Saakaşvili konuştu

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile dostluk ilişkilerini sürdürme niyetinde olduğunu, ancak bunun mümkün görünmediğini, tahminlerinin çok ötesinde tehlikeli insanlarla karşılaştıklarını kaydetti. Sskaşvili yaptığı açıklamanın devamında, "Rus güçleri topraklarımızı terk etmedikçe zafer kazanmış sayılmayız" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 13:15
Abone Ol google-news

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, yerel basın temsilcilerine yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin, Gürcü topraklarından çekilme işlemlerini belirlenen takvim çerçevesinde 10 Ekime kadar sonlandırması gerektiğini, bu süreçte aksama olmaması için uluslararası kuruluşların Moskova üzerindeki baskısının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın temel amacına ulaşmasında başarısız olduğunu kaydeden Saakaşvili, "Ruslar, Gürcü halkının direncini kıramadı ve hükümetimizi düşüremedi" diye konuştu.

Gürcü halkına daha iyi bir gelecek için birlik ve dayanışma içinde olmaları çağrısını yineleyen Saakaşvili, kendilerini zor günlerin beklediğini, ancak düşmanlarının gücünün de giderek zayıflamakta olduğunu ifade etti.

Saakaşvili, ayrıca muhalefete ve sivil toplum kuruluşlarına demokratik reformların hayata geçirilmesi sürecine sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür etti.

 

Güney Osetya

Bu arada Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden ve kısa süre önce Rusya tarafından tanınan Güney Osetya'nın "dışişleri bakanı" Murat Cioyev yaptığı açıklamada, Oset parlamentosunun Rusya ile imzaladıkları, karşılıklı yardımlaşmayı öngören dostluk ve işbirliği anlaşmasını onayladığını belirtti.

Rusya, 26 Ağustosta bağımsızlıklarını tanıdığı Güney Osetya ve Abhazya ile diplomatik ilişkilerin başlatılması kararının ardından, bu bölgelerle 17 Eylülde karşılıklı yardımlaşmayı öngören dostluk ve işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Rusya'nın, Abhazya ve Güney Osetya'nın güvenliklerinin sağlanması amacıyla bu iki bölgede askeri üs bulundurmasını öngören anlaşma, 10 yıllık bir süreyi kapsıyor ve Rusya parlamentosunda da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Ayırca, Gürcistan Parlamentosu, Rus güçlerinin hala denetim altında tuttuğu sorunlu bölgelerde olağanüstü halin süresini 17 Ekime kadar uzattı.

Parlamento oturumunda, işgal altında sayılan bölgelerde olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasına oy çokluğuyla karar verildi.

Oylamadan sonra açıklama yapan Parlamento Başkanı David Bakradze, Rus güçlerinin işgal ettiği topraklardan 17 Ekime kadar çekilmesi ve bu bölgelerde durumun normale dönmesi umudunu dile getirdi.

Parlamento, Güney Osetya'da ağustosta yaşanan çatışmalar nedeniyle ülke içlerine kadar ilerleyen Rus güçlerinin denetimi altına aldığı bölgeleri, ''işgal edilmiş topraklar'' olarak kabul etmişti.

Gürcistan ile kısa süreli bir savaşa giren Rus birlikleri başkent Tiflis'e 40 kilometre mesafedeki İgoeti kasabasına kadar ilerlemiş ve Güney Osetya'nın bitişiğinde oluşturduğu tampon bölgede geçici kontrol noktaları kurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler