BM'den Irak'a azınlık uyarısı

Birleşmiş Milletler, Irak'ta geçen ay kabul edilen, yerel seçimlerle ilgili yeni yasaya, azılıkların temsilini güvence altına alan 50. maddenin dahil edilmesi çağrısında bulundu. Geçen ay kabul edilen yasa, Hristiyan azınlığın liderleri tarafından şiddetle eleştirilmişti. Çoğunluğu Hristiyan 2 bine yakın kişi geçen hafta yasayı protesto etmiş ve seçimlerde azınlıkların da temsil edilmesini istemişti.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 13:05
Abone Ol google-news

BM Irak Yardım Misyonu'nun yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin Başbakan Nuri El Maliki ve diğer Iraklı yetkililerin duydukları endişeyi paylaştığı ve tüm siyasi partilere mümkün olan en kısa sürede 50. maddenin seçim yasasına tekrar dahil edilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

BM'nin özel Irak temsilcisi Staffan de Mistura, yazılı açıklamada, "gelecekteki vilayet konseylerinde azınlıkların temsili ilkesini destekleyen 50. maddenin 24 Eylülde kabul edilen yerel seçimlerle ilgili yasada yer almamasından üzüntü duyduğunu" söyledi.

18 vilayetin 14'ünde 31 Ocaktan önce yapılması planlanan yerel seçimlere azınlıkların katılabilmesi için mümkün olan en kısa zamanda bu maddenin kabul edilmesini gerektiğini vurgulayan Mistura, "Demokratik Irak için azınlıkların haklarının korunması temeldir" diye konuştu.

Maliki, azınlıkların korunmasına ilişkin önerilerinin yasada yer almamasından üzüntü duyduğunu açıklamıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler