'Nükleer enerjiye ihtiyaç var'

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kurulu toplantısında konuşan Türk heyeti başkanı Büyükelçi Ahmet Ertay, "Türkiye'nin uzun ve orta vadede nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu" söyledi. Büyükelçi Ertay, nükleer terörizmin son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaştığına da işaret ederek; teröristlerin nükleer maddelere ulaşmalarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de belirtti.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 17:22
Abone Ol google-news

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kurulu toplantısında konuşan Türk heyeti başkanı Büyükelçi Ahmet Ertay Konuşmasında, enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Büyükelçi Ertay, "Güvenli ve maliyeti ucuz olduğu için nükleer enerji de enerji kaynaklarımız arasında yer alacaktır" dedi. Ertay, "Türkiye'nin 2020 yılına yönelik projeksiyonlarının nükleer enerjiye ihtiyaç olduğunu gösterdiğini" kaydetti.

UAEK'nun İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarına yönelik çalışmalarını takdirle karşıladıklarını da belirten Büyükelçi Ertay, İran ile uluslararası toplum arasında barışçı güvenin tesisinden memnuniyet duyulacağını bildirdi.

Türkiye'nin taraf olduğu, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) önemine değinen Büyükelçi Ertay, NPT'nin bütün boyutlarıyla izlenmesi ve uygulanması gerektiğini vurguladı. Ertay, NPT'ye taraf ülkelerin antlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek koşuluyla "nükleer enerji sahibi olmaya hakları olduğunu" ifade etti.

Konuşmasında nükleer terörizmin son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaştığına da işaret eden Büyükelçi Ertay, "Teröristlerin nükleer maddelere ulaşmalarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini" belirtti.

Kurumun Viyana'daki merkezinde pazartesi günü başlayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kurul toplantısına yarın da devam edilecek. UAEK'na üye 145 ülkenin katıldığı genel kurul toplantısının 4 Ekim günü sona ermesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler