Multitasking işletim sistemine eklendi

Apple, iPhone'larda yokluğu eleştiri konusu olan multitasking (çoklu görev) özelliğini yeni açıkladığı işletim sistemine ekledi.

Yayınlanma: 12.04.2010 - 14:29
Abone Ol google-news

Apple, iPhone 3GS ve iPad için yeni OS 4 işletim sistemini açıkladı. Yeni sistemde en büyük değişiklik, iPhone'da yokluğuyla sürekli şikayet konusu olan çoklu görev (multitasking) özelliğinin eklenmesi.

Apple firmasında TSİ gece yarısında açıkladığı yeni iPhone OS 4 işletim sistemiyle kullanıcılar, iPhone 3GS ve iPad'de bir uygulamayı çalıştırabilmek için açık olan diğer uygulamaları kapamak zorunda kalmayacak.

Çoklu görev özelliği, hemen tüm akıllı telefon markalarında yıllardır var olan ama iPhone’da bulunmayan bir özellikti. Örneğin Skype ile konuşurken veya bir radyo uygulamasını çalıştırırken aynı anda internette dolanmak veya haritaya bakmak mümkün değildi. Bir uygulamayı çalıştırmak için açık olan diğer uygulamayı kapatıp ana ekrana dönmek gerekiyordu.

Ntv'den alınan habere göre, Apple CEO’su Steve Jobs, iPhone OS4 işletim sistemini açıkladığı basın toplantısında, “multitasking özelliğini sunan ilk firma değiliz ama kesinlikle en iyisi olacağız” dedi. Jobs, uzun süre bekleme gerekçesini de "cihazın bataryasını olumsuz etkilemeyecek bir yazılım geliştirmeye çalıştık" diyerek açıkladı.

Yeni sistemde bir uygulama açıkken, yeni bir uygulama çalıştırmak veya çalışan uygulamaları görmek için telefonun ön yüzündeki tek tuş kontrol tuşuna iki kere basmak yetecek.

Eklenen bir diğer özellik, kullanıcılara kendi klasörlerini yaratma imkanı vermesi. Bu yolla istenen uygulamaların ana ekrandaki kısa yolları, istenirse konularıan veya türlerine göre klasörlere toplanabilecek. Ayrıca, iPhone'la birlikte gelen yerleşik uygulamalar arasında katılan iBook uygulaması ile artık iPhone kullanıcıları da iBookstore'a bağlanıp e-kitap indirebilecek, masaüstü duvar kağıdı değiştirilebilecek, e-posta hesaplarına gelen tüm mesajlar istenirse tek bir 'gelen kutusu'nda toplanabilecek.

Yeni işletim sistemi sadece iPhone 3GS ve iPad ürünleriyle geçen yılın sonunda piyasaya sürülen yeni nesil iPod Touch’larda kullanılacak. Henüz resmen açıklanmasa da yeni işletim sistemi için ücret talep edilmeyeceği belirtiliyor. Sistem yayınlandığında, iTunes’a bağlanan iPhone 3GS’ler otomatik olarak güncellenecek.

Yazılımın iPhone 3GS modelleri için bu yaz, iPad'ler için de sonbaharda yayınlanacağı açıklandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler