MHP'den AKP'ye eleştiri

Yeni yasama yılı 1 Ekim Çarşamba günü başlarken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, geçtiğimiz günlerde siyasi partilere Meclis'in 1 aylık çalışma takvimini sunan AKP Grup yönetimini eleştirdi. AKP'nin 6 Kasım'a kadar aralarında bin 540 sayfalık Türk Ticaret Kanunu'nun da bulunduğu yaklaşık 50 kanun tasarısını Meclis gündemine aldığını hatırlatan Şandır, "geçen dönemdeki hatalarından ders almamış görünüyor" dedi.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 07:45
Abone Ol google-news

TBMM 7 Ekim Salı gününden itibaren yoğun bir tempoyla çalışmaya hazırlanıyor. Meclis’in yeni yasama yılındaki ilk önemli gündem maddesi ise, 8 Ekim Çarşamba günü görüşülmesi beklenen TSK’nın Sınır Ötesi Harekat ile ilgili izninin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi oluşturacak. AKP, başta tezkere olmak üzere Ekim ayı boyunca görüşülmesini planladığı tasarı ve tekliflerle ilgili Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere taslak takvim önerisi götürürken, MHP’den AKP’nin çalışma takvimine eleştiri geldi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis komisyonları ve genel kurul gündemini belirleme hakkının iktidara ait olduğunu, öncelikleri hükümetin belirleyeceğini belirterek “Ancak AKP’nin izlediği politikalar nedeniyle Türkiye 23. yasama döneminde adeta yasama kalitesizliği yaşıyor” dedi. Meclis’te 23. dönemde sürekli değişiklik kanunlarının görüşüldüğünü, aynı kanunun üst üste 3-4 kez değiştirildiğini ifade eden Şandır, “AKP grup yönetiminin izlediği politika nedeniyle sürekli içtüzük ihlal ediliyor, yanlış kanunlar çıkartılıyor. Yapılan yanlışlıklar yeniden kanun tasarısı olarak Meclis’e getirilerek düzeltilmek isteniyor. Bunlar AKP döneminde sık sık yaşanıyor.” diye konuştu.

İktidarın siyasi partilerin görüşüne sunduğu taslak takvimde 6 Kasım’a kadar 50 kanun tasarısının yasalaştırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Mehmet Şandır, bunlar arasında bin 540 maddelik 52 bölüm halinde görüşülecek olan Türk Ticaret Kanunu tasarısının da bulunduğunu söyledi. Şandır, “1 aylık sürede 50 tasarının yasalaştırılması öngörülüyor. Ki bunların arasında oldukça zaman alacak Türk Ticaret Kanunu tasarısı da bulunuyor. Öyle görünüyor ki AKP grup yönetimi geçen dönemdeki hatalarından ders almamış, aynı hataları, yeni yasama yılında da tekrarlayacak. AKP grup yönetimi Meclis Genel Kurulu’nu huzurlu ve verimli çalıştırmakla sorumludur. Ancak getirilen takvim, yeni dönemde de Meclis’in huzurlu ve verimli çalışamayacağının göstergesi” diye konuştu.

 

MHP Türk Ticaret Kanunu ile ilgili önceden uzlaşma istedi 

Bu arada MHP, Meclis’in çalışma takvimine yönelik AKP’ye, “denetim” konularına yeterince yer ayrılmadığı eleştirisi de getirdi. İçtüzük’te yer aldığı şekliyle denetim konularının görüşülmesi gerektiğine işaret eden MHP grup yönetimi, AKP’nin taslak takvim önerisini değerlendirirken, AKP grup yönetimine de Meclis’in yeni dönemde çıkaracağı Türk Ticaret Kanunu tasarısıyla ilgili, Genel Kurul’da görüşülmesinden önce siyasi partiler arasında uzlaşma aranması ve bu konuda bir uzlaşma komisyonu kurulması önerisi getirdi.

 

Meclis'in Ekim ayı takvimi

AKP’nin siyasi partilere sunduğu Ekim ayı çalışma takviminde ise ilk sırada 7 Ekim’de görüşülecek olan Türkçedeki Bozulma ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu Raporu ile Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Yönetimi ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu raporunun okunarak kabul edilmesi bulunuyor. Meclis Genel Kurulu’nda 8 Ekim Çarşamba günü TSK’nın Sınır Ötesi Harekat ile ilgili izninin 1 yıl daha uzatılması ile ilgili tezkere, Dünya Su Forumu ile ilgili Kanun Teklifi ve Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşülmesi planlanıyor. 9 Ekim Perşembe günü ise, Türkiye ile Suriye arasında kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleri ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısı ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması hakkındaki kanun tasarısı ele alınacak.

14 Ekim Salı günü Genel Kurul’da Tuzla Tersaneleri'ndeki işçi ölümlerini araştırma komisyonunun raporu ile Zeytin ve Zeytinyağı Üreticilerinin Sorunları ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu raporları görüşülecek. Genel Kurul’da 15 Ekim Çarşamba günü Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik tasarısı, Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanununda değişiklik yapılmasına dair tasarı, 16 Ekim’de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda Değişiklik tasarısı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve Genel Kadro ve Usulü Hakkında kanun hükmünde kararnamede değişiklik tasarısı ele alınacak.

Ekim ayının ikinci yarısında ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ne iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanunu ile Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair tasarı, Tapu Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair tasarı Meclis gündeminde bulunuyor. AKP 28 Ekim-6 Kasım arasında ise Türk Ticaret Kanunu tasarısını yasalaştırmayı planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon