Pakistan da nükleer işbirliği istiyor

ABD ile Hindistan arasında, 30 yıl süren sivil nükleer ticaret yasağını sona erdirerek bu alanda stratejik işbirliğini öngören anlaşmanın dün Amerikan Kongresi tarafından onaylanmasının ardından, Pakistan da ABD ile nükleer işbirliği anlaşması istedi. Pakistan Başbakanı Gilani, "ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz" dedi.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 12:52
Abone Ol google-news

ABD ile Hindistan arasında nükleer işbirliği anlaşması imzalanması Pakistan'ın tepkisini çekti. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şimdi Pakistan'ın da ABD ile sivil nükleer anlaşma isteme hakkı var'' dedi. Gilani, "ayrımcılık yapılmamasını istediklerini" söyledi.

Hindistan gibi nükleer güce sahip olan Pakistan, ABD Başkanı George Bush yönetiminin Yeni Delhi ile nükleer işbirliği çabalarına karşı çıkıyordu.

Bush yönetiminin girişimiyle yapılan, iki ülke arasında nükleer alanda stratejik ortaklık öngören anlaşma dün Amerikan Kongresinde onaylandıktan sonra imza için Başkan Bush'a gönderildi.
Anlaşma, Amerikalı girişimcilerin Hindistan'a nükleer yakıt, nükleer teknoloji ve nükleer reaktör satabilmelerine olanak sağlıyor. Anlaşmaya göre, BM denetçileri Hindistan'ın sivil amaçlı nükleer tesislerini kontrol edebilecek, ancak bu denetim ülkenin askeri amaçlı nükleer tesislerini kapsamayacak.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nı imzalamayan Hindistan, 1974 yılında ilk nükleer denemesini yaptı. ABD o yıldan beri Hindistan'a nükleer alanda yasak uyguluyordu.
Anlaşmanın muhalifleri, bunun, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabalarına büyük bir darbe olduğunu ve Asya'da nükleer silah yarışını artıracağını kaydediyor.

Hindistan ile Pakistan 1947'de İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından üç kez savaştı. Pakistan da ilk nükleer denemesini 1998 yılında yaptı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler