"Papa İngiltere'ye gelince tutuklayın"

İngiliz yazar Richard Dawkins, Katolik kilisesi papazlarının çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakaları sebebiyle, Papa'nın İngiltere'yi ziyareti sırasında tutuklanıp sorgulanmasının yollarını arıyor.

Yayınlanma: 11.04.2010 - 19:44
Abone Ol google-news

Avukatının verdiğini bilgiye göre, dinin sözünü sakınmaz tenkitçisi ateist Dawkins, insan hakları avukatlarından, Papa'ya karşı suçlama yapılıp yapılamayacağını araştırmalarını istedi.
Dawkins ile İngiliz gazeteci Christopher Hitchens, Papa 16. Benediktus'a karşı ne tür bir yasal işlem yapılabileceğini araştırmaları için Geoffrey Robertson ve Mark Stephens adlı avukatları tuttular.

Stephens, Reuters'a yazılı açıklamasında, bu konuda 3 ihtimal bulunduğunu belirtti. Bunlar; Hollanda'daki Uluslararası Ceza Mahkemesine şikayette bulunmak, "insanlığa karşı suç" çerçevesinde özel veya kamu kovuşturması veya özel hukuk davası açılması.

Avukatlar, Vatikan'ın BM'de tam üye olmayıp "daimi gözlemci statüsüne" sahip olmasından hareketle, Papa'nın devlet başkanı olarak diplomatik kovuşturma muafiyeti bulunmadığını iddia edecekler.

Hitchens, "Bu adam hukukun üstünde veya dışında değil. Çocuk tacizinin kurumsal olarak gizlenmesi her hukukta suçtur" dedi. Papa 16. Benediktus İngiltere'yi 16-19 Eylül tarihlerinde ziyaret edecek. Katolik Kilisesi, Papa'nın papazların taciz ve tecavüz vakalarının üstünün örtülmesinde parmağı olduğu iddialarını reddediyor.

Dawkins "Tanrı Sanrısı" ve "Bencil Gen" kitaplarının, Hitchens da "Tanrı Büyük Değildir: Din Karşıtı Sav" adlı eserlerin yazarları.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler