Anayasa maratonu sürüyor

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin görüşülüyor. CHP'li milletvekiller taslağın reddedilmesini istedi.

Yayınlanma: 08.04.2010 - 08:12
Abone Ol google-news

TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin Anayasaya aykırı olduğunu savunan CHP'li milletvekilleri, reddedilmesini istedi.

Komisyonda, teklif üzerinde açılan usul tartışmasında söz alan CHP'li milletvekilleri, iki teklifin birleştirilerek görüşülmesini istedi. AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, iki teklifin imza ve içerik açısından aynı teklifler olduğunu belirterek, ''birinci teklifin, 60 milletvekilinin imzasını geri çekmesi nedeniyle ne Komisyonda ne de Meclis Başkanlığında bulunduğunu'' savundu.

''Olmayan teklif, bir başka teklifle birleştirilemez. CHP'liler iki gün önce teklifin yok hükmünde olduğunu savunurken, şimdi var olduğunu savunuyor'' diyen Üstün, Mecliste geçmişte de benzeri durumların yaşandığını söyledi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de söz alarak, ''İşin özüyle bu kadar uğraşmış olsaydık devasa sorunları çözerdik. İmza tartışmasının parçası olmadık. Asıl olan zarf değil, içeriktir. Ama içerik de boştur'' dedi.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa değişikliğinin usul hatası olmadan çıkarılmasının önemine işaret ederek, ilk teklifte imzası bulunan bazı milletvekillerinin imzasını geri çekmesi nedeniyle teklifteki imza sayısının 144'e düştüğünü anlattı. Anayasa değişikliği teklifinin, gerekli olan 184 imzanın altına düşmesi nedeniyle iade edildiğini belirten Kuzu'nun, ''144 imzalı bir önergeyi gündeme alsaydım bana ne derdiniz?'' demesine, CHP'li milletvekilleri ''Niyet okumayın'' karşılığını verdi.

Kuzu, Meclisteki benzer konularda yapılan uygulamaların da kararını doğruladığını ifade ederek, daha sonra verilen teklifin görüşüleceğini kaydetti.

CHP'li milletvekilleri, teklifin, Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatmalarla ilgili düzenlemelerinden ötürü ''Anayasanın 2. ve 4. maddelerine aykırı'' olduğu gerekçesiyle reddedilmesini içeren önerge verdi. Önerge üzerinde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa değişikliği teklifinde Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısıyla ilgili düzenlemeler için bazı Avrupa ülkelerindeki uygulamaların gerekçe gösterildiğini belirterek, ancak bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri sürdü.

AK Parti'li Üstün, önergeye katılmadıklarını, teklifin anayasa aykırı bir yönü bulunmadığını ifade ederek, Anayasa Mahkemesi ile ilgili düzenlemenin, 2003 yılında dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Mustafa Bumin'in teklifiyle aynı olduğunu söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da teklifin uzlaşmacı değil, dayatmacı anlayışı esas aldığını savunarak, ''Niyet, halis değil. Niyetin halis olmadığı imza rezaletiyle ortaya çıkmıştır. İçişleri Bakanı, bu teklifin PKK açılımıyla ilgili olduğunu söylemiştir. Bu nedenle teklif, esasa geçilmeden reddedilmeli'' diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun doçentlik tezindeki, ''Anayasa Mahkemesine, yargı dışından üye atanması sakıncalı olabilir'' şeklindeki sözünü hatırlatınca, Kuzu, ''O benim şahsi görüşüm, bu resmi görüşüm'' dedi.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise teklifin, Cumhuriyete, laikliğe aykırı parti eylemlerini olağan hale getirdiğini iddia ederek, Komisyonun teklifi reddetmesini istedi.
Kuzu, teklif içinde Anayasaya aykırı bir eylem görmediğini söyledi.

Konuşmaların ardından CHP'lilerin verdiği önerge reddedildi. Komisyonda, teklif üzerindeki görüşmeler sürüyor.

 

Önergeler reddedildi

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, CHP'li komisyon üyelerinin, Anayasa değişikliği teklifi üzerine verdiği "usul tartışması" ve "Anayasa'ya aykırılık" önergeleri reddedildi. Komisyon toplantıya, Anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmelere geçti.
TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu Başkanlığı'nda, AKP'nin verdiği Anayasa değişikliği teklifini görüşüyor.

CHP'li milletvekilleri, teklifin, Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatmalarla ilgili düzenlemelerinden ötürü "Anayasanın 2. ve 4. maddelerine aykırı" olduğunu savunarak verdikleri önergeye MHP'li üyeler de konuşmalarıyla destek verdi.

Önerge üzerine söz alan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Anayasa değişikliği teklifinde yer alan, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ile partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa'nın 69. Maddesinde değişiklik öngören düzenlemeleri eleştirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce, "Gündemimizde bir Anayasa değişikliği yok" şeklindeki sözlerini hatırlatarak, "Uzlaşı olur diyen Başbakan'ın sözlerinin ardından bu değişiklik gündeme gelmiştir" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, "Hangi Anayasal düzenlemeyi getirirseniz getirin, burada hukukun yeşermesi mümkün değil" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, teklifin uzlaşmacı değil, dayatmacı anlayışı esas aldığını savunarak, "Niyet, halis değil. Niyetin halis olmadığı imza rezaletiyle ortaya çıkmıştır. İçişleri Bakanı, bu teklifin PKK açılımıyla ilgili olduğunu söylemiştir. Bu nedenle teklif, esasa geçilmeden reddedilmeli" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise, teklifin Cumhuriyete, laikliğe aykırı parti eylemlerini olağan hale getirdiğini iddia ederek, Komisyonun teklifi reddetmesini istedi.

 

Komisyonda gerginlik

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri yer kavgasıyla başladı. Komisyona, komisyon üyelerinin dışında çok sayıda milletvekili katılınca izdiham yaşandı.

TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu başkanlığında, AKP'nin 30 maddelik Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı. Hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yer aldığı toplantıya siyasi partilerin grup başkanvekillerinin yanı sıra bazı ihtisas komisyonlarının başkanları ile Anayasa Komisyonu üyesi olmayan çok sayıda milletvekili de katıldı. Çok sayıda basın mensubu da komisyon çalışmalarını izliyor.
Komisyon toplantısına katılan, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ayakta kalınca oturmak istediğini bildirdi. Bunun üzerine bazı AKP'li üyeler sözlü Genç'e sözlü laf atınca, Genç de, "Ben konuşacağım, buna kimse engel olamaz" dedi.

Komisyona, komisyon üyelerinin dışında çok sayıda milletvekili katılınca izdiham yaşandı. Basın yoğun ilgi gösterdiği Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini başlatan Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu sözlerini tamamladıktan sonra, kameraların odadan çıkmasını istedi. Bunun üzerine MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "MHP'nin görüşleri de var. Niye siz konuştuktan sonra, kameraları çıkarıyorsunuz" sözleri üzerine Kuzu, "İşleyiş bu" diyerek karşılık verdi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Kuzu'nun, talimatıyla Genç'e bir yer bulundu.
Anayasa değişikliği teklifinin üzerinde, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart "usul" tartışması başlattı. Görüşmeler "usul" tartışmasıyla devam ediyor.

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, teklifin geneli üzerinde söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, Türkiye'nin anayasa mezarlığı ve laboratuarı haline geldiğini kaydetti. AKP'nin getirdiği teklifin niyetinin 'halis' olmadığını ve dayatmacı olduğunu ifade eden Bal, "Bu gidiş hayra alamet değil. Bu anayasa teklifi hayra alamet bir teklif değil" dedi.

Teklifin "PKK açılımı"nın parçası olduğunu, AKP'nin "özgürlükleri ve demokrasiyi ambalaj malzemesi" olarak kullandığını savunan Bal, "Bu teklifte eşitlik ilkesi çerçevesinde başörtüsü sorunu, imam hatiplerle ilgili sorun yoktur. Teklif intikam ürünüdür. Hesap verme ecel işi. Bundan kaçmak olmaz. Siyasilerin ecel günü, seçim günü ve yolsuzlukların hesabını vereceği gündür. Anayasa Mahkemesi hesap verilecek yerdir. AKP hesap gününden kaçmak için Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmektedir. Türkiye yandaş yargı kurumuna bu teklifle kavuşacak. Kuvvetler ayrılığı iflas edecek. Türkiye başkanlık sistemine giderken ucube, tanımı olmayan bir cumhurbaşkanlığı sistemi ile tanışacak. AKP'nin bu teklifi asla yargı reformu değil, korkudan ve hesap vermekten kurtulma reçetesidir. AKP'nin komaya girmeden önce acil bakım ünitesinde ihtiyaç duyduğu bir tekliftir. Bu teklif kabul edilirse Peygamber postu, güvenli liman olarak yargıya AKP gölgesi düşmüş olacaktır" diye konuştu.


"MHP AKP'ye yol arkadaşı olmayacak"

Bal, teklifin tümü üzerinde konuşan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, Anayasa Komisyonu için kullandığı 'kurucu komisyon' ifadesine de tepki gösterdi. Bu ifadenin abartılı olduğunu ifade eden Bal, "Kurucu iradeye önem veriliyorsa uzlaşma komisyonu kurulur" dedi. Bal, MHP'nin Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceğini belirtirken, "AKP bu teklifte kararlı ise yolu açık olsun. Kendine uygun yol arkadaşı bulacaklardır. MHP asla AKP'ye yol arkadaşı olmayacaktır. Anayasa değişikliğine esastan ve usulden hayır diyecektir. Bu referandum milletin oyunun çantada keklik olmadığını ortaya çıkacak. Millet kendine yutturulan hapın acılığını biliyor. Tekrar hapı yutmayacak. AKP'nin fermanı millet iradesine dönüşmeyecektir" dedi.


"Neden halkın oyunu iğfal etmeye tenezzül ediyorsunuz?"

Bal'ın konuşmasının ardından komisyon toplantısına ara verildi. Verilen aranın ardından devam edilen görüşmelerde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise AKP hükümetlerini, 'olağanüstü demagoji, gobbels ve makyavel' politikalar uygulamakla suçladı. Başbakanın milli iradeyi dilinden düşürmediğini ancak milli iradenin sadece sandıktan ibaret olmadığını dile getiren Kart, yargının da milli iradenin temsilcisi olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın 'teklifin referandumda tek tek oylanmasına gerek olmadığı' yönündeki sözlerini de hatırlatan Kart, "Neden bunları halkın oyuna sunmaktan korkuyorsunuz? Neden halkın oyunu iğfal etmeye tenezzül ediyorsunuz, buna neden gerek duyuyorsunuz?" diye sordu.

Kart Başbakan'ın Yargıtay Başkanı'nı 'düello'ya davet etmesine rağmen anamuhalefet partisi genel başkanıyla canlı yayına çıkmaktan kaçındığını söyledi. AKP döneminde, Başbakan dahil 8-10 bakanın çocuklarının milyon dolarlar kazandığını, türban üzerinden siyaset yapıldığını belirten Kart, "Hangi türbanlılar, 4x4 ciplere binen türbanlılar" dedi. Başbakan Yardımcısı'nın Erzincan'daki cemaat soruşturmasıyla ilgili telefon ettiğini, Adalet Bakanı'nın müsteşarıyla birlikte devletin çalışmasını engellediğini de savunan Kart, Meclis'te bulunan dokunulmazlık dosyalarından 250'sinin milletvekili seçilmesini engelleyici suçları kapsadığını dile getirdi.


Kuzu'nun sözleri güldürdü

Kart konuşması sırasında Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'nın konuşmasına atıfta bulunarak, "Latince kelimeler kullanıyor, anlamıyorum, arkadaşlarıma soruyorum" dedi. Kart'ın sözleri üzerine Komisyon başkanı Burhan Kuzu da "Ben de aynı yapıyorum. Kendisi dolu bir arkadaş" dedi. Kuzu'nun bu sözleri komisyonda gülüşmelere yol açtı. Teklifin 16 maddeden oluştuğunu, diğer maddelerinin 'havuç, boncuk' olarak ilave edildiğini savunan Kart, siyasi iktidarı yargıyı hedef almakla suçladı. Yargının hükümeti rahatsız ettiğini, hükümet açısından yargıya hakim olmanın hayati önem taşıdığını öne süren Kart, "Bu yargı paketi ile bunun anayasal ayağı oluşturulmak istenmektedir" dedi.


"Aç da olsa kuyruğu dik dolaşır"

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise yaptığı konuşmada, "Ben Yörük adamım. İnsan var aç da olsa kuyruğu dik dolaşır" dedi. Komisyon Başkanı Kuzu ise "Tam beni taraf ediyorsun" derken bazı komisyon üyeleri ise "Yörük olmayanlar kuyruğu dik dolaşamıyor mu" diye tepki gösterdi. Gök, "Birileri deveyi hamuduyla yutarken birileri de temiz kalmasına rağmen aracılık yapacak. Yüce divan değişikliğinin sebebi, para. Siz kullanılacaksınız" diye konuştu.

 

"Meclis yasama boyutuyla fonksiyonel değil"

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ise depo imzaların arkasına teklifin eklenmesinin milletvekillerine haksızlık olduğunu belirterek, Meclis'in yasama boyutuyla fonksiyonel olmadığını söyledi. Muhalefetin verdiği hiçbir kanun teklifinin Meclis'te kanunlaşmadığını da kaydeden Yalçın İsviçre'de camilerle ilgili yapılan referandumu hatırlatarak, insan haklarının referanduma sunulmasının çağdışı olduğunu söyledi. Yalçın, "Birileri gelse gazeteciler çok can sıkıyor. Basın özgürlüğünü kaldıralım. Bunu halkımıza götürelim. Halkımız da basın özgürlüğünden hoşlanmıyorsa kaldıracak mıyız? Temel hakları referanduma götürmek çağdaş evrensel hukukla bağdaşmaz. Bu referandumdan memura toplu sözleşme çıkmazsa bu hak bir yıl daha ertelenmiş olacak" diye konuştu.


Kuzu parlamenter sistemi eleştirdi


Yalçın'ın Meclis'in fonksiyonel olmadığına ilişkin sözlerine yanıt veren Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ise "İngiltere'ye de gitsen aynı şeyi görürsün. Parlamenterizm sakat bir yöntem. ABD'deki parlamentoda oylama yapılıyor. Cumhuriyetçilerle demokratlar birlikte oy kullanabiliyor. Biz de, aşağıda yap bakalım. Deniz Bey, Başbakan ne yapıyor. Gensoruyla ben kendi bakanımı niye düşüreyim, aklımdan zorum mu var, deli miyim. Sıkıntı parlamenter sistemden kaynaklanıyor. Çözümü Başkanlık sistemi" diye konuştu.


"İyot gibi ortaya çıkanlar"


İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk de AKP'nin Anayasaya uymak yerine Anayasayı kendine uydurmak istediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın yargıya yönelik 'iyot gibi' sözlerini hatırlatan Öztürk "İyot gibi açığa çıkanlar, tüzüklerinde laikliğe karşı olmalarına rağmen, bölücülük yapmalarına rağmen partileri kapatılmayacak olanlardır. Yüce divana gitme ihtimaline karşı kendi mahkemelerini kurmak isteyenlerdir" dedi.

 

İlgili haberler için tıklayınız

AKP, İDDİALARI ERDAL İNÖNÜ ÖRNEĞİYLE SAVUNDU


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler