Merkür'e 2. kez yakından bakılacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı Messenger, Güneş'e en yakın gezegen Merkür'e (Utarit) Pazartesi günü bir kez daha yakından gözlemleyecek. Bilim adamları, Messenger'ın ilk ziyaretinde olduğu gibi ikincisinde de Merkür'ün karanlık yüzüyle ilgili bilgi toplayacağını, Merkür'ün yüzeyi, toprağının bileşimi, dinamik manyetosferi ve atmosferini inceleyeceğini kaydettiler.

Yayınlanma: 02.10.2008 - 20:41
Abone Ol google-news

NASA'dan yapılan açıklamada, 14 Ocak'ta ilk kez Merkür'ü ziyaret eden Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) uzay aracının Pazartesi günü Güneş sisteminin bu ilk gezegenine 2. kez sokularak, 201 km irtifadan Merkür'ün kraterli yüzeyinin 1200'den fazla görüntüsünü çekecek.

Uzay programının yöneticileri, Merkür'e 33 yıl aradan sonraki ilk ziyaretin bilimsel açıdan çok doyurucu bilgiler sağladığını, ikinci yakından bakışın gezegenle ilgili çok daha fazla bilgi sağlamasının beklendiğini belirttiler.

Bilim adamları, Messenger'ın ilk ziyaretinde olduğu gibi ikincisinde de Merkür'ün karanlık yüzüyle ilgili bilgi toplayacağını, Merkür'ün yüzeyi, toprağının bileşimi, dinamik manyetosferi ve atmosferini inceleyeceğini kaydettiler. (Manyetosfer, güneşten gelen hızlı parçacıkların oluşturduğu plazma akımının, gezegenin manyetik alanının etkisiyle saptırılarak engellendiği bölge.)

Güneş'e en yakın gezegen olması, Güneş'in şiddetli çekim gücü, aşırı sıcaklık ve yüksek radyasyon nedeniyle zor görevde bulunan Messenger, bu gezegene 3. ve son ziyaretini Eylül 2009'da yapacak. Bu tarihe dek Amerikan uzay aracı, Güneş'in çevresini 15 kez dolaşmış ve 8 milyar km yol katetmiş olacak. Uzay seyahatine devam edecek olan uydu, 2011 martında son kez uğrayacağı Merkür'ün yörüngesine girip, orada kalacak.

NASA'nın 2004 yılı Ağustos ayında uzaya fırlattığı ve Ocak'ta Merkür'e yalnızca 200 kilometre uzaklıktan geçen Messenger'in gönderdiği ilk fotoğraflar arasında, gezegeni 1975 yılı Mart ayında ziyaret eden Mariner 10 uzay aracının görüntüleyemediği bölümler de bulunuyor.
Merkür'ün önceden haritası çıkarılan bölümü gibi, yeni görüntülenen kısmının da kraterlerle dolu olduğu anlaşılıyor.

Yolculuğu sırasında motorlarının yanı sıra Merkür'ün yer çekimi etkisini de bir tramplen gibi kullanacak Messenger uzay aracının yaklaşık 50 saat sürecek yaklaşma sırasında 700 GB veri göndermesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler