu kapattılar

Altınova'da gerçekleşen ikinci cenaze töreni ise tam bir "toplumsal patlamaya" neden oldu. İkindi namazı sonrası toplanan yaklaşık 7-8 bin kişilik grup, jandarmayı yararak çizilen güzergahın dışına çıktı. Mezarlığa kadar olan yaklaşık 3 kilometrelik yol boyunca Güneydoğululara ait işyerlerinin camları bir kez daha taşlandı. Grup, yol boyunca "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Altınova bizimdir, bizim kalacak", "Ya Allah Bismillah, Allahü Ekber" sloganları attı. Yolun sonuna doğru, yalnızca işyerleri değil, evler de taşlanmaya başladı. Cenaze töreni sonrasında, protestocu grup, Çanakkale-İzmir karayolunu bir süre trafiğe kapattı.



'Toplumsal barış zedeleniyor'

Bölgedeki olayları değerlendiren Eski Altınova Belediye Başkanı Alaattin Süberoğlu, yaşananların spontane gelişen bir olay olmasını umduğunu söyledi. "Dışarıdan" manipülasyon sonucu olması durumunda çok daha vahim olayların habercisi olabileceğine dikkat çeken Süberoğlu,"Toplumsal barışı sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Birileri zaten yeterince bölücülük yapıyor. Tersine ve fevri davranışlarla buna hizmet etmemek lazım. Kasaba, düşmanlığı yenmek zorunda" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler