Hill, Seul'de

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, Kuzey Kore'de temaslarda bulundu. Hill, Seul'de de temasları hakkında bilgi verecek. Hill'in, Pyonyang'ı yeniden Yongbyong nükleer reaktörünü sökme faaliyetine başlamaya iknaya çalışmak için bu ülkede planlanandan bir gün daha fazla kaldığı bildirildi.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 07:38
Abone Ol google-news

ABD'nin nükleer konulardaki temsilcisi Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, nükleer tesisini yeniden açma kararı alan Kuzey Kore'de üç gün süren temaslarda bulundu.

Kuzey Koreli mevkidaşı Kim Kye Gwan ile görüşmelerde bulunan Hill'in, Pyonyang'ı yeniden Yongbyong nükleer reaktörünü sökme faaliyetine başlamaya iknaya çalışmak için bu ülkede planlanandan bir gün daha fazla kaldığı bildirildi.

Hill, Pyongyan ziyaretinden sonra temasları hakkında Güney Koreli nükleer konulardaki görüşmeci Kim Sook'a bilgi vermek üzere Seul'e hareket etti. Japonya'nın nükleer konulardaki görüşmecisi Akitaka Saiki'nin de bugün Seul'e gitmesinin beklendiği kaydedildi.

Beyaz Saray sözcüsü de yaptığı açıklamada, Hill'in temaslarının sonuçlarını bekleyip göreceklerini ifade ederken, görüşmelerle ilgili ayrıntılı bilgilerini olmadığını söyledi.
Pyongyang, altılı görüşmelerde varılan anlaşma sonucu, Yongbyon'daki nükleer reaktörü sökme sürecini başlatmış, ancak ağustos ayı ortasında, ABD'nin Kuzey Kore'yi terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarmayı reddetmesi üzerine tesisi yeniden açma kararı almıştı. ABD ise anlaşmaları uyarınca Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda tam kapsamlı bilgi sunmasını istiyor.

Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili Altılar Grubu adı verilen Kuzey Kore, ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore arasında görüşmeler yapılıyor.

Kuzey Kore'nin, bu ülkelerle yaptığı, yardım karşılığı nükleer silahsızlanma anlaşması gereğince nükleer programıyla ilgili ayrıntılı bilgi sunması ve Yongbyon'daki reaktörü kapatması gerekiyordu.

Pyongyang reaktörü sökmeye başlamış, ancak ABD, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine son verdiğinin nasıl teyit edileceğine ilişkin ayrıntıların halen netleşmediğini kaydederek, bu ülkenin, teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasını ileri bir tarihe bıraktıklarını duyurmuştu.

Kuzey Kore, geçen hafta Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK), bir haftaya kadar reaktöre yeniden nükleer malzeme koyacağını ve artık UAEK'nın tesisini teftişine izin vermeyeceğini bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler