Azerbaycan'dan Ermenistan'a çağrı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ermenistan'ın saldırgan siyasetinin tüm bölgede gelişmeyi engellediğini ifade ederek, Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun ancak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülebileceğini vurguladı. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un bu akşam Erivan'a özel bir ziyaret yapacağı, görüşmelerde Yukarı Karabağ konusunun da ele alınmasının beklendiği bildirildi.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 20:00
Abone Ol google-news

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, ''Güney Kafkasya'da sürekli barış ve istikrar için Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgali sona ermeli'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Memmedyarov, Bakü'de temaslarda bulunan Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Raymond Johansen ile görüşmesinde, bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasında işgal altındaki topraklarını terk etmek zorunda kalan mültecilerin geri dönüşlerinin sağlanması ve bu bölgelerdeki altyapının onarılmasının gerektiğini kaydetti.

Ermenistan'ın saldırgan siyasetinin tüm bölgede gelişmeyi engellediğini ifade eden Memmedyarov, Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun ancak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülebileceğini vurguladı.

Johansen de sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde çözülmesi ve mültecilerin topraklarına geri dönüşünün sağlanması gerektiğini söyledi. Raymond Johansen, ziyaretinin iki ülke arasındaki enformasyon teknolojileri ve eğitim başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesini amaçladığını da kaydetti.

 

ABD'nin bölge sorunlarına yaklaşımı

Çeşitli temaslar için Bakü'de bulunan ABD Dışişleri Bakan yardımcısı John D. Negroponte de düzenlediği basın toplantısında, ''ABD, Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyor'' dedi.

Ülkesinin Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun görüşmeler yoluyla çözülmesinden yana olduğunu söyleyen Negroponte, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu üyesi olarak çözüm için büyük çaba harcadıklarını dile getirdi.

Azerbaycan ile ortak çıkarları bulunduğunu ve çeşitli önemli konularda yakın işbirliği yaptıklarını anlatan Negroponte, 15 Ekim'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Azerbaycan için demokratik reformlara bağlılığını göstermek için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Daha önce ABD Ulusal İstihbarat Kurumu Başkanı olan Negroponte, bu dönemde ''istihbarat örgütlerinin amaçları arasında, diğer ülkelerde demokrasinin gelişmesini teşvik etmenin de bulunduğu'' açıklamasıyla dikkati çekmiş, bu açıklama ABD'nin başka ülkelerin içişlerine karışmada sınırlarını genişleteceği şeklinde yorumlanmıştı.

ABD'nin Erivan Büyükelçisi Marie L. Yovanovitch de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümünde ilerleme beklediğini söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının, haziran ayında St. Peterburg'da bir araya geldiğini anımsatan Yovanovitch, ''başarılı geçen görüşmeden sonra süreç içindeki çalışmaların sürdürüldüğü, bunun da çözüme uygun zemin oluşturduğu'' görüşünü dile getirerek, Azerbaycan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bu konudaki çalışmaların daha da yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Yovanovitch, Türkiye'nin Kafkasya'da Güvenlik ve İşbirliği Platformu girişimini desteklediklerini de belirtti.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un bu akşam Erivan'a özel bir ziyaret yapacağı, görüşmelerde Yukarı Karabağ konusunun da ele alınmasının beklendiği bildirildi.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu akşam ve yarın yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin ele alınacağı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler