Limonda ihracat sıkıntısı

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 90'ından fazlasının üretildiği Mersin'de, üreticinin hasada devam ettiğini belirterek, hasat zamanın Arjantin'le çakışması başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı Rusya, Ukrayna ve Romanya gibi önemli pazarlardan henüz talep gelmemesinin sıkıntısını yaşadıklarını bildirdi.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 08:39
Abone Ol google-news

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, limonun kesimine izin verildiğini ve 22 Eylül'den itibaren de ihracatının serbest hale getirildiğini söyledi.

Türkiye'nin ''limon deposu'' olarak nitelendirilen Mersin'de bu yıl Türkiye üretiminin yüzde 90'ından fazlasına tekabül eden 520 bin ton limon hasat edilmesinin beklendiğini ifade eden Gedik, üreticinin büyük özveriyle hasada devam ettiğini anlattı.

Ancak, klasik limon alan Rusya, Ukrayna ve Romanya'dan limon alımı yönünde şu ana kadar herhangi bir talebin gelmediğini dile getiren Gedik, sorunun çok yönlü olduğunu, en büyük sorunun ise hasat zamanının Arjantin'le çakışmasından kaynaklandığına dikkati çekti.

Arjantin'de ürün toplama mevsiminin bu yıl uzayarak, ağustos ortasında bitmesi gerekirken hasadın, eylül sonuna kadar devam ettiğini anlatan Gedik, ''Şu anda Rusların yiyebilecekleri kadar limonları var. Birinci neden bizim limonumuzun piyasaya girmesi beklenen zamanlarda, Arjantin limonunun piyasadan kalkmaması. Ayrıca, Avrupa ve Rus pazarındaki marketlerde limon 1 avro yani 2 YTL'den satılıyor. Çiftçilerimiz ise ürünlerine 1-1.20 YTL arasında fiyat istiyor. İhracatçı bu fiyattan mal alırsa, dışarıya ürünü ihraç etme şansımız zor olur'' dedi.

 

Rusya'da kontroller arttı

Ayrıca, Rusya'nın devlet yapısının güçlenmesi ile bürokratlarının çalışmaya başladığını ve gümrükleri kontrol altına almaları nedeniyle belli kriterleri getirdiklerine dikkati çeken Gedik, şöyle konuştu:
''Bu kriterler, AB'nin getirdiği kriterlerden bile fazla. Yani çok daha kaliteli mal üretmek ve çok daha düzgün paketleyerek, ihraç etmemiz lazım. Bu şartlar çerçevesinde de Türkiye'nin hızlı bir adaptasyona girmesi lazım. İlaç kalıntılarının ürün üstünde yada ürünün yenen kısmında kalmaması için özen gösterilmesi şart. Ancak, bizimkiler ilaçlayıp, ertesi gün kesim yapıyorlar. Bu üzüm, domates ve narenciye de aynı. Üreticimizin buna adapte olması şart, başka şansları yok. Adapte olmadığı sürece 30 YKr'ye de satsa malını, Rusya istikametinde bu malın talibi olmayacak.''

Gedik, Rusya'nın Türk limonundan vazgeçemeyeceğini belirterek, ''Eninde sonunda limonumuzu alacak. Ama, tatmin edici fiyata değil'' dedi.

Arjantin'in piyasaya mal sürmeye devam etmesi halinde piyasayı ''allak bullak'' olacağını ifade eden Gedik, şöyle devam etti: "Rus pazarında Arjantin limonunun halen bulunması, bizim ihracatımızı 1 ay kadar geciktirir. Ama bu sefer limon fiyatları ne ihracatçıyı ne de üreticiyi tatmin etmez. Çünkü pazarın limona doyduğu taktirde fiyatlar yerlerde sürünür. Belki de fiyatlar maliyetin bile altına düşer.''  Türkiye'nin limon ihracatında en önemli pazarının Rusya olduğuna işaret eden Gedik, ''Geçen yıl 223 bin ton ihracat yaptığımız Rusya'da yaşanan sıkıntılar böyle olursa, bu yıl yapacağımız ihracat geçen yılın altında kalabilir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler