Turistlerin gözdesi mavi yengeç

Antalya'nın Demre ilçesi yakınlarındaki Beymelek Dalyanı'nda avlanan mavi yengeçler, yöredeki lokantalarda ızgara ve tavada pişirilerek servis ediliyor. Bazı turistler özellikle yengeç eti yemek için bölgeye geliyor.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 09:34
Abone Ol google-news

Kimilerini ürperten bir görünüşü olan yengeç, tadı ve özellikleriyle adeta şifa kaynağı olarak adlandırılıyor ve turistlerin ilgisini çekiyor.

Türk insanının pek de alışık olmadığı bir besin maddesi olan yengeç, Antalya'nın Demre ilçesi yakınlarındaki Beymelek Lagünü kıyısındaki üç lokantada müşterilere sunuluyor.
Beymelek Dalyanı'nda canlı olarak avlanan mavi yengeçler, diğer adıyla nal yengeçleri, ızgarada veya yağda kızarmış olarak servis ediliyor. Bazı lokantalar yengecin haşlamasını da yapıyor. Lokantalarda yengeçle birlikte masaya bir de çekiç geliyor. Çekiçle kırılan mavi yengeçlerin beyaz eti limon suyuyla birlikte güzel bir tat alıyor. Demre yöresine gelen turistler, mavi yengece büyük ilgi gösteriyor.

Bölgedeki bir restoranın işletmeciliğini yapan Erdal İbik, yengeç etinin bulunmaz bir lezzet kaynağı olduğunu, 20 yıldır eşi ve kız kardeşiyle birlikte lokanta işlettiklerini ve yengeçler konusunda uzmanlaştığını ifade etti.

Yengecin tanesini 7 YTL'den sattıklarını belirten İbik, yengecin ızgarada pişirilip yenilmesini tavsiye ediyor.

Nefis tadının yanında yengecin bir şifa kaynağı olduğunu da kaydeden İbik, bazılarının zeytin yağında kızartılan yengecin tatbik edildiği felçli bölgede iyileşmenin hızlandığına inandıklarını kaydetti. Erdal İbik, şöyle devam etti: ''Felçli hastaların yakınları bizden yengeç almaya geliyor. Mavi yengeçlerin mavi kanından elde edilen proteinden yapılan antibiyotiğin, 100 milyar bakteriyi 15 dakikada öldürdüğü söyleniyor. Yengeç eti yanık ve ülser tedavisinde de kullanılıyor. Bazılarına göre de cinsel gücü artırıyor.''

İbik, Singapur Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ho Box'un yengeçlerle ilgili yaptığı araştırmalarda, nal yengeçlerinin içindeki proteinin vücuttaki bakterinin zarını delerek içeri girdiğini ve girdiği zararlı bakteriyi öldürdüğünü, böylece birçok hastalığı tedavi ettiğini ortaya çıkardığını da dile getirdi.


Yerli ve yabancı turistlerin görüşleri

Kaş'ta tatil yapan İngiliz Claire Stern, 15 günlük tatil için Kaş'a geldiğini belirterek, ''Buraya bir dergide okuduğum mavi yengeci yemeye geldim. Türk arkadaşlarımızla beraber geldik. Hayatımın en lezzetli yemeğini yedim. Nefis bir yiyecek. Tek kelimeyle harika'' diye konuştu.

Çanakkale'den gelen Zeynep Çelikel de ilk kez mavi bir yengeç yemesine karşın nefis ve lezzetli bir tatla karşılaştığını söyledi. Rus Alano Milan ise, ''İnanılmaz güzel bir yiyecek, nefis bir tadı var. Dört yıldır buraya yengeç yemeye geliyorum'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler