ABD ve Hindistan arasında nükleer işbirliği

ABD ve Hindistan arasında nükleer işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma, Amerikalı girişimcilerin Hindistan'a nükleer yakıt, nükleer teknoloji ve nükleer reaktör satabilmelerine imkan sağlıyor. Ancak anlaşmanın muhalifleri, bu gelişmenin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabalarına büyük bir darbe olduğunu savunuyor.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 08:21
Abone Ol google-news

ABD-Hindistan sivil nükleer alışverişine 30 yıldır süren yasağı kaldıran ve iki ülke arasında bu alanda stratejik iş birliği yapılmasını öngören anlaşma, ABD Kongresi tarafından onaylandı.

Senatoda yapılan oylamayla anlaşmaya ''evet'' denildi ve böylece Kongre'nin onay süreci tamamlanmış oldu. Anlaşma imza için Başkan George Bush'a gönderildi.

Girişimini Bush yönetiminin yaptığı anlaşma, iki ülke arasında nükleer alanda stratejik ortaklığı öngörüyor. Anlaşmanın muhalifleri, bu gelişmenin, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabalarına büyük bir darbe olduğunu savunuyor. Hindistan'ın Pakistan ile nükleer yarışına dikkat çekilerek, ABD'nin Hindistan ile iş birliğinin, Asya'da nükleer silah yarışına hız kazandıracağı ileri sürülüyor. Muhalifler Kongre'deki tartışmalar sırasında Hindistan'ın, ABD'den elde edeceği nükleer teknolojiyi BM kararlarına aykırı, amaç dışı bir şekilde, nükleer silah yapımında kullanabileceğini ve bunun dünyaya kötü bir örnek olacağını belirttiler.

Anlaşma, Amerikalı girişimcilerin Hindistan'a nükleer yakıt, nükleer teknoloji ve nükleer reaktör satabilmelerine imkan sağlıyor. Anlaşmaya göre, BM denetçileri Hindistan'ın sivil amaçlı nükleer tesislerini kontrol edebilecek, ancak bu denetim, ülkenin askeri amaçlı nükleer tesislerini kapsamayacak.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nı imzalamaktan kaçınan Hindistan, 1974 yılında ilk nükleer denemesini yaptı. ABD o yıldan beri Hindistan'a nükleer alanda yasak uyguluyordu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler