Dünya Ralli Şampiyonası'nın startı verildi

Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) 4. ayağını oluşturan 6. Türkiye Rallisi'nin sembolik startı, Sultanahmet Meydanı'nde verildi.

Yayınlanma: 15.04.2010 - 16:21
Abone Ol google-news

Dünyanın en önemli motor sporları organizasyonlarından biri olan WRC'de, Türkiye Rallisi'nin yarın başlayacak ve 3 gün sürecek olan etapları öncesi, Sultanahmet Meydanı'nda özel olarak kurulan podyumda pilotlar start aldı. Binlerce vatandaşın Sultanahmet Meydanı'nı doldurduğu organizasyona Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Devlet Bakanı ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Muammer Güler ve çok sayıda yetkili katıldı.

Start öncesi pilotlarla bir araya gelen Devlet Bakanları Faruk Nafız Özak ve Hayati Yazıcı, birlikte fotoğraf çektirirken, yine Özak ve Yazıcı ile birlikte İstanbul Valisi Muammer Güler, WRC kategorisindeki araçların start bayrağını salladılar. Sembolik starta ilk olarak tarihi (Historic) ralli araçları başlarken, ardından Türkiye Şampiyonası kategorisinde yarışan araçlar, daha sona Junior WRC araçları ve son olarak da WRC kategorisi araçlar podyumdan geçti.

İzleyicilerden en büyük alkışı, son 6 yılın dünya şampiyonu ve genel klasman lideri Sebastien Loeb alırken, start sonrası seyircilerin arasından, kapısını açıp, yarı vücudu dışarda el sallayarak geçen Petter Solberg de en fazla ilgi gören isimlerin başında geldi.

Peugeot Spor Türkiye takımında, üstünde Türk bayrağı bulunan aracıyla start alan Burcu Çetinkaya-Çiçek Güney ekibi, izleyicilerin alkışları arasında şampiyonaya başladı. Öte yandan, start organizasyonunda Shaman Dans Grubu bir gösteri gerçekleştirdi. Sembolik start organizasyonu sonrası, yeniden Yenikapı İskelesi'ne geçerek feribota bindirilen ekipler, boğaz turunun ardından Pendik'te bulunan yarış merkezine dönecek.


İlk gün 9 etap geçilecek

Organizasyonun yarın başlayacak olan mücadelesinde pilotlar, 9 ayrı etap geçecek.
Yarışın ilk gününde Darlık 1, Karabeyli 1, Bozgoca 1, Hallı 1, Darlık 2, Karabeyli 2, Bozgoca 2, Hallı 2 etaplarını geçecek olan ekipler, son olarak Kadıköy'deki özel seyirci etabıyla günü tamamlayacak. İlk gün etaplarında ekipler toplam 431,81 kilometre yol kat edecek.

 

Bakan Faruk Nafız Özak

Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı ile birlikte Sultanahmet Meydanı'nda, Dünya Ralli Şampiyonası'nın startı öncesi açıklamada bulunan Özak, dünyanın en önemli organizasyonlarından birinin Formula 1 olduğunu belirterek, ''Diğeri de Dünya Ralli Şampiyonası'dır'' dedi.

Özak, Türkiye'nin, organizasyonlar merkezi olduğunu ifade ederek, ''Bilhassa İstanbul, sanırım 50'den fazla uluslararası organizasyon yapıyor. Dünya Ralli Şampiyonası'nın Türkiye ayağına inanılmaz ilgi var. Yabancı ülkelerden çok sayıda insan geliyor, sporcu geliyor. Çok sayıda insan bunu televizyondan izliyor. İnanılmaz tanıtım oluyor'' diye konuştu.

Dünya Ralli Şampiyonası'nın daha önce Antalya'da yapıldığını hatırlatan Bakan Özak, şunları kaydetti:
''Sağ olsun, Hayati Yazıcı çok destek verdi. Gelişmişlik sadece bilim ve teknolojiyle olmuyor. Sanata, kültüre ve spora çok katkı sağlamanız lazım. Bunlar inanılmaz tanıtım aracı. Dünya buna çok önem veriyor. Biz de çok önem veriyoruz. İnşallah bu işleri daha iyi performansla, daha iyi durumlara getireceğiz. 63 federasyonumuz var. Onlarla ilgili daha iyi performans göstermeliyiz. Daha fazla destek olmalıyız. 40 milyon genç insana sahibiz. Bu organizasyonları ise 72 milyon izliyor. Türkiye, Avrupa'nın 6. ve dünyanın 17. büyük ekonomisi. Spora yapılan destekler son derece önemli.''

Bakan Özak, İstanbul'un, sanat, turizm ve ekonominin başkenti olduğunu vurgulayarak, ''Bugün burada Ayasofya ve Sultanahmet Camisi'nin tam ortasında, çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz'' ifadesini kullandı.

Dünya Ralli Şampiyonası nedeniyle katkısı olanlara teşekkür eden Faruk Özak, şöyle devam etti:
''Ama en büyük teşekkürü Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı'ya etmek istiyorum. Ne zaman bir organizasyon olsa, tabiri caizse kesenin ağzını açıyor. Sayın Başbakanımız, spordan gelen bir başbakan. Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz spora destek veriyor. 5 ay sonra dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Dünya Basketbol Şampiyonası'nı düzenleyeceğiz. İstanbul'un yanı sıra İzmir, Ankara ve Kayseri'de bunu yapacağız. 2012'de Dünya Golf Şampiyonası'nı, ayrıca Dünya Tenis Şampiyonası'nı gerçekleştireceğiz.''
Özak, Dünya Ralli Şampiyonası için İstanbul'a gelenlere medeniyetin ve hoşgörünün başkentinde güzel günler geçirmelerini, sporculara da başarılar diledi.


Yazıcı: Türkiye'nin tanıtımı için önemli

Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı da Dünya Ralli Şampiyonası'nın, Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli olduğunu söyledi.
Yazıcı, İstanbul'un büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, ''Türkiye'de çok büyük organizasyonlar düzenlemekte. Bu da onlardan biri. 4 gün sürecek bu yarışı zevkle izleyeceğiz. Yarışı hükümetimiz başından beri destekliyor. Bunu Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli bir nokta olarak görüyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler